Předmět Autor Datum
Fungovat to asi bude. Nemám rád Gigabyte, ale to je můj problém. Na co ten dvouterový disk, když už…
mif 16.06.2022 21:02
mif
Financuji to sám, z mé předešlé zkušenosti mi místo na disku nestačilo. Proto radši více. A vodní ch…
KoloCZ 16.06.2022 21:07
KoloCZ
Za mě je to strašná splácanina. Z procesoru nebyl nadšený ani fanoušek https://pctuning.cz/article/i…
MM_tank 16.06.2022 21:48
MM_tank
Jednoducho povedané je to fakt nevyvážené. Ak skladám nejaký komp tak priorita je aby boli komponent…
KMX 17.06.2022 07:55
KMX
Chybí tu úplně základní otázka. Co má ten počítač splňovat, na co ho budeš používat? Bez toho se daj…
Potkan007 17.06.2022 08:22
Potkan007
Jen pro zajímavost - pro jaké profesní účely a s jakými SW je to používáno?
ST 17.06.2022 09:12
ST
IntelliJ Idea, Android Studio, MS Visual Studio, virtualizovaná prostředí mnohokrát vedle sebe v jed…
Potkan007 17.06.2022 10:01
Potkan007
Máš pravdu je to vec názoru a ak chce niekto za každú cenu určitý výkon na úkor "menej podstatných"… poslední
KMX 17.06.2022 10:15
KMX

Financuji to sám, z mé předešlé zkušenosti mi místo na disku nestačilo. Proto radši více. A vodní chlazení jsem vzal čistě z důvodu že mě lehce fascinuje a dočetl jsem se, že není špatně ho v počítači mít. I když pravé chlazení a zdroj jedli jediné věci, kterými si nejsem jistý.

Za mě je to strašná splácanina.
Z procesoru nebyl nadšený ani fanoušek https://pctuning.cz/article/intel-core-i9-10900k-deset-jader-comet-lake-az-na-5-3-ghz?chapter=9#article-header
před dvěma roky. Nyní je na trhu mnohem lepší 12900.

Vodník 240 za 2tisíce to neuchladí pokud uchlazením nemyslíš teplotu 85 vody.

Přiznejme si to nepotřebuješ 12900 (10900) protože pak to auto se silným motorem obouváš na hliněný kola (2tb hdd, 750 zdroj, matx deska ).

Jednoducho povedané je to fakt nevyvážené. Ak skladám nejaký komp tak priorita je aby boli komponenty vyvážené. Fungovať to bude ale ak si kúpim hi-end CPU/GPU tak aj ostatné komponenty musia byť podobnej úrovne. Ja myslím že PC nemá byť len výkonný ako to robia mnohý s nekompromisnou snahou dosiahnuť s rozpočtom maximálne možné FPS v hrách. PC má byť v prvom rade spoľahlivý, bezproblémovo funkčný a s dlhou životnosťou.

Chybí tu úplně základní otázka. Co má ten počítač splňovat, na co ho budeš používat? Bez toho se dají prohazovat komponenty v tom návrhu za lepší a horší, ale dál se neposuneme.
K tomu, co psal KMX, třeba to nevyvážené má být a je to správně. Taky mám naprosto nesmyslnou sestavu, která plní přesně co potřebuju a někdo jiný by nad ní kroutil hlavou, protože si nepustí jeho oblíbenou nejnovější hru na nejvyšší detaily - Core i9 12900K s vodníkem, 32 GB RAM, 500GB SSD, 4TB HDD, integrovaná grafika, dva monitory. Pracovní stanice, hru to nevidělo.

IntelliJ Idea, Android Studio, MS Visual Studio, virtualizovaná prostředí mnohokrát vedle sebe v jednu chvíli, Adobe Lightroom / Capture One, Adobe Photoshop. Část dne ty první, část dne těch pár odzadu. Myslím, že zaměření je z toho poměrně jasné, ne že bych takový procesor úplně nezbytně potřeboval, ale je příjemné čekat vždycky jen chvilku a neřešit nedostatek výkonu.

Máš pravdu je to vec názoru a ak chce niekto za každú cenu určitý výkon na úkor "menej podstatných" komponentov tak je to každého slobodná voľba. Ja napríklad pre seba radšej kúpim kvalitnejší zdroj a spoľahlivú dosku ktorá má všetko čo potrebujem a to na úkor slabšieho CPU/GPU. Pozrime sa ako sa robia OEM PC. Výrobca tam dá CPU/GPU ktorý vyslovene kričí, k tomu akékoľvek najlacnejšie RAM hlavne aby tam bolo číslo kapacity čo najvyššie, najlacnejšiu dosku a tiež zdroj. SSD tam pichne nejaký tiež horší a s nižšou kapacitou veď je stále lacnejšie tam hodiť aj HDD ktorý kapacitu doplní... Jednoducho povedané svätá trojica CPU/GPU a kapacita RAM! Nech sa z toho plačúce deti pototo a rodičia nemajú na výber len to kúpiť. Hej a ten štandardný vtip ako niekto požaduje herný PC za 500€ a keďže je to nereálne tak nie je na výber a ideme zdroj EUROCASE... veď čo sem tam aj funguje keď nehorí :-D
To som prehnal ale ide o základnú pointu prečo má byť HW vyvážený. Nič to samozrejme nemení na tom že fakt je to každého slobodná voľba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru