Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jiskření TV (OLED CX)

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, kde může být problém, popř. jestli hrozí něco závažnějšího, mám TV LG OLED48CX skoro 2 roky starou a mám k ni připojené reproduktory: https://www.alza.cz/edifier-r1280t-d6436631.htm přes tenhle DAC skrz optical https://www.alza.cz/fiio-d03k-taishan-d419215.htm, který napájím z TV skrz USB (DAC má i vlastní mini adaptér, ten nepouživám), a jde o to, že když zapnu reproduktory vypínačem, tak začne jiskřit v TV z napájecí časti a kolikrát i problikne obraz a potom už to běží v pohodě, ale nechápu proč se to začalo dít, ta TV má několik USB a ten DAC nemůže mít taky odběr (to by spíš nefungoval), odchází napájecí elektronika v TV? nebo je něco z reprákama... nevím, jednou se mi stalo, že se vůbec nechtěly zapnout (přepínám kolebkový přepínač a nechtěli se zapnout - kontrolní LED zůstala zhasnutá, přitom v zásuvce byly...)
Díky za tipy

Řešení:

Celkově mi začalo blbnout víc spotřebičů, ale jenom v jedné části baráku, nakonec venku v přívodní skříni byla vypálená pojistka jedné fáze (dost se zahřívala a jiskřila), takže to technik opravil a je to OK.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Říká se tomu zemní smyčka (jak psal Brtňajz, rozdíl potenciálů). Nacpi ta zařízení do jedné zásuvky…
mif 07.08.2022 09:43
mif
Něco mi asi brzo odhoří, jsem přišel dom a zapnu mikrovlnku a začalo v ní problikávat světlo stejně,…
stylar 09.08.2022 01:23
stylar
No, a když odpojíš anténu, dělá to také?
Pytlík 09.08.2022 09:15
Pytlík
Anténu nemám vůbec, akorát ethernet. nový
stylar 09.08.2022 13:14
stylar
Určite zavolaj elektrikára nech ti prekontroluje/premeria celú elektroinštaláciu. Tiež bývam v starš… nový
KMX 09.08.2022 15:36
KMX
Celkově mi začalo blbnout víc spotřebičů, ale jenom v jedné části baráku, nakonec venku v přívodní s… poslední
stylar 22.08.2022 19:42
stylar

Něco mi asi brzo odhoří, jsem přišel dom a zapnu mikrovlnku a začalo v ní problikávat světlo stejně, tak i v lednici, pak sednu k PC zapnu repro a monitor a začne zase jiskřit, to mi spíš připadá, že mi tu kolísá napětí?

Ale vždycky když zapnu repro, tak začne jiskřit z napájecí časti zezadu TV/monitoru přitom už ani na sebe nejsou připojené, jenom do stejné zásuvky, možná bude nějak dojebaná celá fáze já jsem až na druhým konci baráku, tak na tomhle okruhu něco už je (ne moc, ale mikrovlnka a mražák si sosne něco).
Že ty repro mají vyšší startovací proud nebo při zapnutí vyskočí na měřáku 50W, možná i víc nevím to už jsem je zapínal, když byly "nabitý".

Určite zavolaj elektrikára nech ti prekontroluje/premeria celú elektroinštaláciu. Tiež bývam v staršom byte(cca 30r, hlinikové káble) ale podobné problémy ako opisuješ nemám. Tiež to nemám vždy ideálne. Napríklad ak zasvietim svetlo na chodbe alebo kúpeľni tak mi zvykne prebliknúť svetlo vo vedľajšej izbe. Čo som zisťoval tak toto vraj robia nové LEDkové svetlá ktoré mám úplne všade. Ja som cca rok dozadu menil komplet všetky zásuvky v byte. Oplatí sa to a možno by to pomohlo aj tebe. Tie zásuvky po tých rokoch sú už v dosť zlom stave. Už nepomôže ani dotiahnutie skrutiek na kontaktoch. Treba meniť komplet zásuvky čo je v prípade hliníkových rozvodov síce trocha risk ale s trochou opatrnosti sa nemôže nič stať ak nie sú totálne staré.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru