Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Co může způsobovat nefunkčnost monitoru?

Nevím zda mi zde někdo poradí s tímto specifickým problémem, ale třeba ano.
Přestal mi fungovat monitor Samsung typ DP21WS, model 215TW. Při připojeném signálovém kabelu k zapnutému NB a zapnutí hlavního vypinače tohoto vadného monitoru, po cca 5 sec. se krátce, na cca 1-2 sec. rozsvítí obrazovka a zobrazí se normální obraz. Ovšem pouze na tuto krátkou dobu a pak už je obrazovka tmavá.
Měřením na řídicí desce, na kterou jdou napětí z napájecího dílu (zdrojové desky) devítižilovým kablíkem, na devět pinů do řídící desky, jsem zjistil následovné:
Seřazení a označení pinů od shora:
1. BL_EN_INV
2. +3,3V_MI COM
3-5. +13V_IN
6-8. GND
9. BRT_CTL
Měření:
1. pin ozn. BL_EN_INV
- pokud je vadný monitor vypnut a na signálním kabelu z NB je obrazový signál (je obraz na monitoru NB) a zapne se hlavní vypinač vadného monitoru, je na tomto pinu napětí 0,01V. Po cca 5 sec. krátce, na ty 1-2 sec. se rozsvítí obraz i na vadném monitoru a napětí na tomto pinu se zvýší na +3,02V a pak už zůstává stále. Ovšem obrazovka monitoru ztmávne a zůstane již stále tmavá.
Takto se obrazovka vadného monitoru chová i zapnutém vadném monitoru s tmavou obrazovkou, při připojeném signálním kabelu od NB, kdy byl monitor NB bez obrazu a následně se obnoví obraz na displeji monitoru NB (dotykem touchpadu).
Pokud je na tomto pinu 0,01V tak na SW tlačítku HV monitoru bliká kontrolka. Pokud je na tomto pinu napětí 3,02V, pak tato kontrolka svítí stále.
Ale obrazovka je stále tmavá a bez obrazu.
2. pin +3,3V_MI COM
Na tomto pinu jsem nikdy a za žádného stavu, žádné napětí nenaměřil.
3. pin (3-5) +13V_IN
Vždy po zapnutí HV monitoru a stále napětí +13,3V (zdá se vše OK)
4. pin (6-8) GND
Stálý potenciál mínus
5. pin BRT_CL
U něj obdobné chování jako u pinu 1. Opět, pokud je vadný monitor vypnut a na signálním kabelu z NB je obrazový signál (je obraz na monitoru NB) a zapne se hlavní vypinač vadného monitoru, je na tomto pinu napětí 0,01V. Po cca 5 sec. krátce, na ty 1-2 sec. se rozsvítí obraz i na vadném monitoru a napětí na tomto pinu se zvýší, ale pouze na + 0,74V a pak už zůstává stále. Ovšem obrazovka monitoru ztmávne a zůstane již stále tmavá.
Takto se obrazovka vadného monitoru chová i zapnutém vadném monitoru s tmavou obrazovkou, při připojeném signálním kabelu od NB, kdy byl monitor NB bez obrazu a následně se obnoví obraz na displeji monitoru NB (dotykem touchpadu).
Pokud je na tomto pinu 0,01V tak na SW tlačítku HV monitoru bliká kontrolka. Pokud je na tomto pinu napětí 0,74V, pak tato kontrolka svítí stále.

Nesetkal jste se někdo s podobnou závadou a neporadíte o co by mohlo jít?
Zásadní otázkou na kterou neznám odpověď je, co je to napětí na druhém pinu +3,3V, které jsem nenaměřil a zda tam má být, nebo ne. Pátráním ve zdrojové desce jsem neobjevil, odkud by mělo jít (schema nemám).
Jinak na výstupu zdrojové desky, na těch 13V jsou mezi + a - paraleleně 3 kondenzátory 1000 micfar. 25V. Takže vzhledem ke zkušenostem, že zde bývají problémy, předpokládám že tyto vyměním.

Předmět Autor Datum
Postrádám základní informaci, a to jestli jiný monitor s tím NB funguje nebo jestli se monitor chová…
jirka44 26.05.2022 11:00
jirka44
Jiné připojené monitory na NB fungují normálně, takže signál z NB je pochopitelně OK. Na jiných mých…
George63 26.05.2022 11:28
George63
Pekne starý monitor - rada: netráp sa s nim - odnes ho do elektroodpadu. Pravdepodobne už budú degra…
yYy 26.05.2022 19:02
yYy
Tak za mě vady monitoru Vadný zdroj (ten jsi měřil, něco dělá tak bych šel dál) Vadná elektronika Va…
MM_tank 26.05.2022 19:51
MM_tank
Vzhledem k Tvému uvedenému "krédu" jsem to ještě nevzdal, ale výsledek zatím, bohužel, žádný. Asi ne…
George63 18.09.2022 09:21
George63
Tak jsem se ještě "hecnul" a po delší době, jsem vyměnil ještě všechny elity v napájecím dílu. I kdy…
George63 18.09.2022 09:17
George63
Příspěvky jsem nečetl. Tak snad pomůže... https://forum.electronicwerkstatt.de/phpBB/search.php?su=c…
ST 18.09.2022 10:35
ST
Pokud je někde napsané 3,3 V a neni tam nic, je to podezřelé. Ještě bych šel po tom, jak vypadá to n…
ml1 19.09.2022 11:33
ml1
Tak pro zajímavost a závěrem. Měl jsi pravdu, že to byl problém s tím napětím 3,3 V. Po podrobném zj… poslední
George63 20.09.2022 07:34
George63

Tak za mě vady monitoru
Vadný zdroj (ten jsi měřil, něco dělá tak bych šel dál)
Vadná elektronika
Vadné podsvícení nebo ta elektronika k němu svítí ta trubka.nebo.co tam je ? Napětí na ní? Není na.monitoru slabý obraz když nesvítí zkus svítí baterkou na něj.
Kabely a spol (mužem vyloučit)

Tak jsem se ještě "hecnul" a po delší době, jsem vyměnil ještě všechny elity v napájecím dílu. I když, při měření na výstupu toho zdrojového dílu, jsem žádný problém nenašel a nenaměřil, mimo tedy stále žádného napětí na pinu +3,3V_MI COM. , o němž nevím, o co jde. A ani při probliknutí obrazovky se na něm nic nenaměří. Veškeré ostatní hodnoty jsou stále stejné, jak jsem popsal původně.
Bohužel, nepomohlo to. Furt stále stejné, po zapnutí hlavního vypínače a pak SW vypínače, po cca 3 sec. se obrazovka pěkně rozsvítí a je na ní, po dobu dalších cca 2 - 3 sec., obraz shodný s obrazem na NB. Pak ale opět ihned zhasne a zůstává obrazovka černá. Totéž na jiném PC.
Zkusil jsem na obrazovku posvítit, na doporučení, tou baterkou (podsvícení) ale bez jakéhokoliv výsledku. Vypadá to, jako by po zatížení "něčeho", po spuštění obrazu signálem, došlo někde k přetížení a tím zablokování správné funkce. Nemůže mít na to vliv případně ta absence napětí na tom pinu +3,3V_MI COM?
Ale snažil jsem se přijít na to, odkud by toto napětí mělo jít (po spojích) ale nic jsem pořádně nezjistil a skončil jsem u nějakého integráče.
Takže, přestože se jinak vše zdá OK (nikde žádné viditelné "příznaky" poškození) a i při procházení spojů na tišťácích desek a proměřování, jsem nezjistil nic problematického, tak asi půjde do kontyše. No, je to docela škoda, nebyl celkem špatný, přestože už je víc jak 15 let starý.
Pokud by měl ještě někdo nějaký nápad, tak se ozvěte. Jinak mu už dávám pouze týden a "jde".:-D

Pokud je někde napsané 3,3 V a neni tam nic, je to podezřelé. Ještě bych šel po tom, jak vypadá to nic, je to tvrdá nula, nebo pin visí ve vzduchu.

Jen tak pro zajímavost jsem zkusi zadat do vyhledávače ( https://duckduckgo.com/?t=ffcm&q=DP21WS%2C+model+215TW&ia=web ) a hned první odkaz byl na servisní manuál https://www.manualslib.com/manual/548298/Samsung-215tw-Syncmaster-21-Lcd-Monitor.html . Třeba to pomůže, vypadá to, že tam jsou i nějaká schémata, jak tím listuju, ale předpokládám, že -jak je dnes zvykem-, bude se diagnostika omezovat na to, kterou desku vyměnit a ne na to, jak ji opravit.

Tak pro zajímavost a závěrem. Měl jsi pravdu, že to byl problém s tím napětím 3,3 V. Po podrobném zjištění propojení, jak na zdrojové, tak i řídící desce, jsem zjistil, že jde o napětí, které podmiňuje funkci podsvícení.
A dále jsem zjistil, že zdrojem tohoto napětí je řídící deska, na níž je obvod s IO, který z 13,5 V, při vedené ze zdrojové desky, toto napětí "redukuje" na ty 3,3 V a toto napětí jde zpět do desky zdrojové, na níž jsou pak obvody pro vlastní VN napájení podsvícení.
Při proměření toho obvodu 3,3 V na výstupu z té řídící descky jsem pak zjistil, že ten pin, na němž by mělo toto napětí být (a nebylo) je "na tvrdo" propojeno s GND (tedy ve zkratu). Čímž odpovídám na Tvou otázku. Ne absence, ale zkrat proti mínus.
No a nakonec, po připojení jiné podobné řídící desky, jež je dobrá a v kombinaci s vlastní dobrou zdrojovou deskou, dává na tomto pinu napětí 4 V, na zdrojovou desku tohoto vadného monitoru, jsem opět, na tomto pinu, nenaměřil potřebné napětí, čímž jsem zjistil, že je další závada i v obvodech napájení podsvícení, na zdrojové desce vadného monitoru.
Z čehož plyne závěr, že zàvada v obvodech napájení podsvícení na zdrojové desce, způsobila rovněž závadu v obvodu zdroje toho napětí 3,3 V na desce řídící.
Takže jsou vlastně vadné obě desky.
Na zdrojové jsem vyměnil (už dříve) všechny elity (i u napájení podsvícení) a pak zkontroloval, v rámci možností, ostatní běžné součástky na obou deskách (mimo IO). Na řídící desce jsem příčinu "zkratu", na tom pinu 3,3 V, nezjistil, zřejmě bude v příslušném IO. A na zdrojové desce jsem rovněž, příčinu závady, nebyl schopen zajistit.
Takže, vzhledem k těmto zjištěním a v podstatě nemožnosti opravy (závady v IO a v napájení podsvícení) jsem to přece jenom "vzdal" a vyhodnotil další bádání a opravu jako neefektivní a monitor tedy dosloužil. :-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru