Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochrana před bleskem - switche, routery, set-top-box, ...

Zdravím vespolek a mám dotaz, jak doma řešíte ochranu před bleskem, resp. přepětím v síti? Předevčírem u nás byla bouřka a půlce města (včetně mě) zničila síťové prvky (switche, routery), DVB-T2 set-top-box, elektronické otevírání dveří přes čip, někomu i komplet televizi či služební notebook.

Elektřinu v celém bytě mám v mědi, novou před několika lety vč. revize. Přístroje mám připojené přes přepěťovou ochranu APC Essential SurgeArrest. Nepomohlo. Soused má sice jen obyčejnou prodlužovačku s vypínačem (v době bouřky vypnutý) a stejně výboj prolítnul.

Mám podezření, že se přepětí dostalo do sítě LAN. Používáte někdo bleskojistky? Místní servisák říkal, že v tomto případě stejně mají skoro nulovou účinnost. Možná by byl řešením záložní zdroj UPS, ale to bych jich musel koupit několik, takže tudy cesta nevede.

Děkuju za váš názor a případně nápady, jestli a jak to lze v domácích podmínkách řešit?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mi dona používáme přepěťovou ochranu zásuvek vždycky mi to ochrany spotřebiče mam ji 10 let a zatím…
eiskaffee45 23.06.2022 17:45
eiskaffee45
Že ti ještě nic neshořelo není zásluha přepěťové ochrany, ale že vám do baráku ještě neuhodil blesk.
host 23.06.2022 19:46
host
viz fleg, ty levné součásti prodlužovaček a mezizásuvek jsou "stupeň d", až ten poslední. musí jebno…
lední brtník 23.06.2022 21:09
lední brtník
Je to o pravděpodobnosti. A pokud ji chce zvysit na maximum, prostě ty spotřebiče při bouřce vypne.…
RedMaX 23.06.2022 21:28
RedMaX
Musí pořídít prodlužku s tím vypínačem fáze i nuly, jak jsem už psal. A takovou poznám v obchodě ja…
host 23.06.2022 21:48
host
vypínač s širokým (čtvercovým) tlačítkem bude 2-pólový. https://www.gme.cz/p-sw201a-red
lední brtník 23.06.2022 22:09
lední brtník
Takovýhle vypínač mají v podstatě všechny běžne prodávané prodlužovačky a právě zařízení zapojené pr…
host 23.06.2022 22:41
host
jestli vyhořelo kus města jak píšeš, v tom případě je jasné, že to ta domácí přepěťová prodlužka nez…
lední brtník 23.06.2022 23:06
lední brtník
Ano, blesk/výboj byl natolik silný, že to nějaká domácí přepěťovka nezachrání. Už to vím. Teď už jen…
host 24.06.2022 07:15
host
Některý výrobce umožňoval po nákupu registraci a pojištění pro případ toho, že by ochrana nezafungov… nový
ST 24.06.2022 22:26
ST
Pred búrkou všetko odpojiť. Robilo sa to tak už pred 100 rokmi. Prvda, vtedy nebolo v domácnosti toľ…
Kilo.Viktor 24.06.2022 06:59
Kilo.Viktor
Hm, a když jsi třeba zrovna v práci? Nebo vážně znáš někoho, kdo před každou bouřkou obchází celý by…
host 24.06.2022 07:22
host
Ano, poznám. Vždy to tak pred búrkou robím. Keď odchádzam z bytu tak vypnem všetko okrem ladničky. M… nový
Kilo.Viktor 24.06.2022 16:26
Kilo.Viktor
U nás se vše striktně odpojuje vytažením ze zásuvky, vyjma lednice. Kdysi jsem vydal generální naříz… nový
ST 24.06.2022 22:38
ST
Ak som správne pochopil tak pred silným bleskom neexistuje nič čo to pokryje? Bývam v cca 30r starom…
KMX 24.06.2022 07:00
KMX
V panelákové zástavbě snižuješ šanci, že ti to něco zlikviduje, hromosvodama. Jde o to, že je tu mno…
RedMaX 24.06.2022 07:55
RedMaX
Na chodbě máš hlavní jistič pro celý byt, který je většinou rychlejší než jistič jednotlivých větví… nový
Prim 24.06.2022 19:38
Prim
Lan, sieť, galvanický článok. IS 230V/50Hz komplet domácnosti prehnať skrzeva meničom delené trafo,… nový
Nuda 24.06.2022 20:41
Nuda
Doplním dotaz. Dnes se el. rozvody dávají přímo pod omítku. Logicky se nabízí úvaha, že ten kdo má n… poslední
ST 24.06.2022 22:55
ST

Je to o pravděpodobnosti. A pokud ji chce zvysit na maximum, prostě ty spotřebiče při bouřce vypne. Musí pořídít prodlužku s tím vypínačem fáze i nuly, jak jsem už psal. Podobně pomůže přepěťovka nebo UPSka, všechno je prostě dobré. Že by i přesto všechno někomu bouchlo do baráku a oddělalo mu to el. spotřebiče, to se stane průměrně jednou za život. Kladl bych přitom důraz na "průměrně", ne že host začne na všechny ochrany kašlat, protože jemu už se to přeci stalo. ;-)

jestli vyhořelo kus města jak píšeš, v tom případě je jasné, že to ta domácí přepěťová prodlužka nezachrání. ona je poslední nejnižší stupeň a jestli je skoro přímo nad vámi nejsilnější bouřka za 30 let, divit se jí nebudeš.

chceš aspoň, ať tě ochrání příště, kdy nebudeš mít takovou smůlu. takže si vybereš značku které se dá věřit, nebude to noname odpad určený pro polské překupníky.
tady jebem lidi za to že o něčem píšou a nenapadne je uvést typ ze štítku. tak to nedělej.

no a za třetí to vezmeš jako příležitost k obměně staré elektroniky. smutné teda je, když to odnese drahý pc s tvými daty. nebo nová velká telka, na které se skvěle vyjímají brtníci u jezera churchill.

Ano, blesk/výboj byl natolik silný, že to nějaká domácí přepěťovka nezachrání. Už to vím. Teď už jen doufat, že zase bude několik let klid...

Doma mám tyto APC přepěťovky:
https://www.czc.cz/apc-surge-arrest-p5b-fr/33581/produkt

Ta prodlužovačka je u souseda, typ nevím, vypadají všechny stejně, je to běžně prodávaná obyčejná prodlužovačka, nejspíš Emos, Solight a podobně.

Hm, a když jsi třeba zrovna v práci? Nebo vážně znáš někoho, kdo před každou bouřkou obchází celý byt a všechny spotřebiče odpojí? Protože u nás ve městě ta pondělní bouřka poškodila lidem i bojlery, plynový kotel a podobně....

Nějaké přepětí se muselo dostat i do datových sítí, protože shořely switche, routery, modemy... Taky před bouřkou všechno rozpojuješ?

Ano, poznám. Vždy to tak pred búrkou robím. Keď odchádzam z bytu tak vypnem všetko okrem ladničky. Mám na to v poistkovej skrini taký bazmek, ktorý treba zatlačiť. Okrem toho odpájam aj anténu, teda ja ju pripájam len málokedy, bo zvyčajne používam TVP len ako monitor. Ovšem v prípade vyhorenia pol mesta by to malo ísť cez poistenie.

U nás se vše striktně odpojuje vytažením ze zásuvky, vyjma lednice. Kdysi jsem vydal generální nařízení poté, co známí vyhořeli. Proto raději kontrola zásuvek a vypínačů + dle potřeby klidně vyměnit svépomocí. Radši zaplatit kvalitní materiál, než živit pofidérní pojišťováky.
Z ušetřených peněz hradit prevenci + našetřit na mimořádné události.

Pokud je to jen trochu možné, tak má smysl usilovat o instalaci TV antény do půdních prostor. Mám dobré zkušenosti s yagi a hlavně se sítem. To zda to bude pod střechou fungovat, v tom hraje roli dost faktorů... ale nebudu nosit dříví do lesa.
Raději jsem koupil dražší koax a vytrvale se vytrápil s vyhledáním ideálního místa pod střechou (ani nemůžu napsat kolik hodin mi to vzalo), ale výsledek perfektní. Přitom to vypadalo, že to je a bude nereálné, ale pak se zadařilo. Už jsem to takhle úspěšně instaloval spoustě lidem. Za ten budoucí klid to fakt stojí.

Ak som správne pochopil tak pred silným bleskom neexistuje nič čo to pokryje? Bývam v cca 30r starom paneláku(hustá zástavba). Mám hliníkové káble. Neviem aké presné stupne ochrany sú tu použité. V byte mám ističe pri vchode a taktiež vonku pri výťahu je veľká skriňa s ďalšími. Neviem ako sa to nazýva, v tomto som totálny laik. Určite ale tá skriňa tiež súvisí pretože kedysi keď som mal starý vysávač ktorý už odchádzal tak vyhadzoval tie ističe až tam vonku na chodbe. PC a TV mám cez prepäťové ochrany APC. Čiže je tam malá šanca že to všetko zlyhá alebo to nemá zmysel riešiť v prípade paneláku? Ak odpojím od zásuvky tak v prípade že sa blesk dostane až sem je elektro zachránené. Čo ale v prípade ak mám nejakú zásuvku zle dostupnú? Je rozumné a vôbec funkčné ak by som vypol v byte istič pre celú jednu vetvu? Ochráni to v tom prípade tie elektrospotrebiče zapojené v tejto vetve? Nemám problém odpojiť od zásuvky PC, tam mám zásuvku dobre dostupnú takže otázka pár sekúnd. V prípade TV to mám zle prístupné. Tých extrémne silných búrok nie je až tak veľa čiže ak môžem znížiť šancu na poškodenie tak to zopár krát ročne odpojím.

Ešte z iného súdka, čo na tieto veci hovorí poisťovňa? Ak by predsa len k niečomu došlo tak tie stupne ochrany ak zlyhajú tak to poisťovňa prepláca?

V panelákové zástavbě snižuješ šanci, že ti to něco zlikviduje, hromosvodama. Jde o to, že je tu mnohem menší šance, že to trefí el. vedení než na venkově, kde je vedení často nejvyšším bodem. V těch městech je navíc v ČR většinou všechno taženo kabelama zemí, takž další minimalizace zasahu blesku.
Na chodbě máš hlavní jistič pro celý byt, který je většinou rychlejší než jistič jednotlivých větví v bytě, proto spíš vypadne ten jistič na chodbě než ty jednotlivé v bytě.

Používej prostě ty přepěťové ochrany nebo kup UPSku, to k běžné ochraně el. spotřebičů bohatě stačí. Pokud jseš paranoidní, můžeš vypínat spotřebiče při bouřce ze zásuvky nebo vypnout jednotlivé větve na bytovém jističi kromě lednice, tu bych nechal zapnutou.

Prostě na sídlišti to nemusíš prožívat vůbec, pravěpodobnost, že ti doma něco shoří vdůsledku blesku je malá. Na venkově je to úplně o něčem jiným, tam si nerisknu mít při bouřce zapnuté PC.

S pojišťovnou nevím, se podívej co máš ve smlouvě, ale mám pocit, že v pojištění domácnosti je i pojištění proti blesku integrováno, minimálně u ČP myslím bylo, aktuálně teda nevím.

Lan, sieť, galvanický článok.

IS 230V/50Hz komplet domácnosti prehnať skrzeva meničom delené trafo, nech scípne preradený obvod.

Zapáliť medzi parapet okien voskové sviečky na odohnanie hlučných hromov.

Doplním dotaz. Dnes se el. rozvody dávají přímo pod omítku. Logicky se nabízí úvaha, že ten kdo má natahané husí krky, tak v případě destrukce vše snadno předrátuje bez sekání.

Má smysl podle vás vše v případě rekonstrukce el. rozvodu dávat do husích krků?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru