Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadný externí disk klepe záchrana

Zdar,

externí disk Verbatim 2,5". Připojim k PC a je slyšet, jak se snaží roztočit a v tom klep. Ticho, a zase snaha najet a klep a ticho, ....

Na disku byla hotova diplomova prace, ktera neni nikde zalohovana. Majitelka by dala i penize za zachranu. Je nejaka sance aspon u specializovane firmy a pripadne ona je z Prahy, takze kdyby tu nekdo takovou firmu znal, tak napište. Dík.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
[VYŘEŠENO] --- Díky všem, speciální dík manas hned první komentář. Disk od Verbatimu jsem dnes vy…
RedMaX 08.06.2022 18:14
RedMaX
po dokopírování zobraz crystaldiskinfo, co ten na ono. a teď ta horší část: naučit uživatelku exter…
lední brtník 08.06.2022 18:59
lední brtník
Upřímně a je alespoň jeden bod reálný? Zvlášť když to nakonec dopadlo dobře. Rada byla mít to na dv…
RedMaX 08.06.2022 19:19
RedMaX
ten disk může upadnout na zem, může být zcizen, ztracen, blbě vytažen a lehne celý souborový systém…
lední brtník 08.06.2022 22:01
lední brtník
Samozřejmě, nicméně tvůj optimismus ohledně práce na ministerstvu je bezbřehý. Já bych si tipnul, že…
RedMaX 08.06.2022 23:32
RedMaX
ano, ten vadný hdd jsem do výčtu zapomněl. udělal sis screen v crystaldiskinfo, ať případně uživatel…
lední brtník 09.06.2022 00:14
lední brtník
Disk jsem připojil k jinému PC. Normálně fungoval. Načetl jsem CrystalDiskInfo a podle něj je disk o…
RedMaX 09.06.2022 22:33
RedMaX
Proč předtím ten disk v jiném PC nechtěl přejít přes start PC netuším. Dost divoká myšlenka. Nemohl… poslední
Prim 10.06.2022 12:01
Prim

[VYŘEŠENO]

---

Díky všem, speciální dík manas hned první komentář.

Disk od Verbatimu jsem dnes vyndal z rámečku, nakonec se ukázalo, že je tam nacvaknutej, takže jsem se bál, že se to při vycvakávání rozlomí, ale povedlo se to i bez destrukce rámečku.

Byl to klasický 2,5" SATA disk Toshiba. Připojil jsem ho jako datový do počítače a počítač se při startu hned kousnul a nenaběhl, což nechápu. Ještě jsem si v BIOSu zkontroloval, že první disk je opravdu původní SSD s Windows 10, takže to bylo správně, ale i na podruhé se počítač hned při startu ještě před startem Windows kousnul.

Tak jsem vadný HDD oddělal, nabootoval Windows a až když jsem byl na ploše, tak jsem připojil vadný HDD. K mému překvapení se načetl a to se všemi daty. Okamžitě jsem začal kopírovat složku s diplomkou a potom i fotky, které tam uživatelka měla. Vypadá to, že jsou všechna data ok. Ještě si to dnes zkontroluje, ale nejspíš to byl naprostý úspěch, někdy je to někde mezi nebem a zemí. :-)

po dokopírování zobraz crystaldiskinfo, co ten na ono.

a teď ta horší část: naučit uživatelku externí disk používat.
1) bo se může kdykoliv ztratit, občas vypadnout na podlahu, odnese si ho pes, pučený disk nepoučená kamarádka neumí slušně odpojovat* = přijde o data.
2) poškozený souborový systém a cache musí být zvláště u smr ohromná sranda.
3) jejím nejstupidnějším nápadem bylo považovat ten disk za pracovní, jediný originál diplomky nechat válet a roztahovat temp soubory na tom u usb vždy nespolehlivém disku.
4) usb je pouze přenosné médium, ne terabajtový trezor na "zálohy".

zkus ji naučit:
- že originály fotek nepatří na stupidní usb, viz 1)
- že všechno může chcípnout, nebo jí k tomu dopomůžou její levé ruce* a featury windows, viz 1), 2)
- že má svoje cenné / diplomkové / pracovní soubory pouze přenášet a pro editaci vždy znovu vykopírovat na ten zpracovací počítač. zároveň tak má poslední verze až na 2 pc, čili skoro dokonale chráněné proti ztrátě usb nebo vlastní chybě při editaci/ukládání souboru. (navíc na tom lokálním disku můžou fungovat stínové kopie = historie souborů)
- že originály fotek mají ležet na domácím médiu, které sebou netahám jak kočka herní myš, 3), 4)

*) vždy za to nemůže jen levý uživatel, protože: windows dodnes špatně detekují odpojitelné disky, občas je zařadí mezi pevný disk, tím na něm rozbalí koš, může je popadnout tupá indexace, strukturu si připojí do diskové cache v paměti. do toho se montuje antivir a občas není možné disk korektně odpojit. kdo je od dětství zvyklý to odpojovat za chodu, už o obsah více flashek přišel, jen nechce pochopit proč.

jistě že budoucno číhá v cloudu a odpadne blbé usb.
jenže z bezpečnostních / firemních / liškodobrounocových důvodů to ani v budoucnu nebude vždy možné, proto se těch pár zásad může naučit.

ten disk může upadnout na zem, může být zcizen, ztracen, blbě vytažen a lehne celý souborový systém - nevím jestli beruška dává testdisk ...
plačtivé scény s usb flashkou tu jsou přece KAŽDÝ rok.
pokud je to pro berušku složité, je to samozřejmě poslední diplomka v jejím životě a cílem do důchodu je vaření kafe na ministerstvu.
přenášení mezi pc s kopírováním na hdd to řeší.
apple a jiný icloud je pro novou generaci, teddy pokud se nezakecá.

Samozřejmě, nicméně tvůj optimismus ohledně práce na ministerstvu je bezbřehý. Já bych si tipnul, že podobně jako uživatelka z tohoto vlákna řeší situaci lecjaký český ministr.

Například mohu zodpovědně říci, že v jedné nejmenované statní instituci po napadení hackerským útokem mají nasazeny na všech PC hned dva rezidentní antiviry zároveň. A teď už se jim nikdo do lokální sítě nenabourá! Opravdu myslíš, že když je možné tohle, že takoví lidé řeší zálohování dat? Ikdyž může to být mazané. Bohužel veškerá data podezřelé zakázky byly na vadném HDD. ]:)

ano, ten vadný hdd jsem do výčtu zapomněl. udělal sis screen v crystaldiskinfo, ať případně uživatelka ví, čím se to mohlo stát?

protože něco může jako uživatelka udělat sama, ať už se to nestane.
něco jí zabezpečí to kopírování originálních souborů místo silážování na nespolehlivé disketě, protože jí to vysvětlíš.
a s něčím se musí smířit, protože pámbůh, firemní manageři, počasí a tak.

Disk jsem připojil k jinému PC. Normálně fungoval. Načetl jsem CrystalDiskInfo a podle něj je disk ok.

Protože jsem dneska uživatelce skládal jiný nový disk do krabicky od Axagonu, což bylo ve výsledku za stejné peníze jako kupovat externí disk, tak jsem ten disk nejprve přindal do toho rámečku od Verbatimu. Nic se nestalo, bylo to mrtvé.

Nakonec teda dost možná nebyl vůbec vadný HDD, ale odešel ten převodník Verbatimu USB-SATA.

Proč předtím ten disk v jiném PC nechtěl přejít přes start PC netuším. Až si uživatelka zkontroluje všechna data, což chvíli asi potrvá, tak ten disk zformátuju dlouhým formátem a pokud to doběhne ok a v CrystalDiskInfo nic nevyběhne, tak jí pořídím ještě jednu krabičku a bude mít ještě jeden náhradní externí disk.

Proč předtím ten disk v jiném PC nechtěl přejít přes start PC netuším.

Dost divoká myšlenka.
Nemohlo to být proto, že v BIOSU je nastaven jako 1.bootovací disk který neexistuje, tak se zvolí další v pořadí (tvoje C:). Když jsi připojil na pozici dosub neexistujícího disku ten „vadný“, tak mělo PC bootovat z disku s cizím systémem?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru