Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sledování aktivity na PC

Dobrý den, v IT věcech se moc nevyznám, proto jsem tady. Potřebuji poradit, jestli zaměstnavatel zjistí, že stahuji firemní data do jiného pc. Nastíním situaci. V práci mám na starost tvorbu prezentací. Veškeré podklady a fotografie mám v práci na síti. Je nán často připomínáno, že kvůli ochraně soukromí zákazníka, nesmíme data přenášet na jiná, neinterní zařízení. Ovšem často pracuji z domu a rád bych pracoval z mého osobního pc, který je rychlejší a více mi vyhovuje. Když si podklady stáhnu v práci ze sítě na plochu, vím, že po IT oddělení pozná. Má otázka zní, když pracovní pc odpojím od sítě a offline si stažená data přetáhnu na USB, pozná to zaměstnavatel ? Jak jsem zmiňoval, nejde o žádnou špionáž, ale jen o zpříjemnění práce. Děkuji za odpovědi

Předmět Autor Datum
K čemu ti to bude? To chceš pak flešku strkat do firemního PC ??? To nejspíš ani nepůjde ...
dsa 06.11.2022 09:39
dsa
Sám si odpovedáš na otázku čiže aj tušíš že to zamestnávateľ zistí. Záleží od samotného zamestnávate…
KMX 06.11.2022 11:00
KMX
Když máš PC odpojené od sítě, zůstane v něm jenom záznam o připojené flešce (ten lze ale vymazat), a…
Kyncl 06.11.2022 11:26
Kyncl
To taky není úplně pravda. Větší firmy používají bezpečnostní SW, který loguje úplně vše, takže nelz…
touchwood 06.11.2022 11:56
touchwood
Dnes ty bezpečnostní softy zaznamenají cokoliv co se zapíše na klávesnici, připojí cokoliv externího…
TNT 06.11.2022 12:43
TNT
Zamezit nežádoucím aktivitám uživatelů (například hraní her v pracovní době, zneužívání firemního in… poslední
TakUrcite 06.11.2022 15:05
TakUrcite

Sám si odpovedáš na otázku čiže aj tušíš že to zamestnávateľ zistí. Záleží od samotného zamestnávateľa ale šanca že ti na to niekto príde je pomerne vysoká. Určite kašli nato a riaď sa stanoveným pravidlom o ochrane súkromia alebo si uľahči prácu a rovno si hľadaj novú keď ťa vyrazia.

Když máš PC odpojené od sítě, zůstane v něm jenom záznam o připojené flešce (ten lze ale vymazat), ale ne o kopírování souborů.
Možná bys ale mohl pracovat z domova s připojením do firemní sítě, pokud to firemní politika a IT umožňuje - pak bys opravdu pracoval "z domu," tedy on-line, ale podle toho, co píšeš, pracuješ spíš "doma," off-line.

To taky není úplně pravda. Větší firmy používají bezpečnostní SW, který loguje úplně vše, takže nelze říct, že po odpojení od sítě to bude bezpečné.

Tazateli bych rád připomenul, že takové svévolné jednání, které je v přímém rozporu s firemní bezpečnostní směrnicí a porušuje (velmi pravděpodobně) GDPR, určitě však firemní smlouvy s třetími stranami (a je tedy žalovatelné) je minimálně na oficiální výtku zaměstnanci, spíše však rovnou vyhazov na hodinu. Já bych v takovém případě neváhal, už je pro utužení kázně.

edit: a důležité je jedno: jistě nejde o "špionáž," ale jde o porušení předpisů a přetažení citlivých firemních dat na nějaký podivný (nezkontrolovaný, nezabezpečený, kdovíkým používaný) domácí PC, kde nelze garantovat, že uživatel tam nemá nějaký malware, nebo že ho tam v brzké době (třeba jeho děti) nenainstaluje.

Dnes ty bezpečnostní softy zaznamenají cokoliv co se zapíše na klávesnici, připojí cokoliv externího do počítače, zobrazí se na obrazovce. Pracovní smlouvy mají klauzuje týkající se práce s PC, daty, zaměstnanvatel má povinnost lidi s přístupy na data a pracovní zařízení školit. Je třeba počítat, že při nějakém problému ve firmě mohou padat hlavy a rozdávat výpovědi na paragraf, a proto je lepší oddělit činnosti soukromé PC/telefon od pracovního PC/telefonu. V jedné firmě kde jsem dělal, udělali skrytý monitoring co kdo dělá na internetu, aby se našel problém proč je kapacita linky vytížená a zda se má rozšířit, rozdalo se spousta pokut lidem a jednoho vyhodili, protože celý měsíc soukromě prosurfoval a reálně tak pro firmu nepracoval. A po té akci už nemuseli linku rozšiřovat. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru