Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Přestaly fungovat odkazy na webové stránky z plochy Windows

Zdravím všechny,

prosím o pomoc s problémem, který asi nastal po nějaké bezpečnostní úpravě ve Windows nebo možná po nějaké akci antiviru. Když si přidám na plochu odkaz na webovou stránku, na ploše se objeví soubor s příponou .url. Po spuštění souboru (mám jako výchozí Chrome) se místo té webovky zobrazí prázdná stránka s hláškou něco jako:

[{000214A0-0000-0000-C000-000000000046}]
Prop3=19,11
[InternetShortcut]
IDList=
URL=https://webovka, kterou jsem přidal

Webovku odtud musím zkopírovat, vložit do horního okna v prohlížeči a teprve tak ji zobrazit. Dřív odkazy fungovaly přímo kliknutím z plochy a na ploše se zobrazovaly bez přípony .url
Matně si pamatuji, že i předchozí funkční odkazy na web na ploše se mi takto změnily po nějaké doporučené akci v otázce zabezpečení počítače. Bohužel už přesně nevím, co to bylo.
Víte prosím, jak to odstranit - změnit zpět? Tipuji, že by to mohla být nějaká zapnutá funkcionalita v Zabezpečení Windows, která brání tomu, aby někdo cizí na mé ploše vytvořil nebezpečné odkazy.
Je to Windows 11, antivir free Avast.

Díky

Předmět Autor Datum
A před tím se ti taky otevíraly v Chromu nebo v jiném prohlížeči? Chrome totiž tyhle soubory sám od… nový
Wikan 21.09.2022 10:08
Wikan
Ano, taky v Chromu. Ale už jsem metodou pokus/omyl přišel na to, jak to odstranit. Jako výchozí volb… poslední
fgrygera 21.09.2022 10:21
fgrygera

Ano, taky v Chromu.
Ale už jsem metodou pokus/omyl přišel na to, jak to odstranit.
Jako výchozí volbu pro otvírání souborů .url jsem nastavil "Internetový prohlížeč" místo Chrome. A už to funguje normálně jako předtím, přičemž Chrome mám nastavený jako výchozí prohlížeč.
Takže bych řekl, že problém byl v aktualizaci Windows, která pojem Internetový prohlížeč nově zavedla (aspoň si ho z minulosti nepatamuji), potom, co MS opustilo cestu IE a soustředil se pouze na Edge jako základní prohlížeč. Dřív byly pro otvírání .url podle mého jen volby pro jednotlivé prohlížeče.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru