Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem USB nelze formátovat po (zdánlivém) vytvoření bootovacího média s Linuxem

Nainstaloval jsem si k tomu určený program Etcher, stáhl soubor .iso a naivně si myslel, že vytvořím bootovací médium. Místo toho jsem si USB disk zřejmě zničil - nebo ne?

Když se pokusím disk otevřít, oznámení mi Windows, že "Disk v jednotce :X musí být před použitím naformátován", což zkusím, ale bez ohledu na to, jak nastavím parametry formátování, se bez bližšího vysvětlení dozvím, že "systém Windows nemohl dokončit formátování". Mám zato, že když jsem USB připojil napoprvé, před prací v Etcheru, fungoval řádně (ruku do ohně bych za to nedal, ale je nový a podobné problémy jsem měl i s předchozím diskem, kde jsem zkoušel vytvořit bootovací médium s Linuxem).

Program Etcher disk vidí. Když v programu Etcher spustím vytváření bootovacího média, požádá mě "Příkazový řádek systému Windows", aby mohl provádět změny v tomto počítači, a následně po odkliknutí formátování mi opět oznámí, že "systém Windows nemohl dokončit formátování". Etcher si nicméně dál vesele vytváří bootovací médium, po "flashing" následuje "validating" a pak se dozvím, že "flash complete!", "1 succesful target" a "we hope you enjoyed using Etcher - share on Twitter".

Vědom si marnosti takového počínání jsem přeci jen zkusil z USB disku bootovat, nejde to, vždy se místo toho otevře Windows, ač zadám bootování z příslušného USB. Takže se zdá, že nejde pouze o problém Windowsu.

Pro úplnost: míval jsem Linux na jiném USB, pak po delším nepoužívání nějak začal zlobit, tak jsem zkusil formátovat, dát na něj Linux znovu (zřejmě také prostřednictvím programu Etcher, už nevím), a od té doby začal zlobit taky. (Na podrobnosti si bohužel nepamatuji, když disk načtu nyní, formátovat ho lze, ale má pozoruhodnou kapacitu kapacitu 2,25 MB.) Přičítal jsem to stáří USB disku, ale po nynější zkušenosti s úplně novým USB nevím, jestli to tak bylo.

Dle rad na anglických stránkách jsem na to zkusil jít přes příkazový řádek diskpart.exe - list disk, to vypadalo nadějně, jelikož se mi tu onen disk ukázal s odpovídající kapacitou; dal jsem select disk X - clean, dozvěděl se, že "program Diskpart úspěšně vyčistil disk". Vyčistil asi i informaci o tom, že vůbec existuje a je zapojený, protože následně, když jsem na disk přísl. písmena klikl, mi Windows oznámil, že mám disk vložit. Po fyzickém vytažení USB a opětovném vsunutí opět stejná písnička - disk "musí být před použitím naformátován"... atd., pořád dokola.

Prosím, napadá vás možné řešení, nebo jsem právě vyhodil cenu nového USB a pokud bych si nedal pokoj a zkoušel to s dalšími USB, mohl bych takhle vesele vyhazovat další a další peníze?

Předmět Autor Datum
Vidis ho ve spravce disku ? Jestli ano, tak ty partition co Etcher vytvoril vymaz a po vymazani dej…
HPET 05.08.2022 00:54
HPET
Ve správě disků ho vidím, ale prosím, jak poznám, co vytvořil Etcher, a co můžu smazat bez rizika? V…
lojza235 05.08.2022 01:15
lojza235
kolega se te ptal, jaky souborovy system mas na te flashce. windowsi sprava disku zna jen svoje typy…
brum brum 05.08.2022 09:06
brum brum
Niubi Partition Editor ani Aomei Partition Assistant nezjistí souborový systém (properties - file sy… nový
lojza235 05.08.2022 14:19
lojza235
Jen ještě pro ty, kteří by řešili podobný problém v budoucnu: je pravda, že Etcher vytvořil oddíl Ex… nový
lojza235 05.08.2022 15:09
lojza235
Aktualizace: Linux na tom disku opravdu je, v tom Etcher nelže - i když mi ho pc nechtěl nabootovat,…
lojza235 05.08.2022 01:17
lojza235
Tohle celé je trochu složitější - musíš si o tom něco přečíst (MBR, GPT, UEFI). Když uděláš "clean"… nový
dsa 05.08.2022 10:07
dsa
Díky všem za rady, nasměrovaly mě k tomu, co hledat, a díky tomu jsem řešení našel - přímo ve Window… nový
lojza235 05.08.2022 14:43
lojza235
Celou dobu jsem to měl na jazyku ale nechtěl jsem do toho zasahovat. Zkusil bych Rufus. nový
ST 05.08.2022 14:47
ST
Tyhlety věci řeším většinou ve správci disků linuxu. Dovolí toho víc, než ten windowsovský. Pokud jd… nový
ml1 08.08.2022 15:32
ml1
systémový oddíl EFI (4MB) u hdd by to byl gpt disk, nevím jestli se tak rozdělují i flasky. každopá… nový
lední brtník 08.08.2022 17:47
lední brtník
I flešky jsou MBR/GPT ... a windowsí diskpart umí to samé, jako kterýkoliv Linuxový :-) Jinak, 4 MB… poslední
dsa 08.08.2022 18:12
dsa

Vidis ho ve spravce disku ?
Jestli ano, tak ty partition co Etcher vytvoril vymaz a po vymazani dej naformatovat.
* diskpart.exe podle toho co pises, bych mel spise obavu, ze "nechte" smazes jiny disk.

OTAZKA:
Co presne pres ten ETCHER vytvaris ? Co za OS je to .ISO ?

PS: S ETCHER delam dlouho, dela jen to co mu naridis, nikdy jsem s nim problem nemel. Hlavne jesem ho pouzival na vytvareni bootovacich SD karet pro ARM desky.
Pro Desktop.OS pouzij treba Rufus : https://rufus.ie/
Jestli jsi vytvarel nejakou linuxovou dist. tak Etcher mohl vytvorit oddil EXT4/EXT3 ktery Windows nerozezna. Protoho ho nevidi, ukazuje mensi uloziste, nebo vyzaduje preformatovani.

Ve správě disků ho vidím, ale prosím, jak poznám, co vytvořil Etcher, a co můžu smazat bez rizika? Vidím tu primární oddíl (55 GB), systémový oddíl EFI (4MB), základní datové oddíly (3MB).

Etcher jsem stáhl z https://www.balena.io/etcher/, ISO z https://www.linuxmint.com/edition.php?id=300, Download Linux, Mint, Download, Czech Republic, UPC Ceska republika, podobně jsem pak zkoušel stáhnout i Ubuntu.

kolega se te ptal, jaky souborovy system mas na te flashce.
windowsi sprava disku zna jen svoje typy oddilu, proto je k nicemu.
chce to normalni free partition manager, treba niubi, minitool partition wizard apod.
proc to na jednom pc bootuje a jinde ne - nemas v biosu nastaveny "secure boot"?

Jen ještě pro ty, kteří by řešili podobný problém v budoucnu: je pravda, že Etcher vytvořil oddíl Ext4, takže pokud ho Windows nerozezná, tak zde mohl být zakopaný pes (disk jsem formátoval, v rámci experimentování jsem poté zkoušel vyhledat odstraněné oddíly v Aomei Partition Assistant a přesně Ext4 mi tam vyskočilo, obnovu už jsem samozřejmě nezadával; sice už měl být po formátování dávno pryč, ale zjevně tak docela nebyl, když mi program nabízel obnovu).

Tohle celé je trochu složitější - musíš si o tom něco přečíst (MBR, GPT, UEFI). Když uděláš "clean" na disk, smažeš "inicializaci" a disk je vidět jen "fyzicky" v UEFI/BIOS či správě disků a je třeba nová inicializace + formátování. Etcher nejspíš neumí UEFI/GPT.

Díky všem za rady, nasměrovaly mě k tomu, co hledat, a díky tomu jsem řešení našel - přímo ve Windows, zkoušel jsem sice i různé programy, třeba Aomei Partition Assistant, kde je přímo možnost inicializovat disk, ale v případě mého USB disku mi byla k ničemu, protože na inicializaci nebylo možné kliknout.

Ve Windows - správa disků jsem u disku měl "nepřiřazeno". Vytvořil jsem v něm nový jednoduchý svazek, rychlým formátováním naformátoval na NTFS, v zásadě dle rady z https://www.poradte.cz/pocitace-a-prislusenstvi/45967-externi-disk-neprirazeno.html a 18.06.19 10:41. Nyní se USB normálně načítá. Nemůžu zaručit, že předpokladem úspěchu nebylo i něco dalšího, ale nepředpokládám to (např. jsem v správě disků předtím změnil i písmeno disku, ale to sotva bude klíč, jelikož se poté opakovala výzva k formátování a poté oznámení, že formátovat nelze).

Tak uvidíme, zda budu mít chuť zkusit tam nacpat znovu Linux, třeba přes Rufus...

Tyhlety věci řeším většinou ve správci disků linuxu. Dovolí toho víc, než ten windowsovský. Pokud jde o flešky, tam to před desítkama platilo absolutně (windows7 nesnese na flešce víc oddílů).

Ty hlášky, že disk musí být naformátován by si taky windows mohl strčit někam, první sektor disku má na konci signaturu 55aa, která značí, že je naformátovaný, i když systémem, který windows dosud nezná (ext4). Proč se snaží formátovat očividně naformátovaný disk je otázkou, asi je to nějaká pomsta linuxákům. Nevzpomínám si, že by mi někdy chtěl linux jen tak sám od sebe formátovat windowsí disk.

systémový oddíl EFI (4MB)

u hdd by to byl gpt disk, nevím jestli se tak rozdělují i flasky.
každopádně sem tazatel celou dobu nedokázal vložit screen z nějakého normálního partition manageru. ten originální windowsí je ve všech ms verzích neschopný a neřekne o disku nic.
z jeho textu nebylo jasné, jestli zachraňuje linuxovou bootovací flashku, nebo chce zpět flashku s jediným oddílem k použití pod windows.

až to bude dělat podruhé, nějaké to aomei má už nainstalované. teď ještě aby věděl co mu to ukazuje a jestli je to dobře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru