Předmět Autor Datum
Ale nějak jsi nenapsal, co vlastně nechápeš.
Wikan 04.06.2022 09:09
Wikan
Delphi 11 asi na raspi nenainstalují. Takže je to pod Win a potřebují TMS WEB Core. A odladím to př…
BigSandy 04.06.2022 09:25
BigSandy
To ale neni Delphi na Raspberry, ale vyvoj v Delphi pro Raspberry
Jan Fiala 04.06.2022 10:25
Jan Fiala
Ja to pochopil tak, že v delphi ve Win mužu napsat program, který pojede na raspberry. Spravně?
BigSandy 04.06.2022 11:03
BigSandy
Snad to pomůže, vytrženo z kontextu a přeloženo: ... můžete vytvářet aplikace pro tuto platformu po…
ST 04.06.2022 11:41
ST
Existuje i nějaká možnost cross-kompilace, nevím jak v Delphi, ale v lazarusu je mi to přišlo tak sl… poslední
ml1 06.06.2022 12:48
ml1
To ale neni Delphi na Raspberry, ale vyvoj v Delphi pro Raspberry Zeptej se své blonďaté manželky,…
host 04.06.2022 12:09
host

Delphi 11 asi na raspi nenainstalují.
Takže je to pod Win a potřebují TMS WEB Core.

A odladím to přes nějaký web server?

Pod Win použivám delphi a na raspi mám nainstalovný lazarus.
S lazarusem jsem spokojen, jen mi vadí absence grafických komponentu.
https://www.google.cz/search?q=delphi%20temperature%20component&tbm=isch&tbs=rimg:CWmI0rMDz1VXYQvqgGvetved8AEAsgIMCgIIABAAOgQIABAA&hl=cs&sa=X&ved=0CAIQrnZqFwoTCLifr6iRk_gCFQAAAAAdAAAAABAM&biw=2048&bih=964#imgrc=dWSMjZ_RsEjXcM

Existuje i nějaká možnost cross-kompilace, nevím jak v Delphi, ale v lazarusu je mi to přišlo tak složité, že radši ten projekt přenesu do všech pěti počítačů (win32, win64, arm_linux a x64 a 32 linux) a přeložím tam. Ale teoreticky tady je ta možnost a na internetu je na to spousta návodů (pro lazarus, pro delphi asi budou na stránkách borlandu), když se to zprovozní, tak pak stačí dát sestavit více režimů, počítač se na pár minut zamyslí a je hotovo. Stačí zadat do vyhledávače cross-compilation a najde se spousta informací, mě ty návody přišly zbytečně složité, jako jednodušší jsem vyhodnotil přenést projekt a zkompilovat ho na cílové platformě.

Já teda radši používám Lazarus, je zadarmo. Ale mám několik projektů z Delphi7, nikdy jsem v něm nezkoušel nic jiného než win32 (u jednoho by se mi ale 64 bitů hodilo). Na migraci do Lazaru se mi moc nechce, nejde ani tak o projekt, ten by přenositelný měl být, ale o několik celkem reliktních knihoven (projekt započal někdo jiný v delphi2 a tomu odpovídá volba knihoven), které dostat i do těch sedmiček dalo docela zabrat, spíš bude potřeba je nahradit (některé implementují věci, které jsou dnes v základní výbavě a neni potřeba je přidávat).

Přenos projektu mezi platformama je celkem jednoduchý, i když úplně samo to taky nejde. Docela mě zatrnulo u knihoven synapse a synaser, které používají volání assembleru (to je jazyk procesoru a předpokládal jsem, že arm bude mít jiný než 80x86), ale vše se zdá funkční. Pak jsem narazil na nějaké drobnosti, které nejsou implementované (tuším u listboxu není implementovaná metoda add dellimited text, nechápu proč, to neni žádná low-level metoda závislá na platformě, musím se bez ní v linuxu obejít, tak důležitá, abych ji dodělával (stačilo by přenést zdroják z PC) pro mě neni). Naposledy jsem měl pocit, že jsem si program nějak pohnojil; delší dobu jsem ho upravoval v PC (v rPi jsem provozoval starší verzi a říkal jsem si, že nazrál čas ji povýšit) a najednou mi to v rPi nešlo (problematické části mám ohraničené podmíněným překladem, ale to nestačilo). Tak jsem si na to vyhradil odpoledne, že to důkladně prozkoumám, a najednou to šlo, během 5 minut jsem odstranil asi 3 drobnosti, které vadily a nechápal jsem, co mi na tom předtím nešlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru