Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak psát na klávesnici jednou rukou a koukat při tom na monitor?

Ahoj, chtěl bych se naučit psát bez koukání na klávesnici. Uměl jsem to, dokud jsem psal oběma rukama. Teď však již 20 let píši jednou rukou a čumím na klávesnici, což není ono.
Hledám tedy tipy a rozumy, jak toho dosáhnout. Jistě nebudu sám, komu se to bude hodit. Poptával jsem se mezi nevidomými, ale ti se to nikde nevyučují. Ve škole mají pouze "psaní deseti". Zkoušel jsem také psaní u pana Zaviačiče ve škole ZAV, ale to je zaměřené na rychlost, což se mě v podstatě netýká. Důležité pro mě je to "psaní poslepu" a nějaká ta větší rychlost se i dostaví sama.
Nevím, jakou cestou se vydat. Líbila by se mi nějaká metoda na běžné klávesnici. Zkoušel jsem/napadlo mě/nebo někoho jiného:
Jednoruční hw klávesnice
Na té bych však mohl psát pouze doma (kdybych ji pořídil). Navíc tam možná bude i problém s diakritikou
Přemapovat klávesy
V Power Toys pro Windows jsem zkusil namapovat znaky, na které ukazováček pravé ruky (při klasickém psaní deseti) nedosáhne např.:
AltGR+h, napíše se "a"
AltGR+j, napíše se "s"
AltGR+k, napíše se "d"
atd.
Jenže po namapování druhé řady kláves v tom byl děsný guláš.
Rozložení Dvořák pro jednu ruku
To je nemlich totéž. Asi bych si nedokázal zapamatovat dejme tomu 40 kláves a navíc bych chtěl metodu, která je relativně snadná pro toho, komu třeba amputují ruku.
Klávesnice jedním prstem ve Windows
To jsem ani nezkoušel a rovnou zavrhl. Na psaní textů to asi nebude.

Nejvíc by se mi tedy líbilo, bez žádných specialit, využít běžnou klávesnici a hmatové body na "f" a "j", aby to nebylo závislé na OS, nebo nějakém programu, případně na hardware, s tím, že pro pravou část by to bylo stejné, jako při psaní deseti a pro levou část klávesnice, posunout ruku, aby byl hmatový bod "f" pod prsteníkem a psát ukazovákem "ě" "q" "a" "z/y". To by asi pomohlo i těm, co jsou zvykli psát deseti a najednou mají třeba ruku s sádře. Jenže tady mám dilema. Jestli třeba při slově "kavárna", kde se píše "á" ukazovákem pravé ruky, posouvat ruku vpravo na výchozí pozici, když bude v tu chvíli posunuta, aby šlo napsat ukazovákem "a", dejme tomu prsteníkem "v", přičemž je "á" v dosahu malíku, tak proč posouvat ruku?

Ona asi žádná metodika neexistuje (nebo jo?) a vypracujeme ji nakonec "my, poradňáci". :-)

Ještě jednou předesílám, že nejde o rychlost psaní, ale o psaní poslepu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Naučit se to. Naučil jsem se sám, jen podle správného rozložení prstů k čemuž slouží drobné pupíky n…
Rce 21.06.2022 00:24
Rce
Ty umíš psát jednou rukou poslepu? Pokud pravou, tak kterým prstem mačkáš třeba "q"? nový
Kráťa 21.06.2022 15:55
Kráťa
Jako levák Q mačkám levým malíkem. Horší je /()P. Musim roztáhnout prsty jako žába. Měl jsem pravou… nový
Rce 21.06.2022 21:53
Rce
Podle mě to bez speciální klávesnice pro jednu ruku nepůjde - a to ještě bude jiné pro levou a pravo… nový
L-Core 21.06.2022 16:07
L-Core
Taky píšu poslepu všema deseti, ale pokud bych měl psát jen jednou rujou, tak bych s ní přeskakoval… nový
gilhad 23.06.2022 02:46
gilhad
Jo, tato metodika bude asi z toho, co se tu psalo nejlepší (viz já, nebo Rce), jelikož bude dostupná… nový
Kráťa 26.06.2022 03:36
Kráťa
Ten vizuál vhodně umístěný může do těžkých začátků dost pomoci. Co si zkusit klávesy rozlišit barevn… nový
ST 26.06.2022 10:19
ST
Pro MAC je OpenSurce aplikace Keyb: the one-handed keyboard ktera ma velmi jednoduchy koncept, urci… nový
HPET 26.06.2022 12:39
HPET
Toto mi padlo hned do oka. Je to s využitím "j" a "f", jen je ale výchozí pozice na středu klávesnic… poslední
Kráťa 28.06.2022 12:30
Kráťa

Jako levák Q mačkám levým malíkem. Horší je /()P. Musim roztáhnout prsty jako žába. Měl jsem pravou popálenou a zafačovanou asi měsíc ale docela tak šlo psát jednou rukou. No, už můžu psát oběma a je to lepší.

Na jednu ruku je těch kláves trochu moc, prostě se musí s rukou jezdit do stran jako na klavíru.

BTW ty myslíš jednou rukou na tabletu nebo telefonu?

Taky píšu poslepu všema deseti, ale pokud bych měl psát jen jednou rujou, tak bych s ní přeskakoval mezi půlkama klávesnice.
Co se týče překrývajících se písmenek, tak bych se k nim stavěl podobně jako k shiftům a mezerníku - tedy na ně psal tou rukou, která to má zrovna jednodušší - teda pokud mám napsat třeba Y a mám ukazováček pravačky na J, tak Y psát ukazováčkem. Pokud bych byl zrovna ne levé půlce s prostředníčkem na F, tak bych psal Y malíčkem.
Pokud bych třeba psal POPQ, tak POP bych napsal normálně a pak přesunul ruku doleva, žz bych byl prostředníčkem na F a Q bych psal ukazováčkem. MOvq eax, IP by znamenalo něloikanásobné přesuny ruky.

(čili jakoby psát všemi deseti, ale když přijde na řadu neexistující levá, tak tam skočit pravou a ovládat s ní levou sféru, když zase přijde na řadu pravá ruka, tak tou pravou skočít doprava. Ale naučit se to bude asi docela dřina. )

Jo, tato metodika bude asi z toho, co se tu psalo nejlepší (viz já, nebo Rce), jelikož bude dostupná (bez spešl hardware) a nejsnadnější i pro lidi s úrazem.
Na učení se - co si zobrazit tu virtuální klávesnici (jen na ni koukat a psát na fyzické), nebo si udělat obrázek s prstokladem a dát oknu s obrázkem "vždy top"?

Ten vizuál vhodně umístěný může do těžkých začátků dost pomoci. Co si zkusit klávesy rozlišit barevně? Do začátku by to pomohlo, než se člověk odpoutá zrakem od klávesnice poté, když si vytvoří nové návyky a vše si v mysli zautomatizuje?
Ten vizuál bych si umístil těsně nad monitor.
Taky bych si ho udělal jako obrázek přes celou obrazovku a vyvolával ho klávesovou zkratkou(jako skrytou nápovědu).

Pro MAC je OpenSurce aplikace Keyb: the one-handed keyboard ktera ma velmi jednoduchy koncept, urcite bude nejaky clon pro Windows : https://apps.apple.com/fr/app/keyb-the-one-handed-keyboard/id1588579580?mt=12

Info APP:

Jak to funguje? Jednoduše podržte mezerník a levá a pravá polovina klávesnice si magicky vymění místa.
Obě poloviny jsou zrcadlové, takže pokud byste normálně psali písmeno levým prostředníkem, použijte pravý prostředníček.
Totéž platí i v opačném směru. Pokud již umíte psát dotykem, budete překvapeni, jak rychle si na to váš mozek zvykne!

[313x0w.webp]

Toto mi padlo hned do oka. Je to s využitím "j" a "f", jen je ale výchozí pozice na středu klávesnice. Je to na https://www.typingclub.com/one-hand-typing. Už umím napsat poslepu "f" "g" "h" "j". :-)
Jen škoda, že to nemají pro češtinu, takže kdo používá QWERTZ, narazí hned při středníku, když tam máne "ů". U QWERTY do nebude zádrhel, jen se k "ú" stiskne AltGr. Zkusím jim napsat, že by se udělala metodika pro CZ a já byl jejich dobrovolný pokusný králík.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru