Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochrana před bleskem - switche, routery, set-top-box, ...

Zdravím vespolek a mám dotaz, jak doma řešíte ochranu před bleskem, resp. přepětím v síti? Předevčírem u nás byla bouřka a půlce města (včetně mě) zničila síťové prvky (switche, routery), DVB-T2 set-top-box, elektronické otevírání dveří přes čip, někomu i komplet televizi či služební notebook.

Elektřinu v celém bytě mám v mědi, novou před několika lety vč. revize. Přístroje mám připojené přes přepěťovou ochranu APC Essential SurgeArrest. Nepomohlo. Soused má sice jen obyčejnou prodlužovačku s vypínačem (v době bouřky vypnutý) a stejně výboj prolítnul.

Mám podezření, že se přepětí dostalo do sítě LAN. Používáte někdo bleskojistky? Místní servisák říkal, že v tomto případě stejně mají skoro nulovou účinnost. Možná by byl řešením záložní zdroj UPS, ale to bych jich musel koupit několik, takže tudy cesta nevede.

Děkuju za váš názor a případně nápady, jestli a jak to lze v domácích podmínkách řešit?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pred búrkou všetko odpojiť. Robilo sa to tak už pred 100 rokmi. Prvda, vtedy nebolo v domácnosti toľ…
Kilo.Viktor 24.06.2022 06:59
Kilo.Viktor
Hm, a když jsi třeba zrovna v práci? Nebo vážně znáš někoho, kdo před každou bouřkou obchází celý by…
host 24.06.2022 07:22
host
Ano, poznám. Vždy to tak pred búrkou robím. Keď odchádzam z bytu tak vypnem všetko okrem ladničky. M…
Kilo.Viktor 24.06.2022 16:26
Kilo.Viktor
U nás se vše striktně odpojuje vytažením ze zásuvky, vyjma lednice. Kdysi jsem vydal generální naříz… nový
ST 24.06.2022 22:38
ST
Doplním dotaz. Dnes se el. rozvody dávají přímo pod omítku. Logicky se nabízí úvaha, že ten kdo má n… poslední
ST 24.06.2022 22:55
ST

Hm, a když jsi třeba zrovna v práci? Nebo vážně znáš někoho, kdo před každou bouřkou obchází celý byt a všechny spotřebiče odpojí? Protože u nás ve městě ta pondělní bouřka poškodila lidem i bojlery, plynový kotel a podobně....

Nějaké přepětí se muselo dostat i do datových sítí, protože shořely switche, routery, modemy... Taky před bouřkou všechno rozpojuješ?

Ano, poznám. Vždy to tak pred búrkou robím. Keď odchádzam z bytu tak vypnem všetko okrem ladničky. Mám na to v poistkovej skrini taký bazmek, ktorý treba zatlačiť. Okrem toho odpájam aj anténu, teda ja ju pripájam len málokedy, bo zvyčajne používam TVP len ako monitor. Ovšem v prípade vyhorenia pol mesta by to malo ísť cez poistenie.

U nás se vše striktně odpojuje vytažením ze zásuvky, vyjma lednice. Kdysi jsem vydal generální nařízení poté, co známí vyhořeli. Proto raději kontrola zásuvek a vypínačů + dle potřeby klidně vyměnit svépomocí. Radši zaplatit kvalitní materiál, než živit pofidérní pojišťováky.
Z ušetřených peněz hradit prevenci + našetřit na mimořádné události.

Pokud je to jen trochu možné, tak má smysl usilovat o instalaci TV antény do půdních prostor. Mám dobré zkušenosti s yagi a hlavně se sítem. To zda to bude pod střechou fungovat, v tom hraje roli dost faktorů... ale nebudu nosit dříví do lesa.
Raději jsem koupil dražší koax a vytrvale se vytrápil s vyhledáním ideálního místa pod střechou (ani nemůžu napsat kolik hodin mi to vzalo), ale výsledek perfektní. Přitom to vypadalo, že to je a bude nereálné, ale pak se zadařilo. Už jsem to takhle úspěšně instaloval spoustě lidem. Za ten budoucí klid to fakt stojí.

Doplním dotaz. Dnes se el. rozvody dávají přímo pod omítku. Logicky se nabízí úvaha, že ten kdo má natahané husí krky, tak v případě destrukce vše snadno předrátuje bez sekání.

Má smysl podle vás vše v případě rekonstrukce el. rozvodu dávat do husích krků?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru