Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový kancelářský PC

Dobrý den,

uvažuji, že bych pořídil nový PC na práci doma (programování, kódování). Starý PC (8 let cca) už docela dosluhuje a výkonově nestačí.

Byl by tady někdo ochotný mě trochu nasměrovat na co se dívat, abych nekupoval zbytečně předražené novinky nebo nespolehlivé díly? Nepotřebuji vyloženě TOP, ale spíše dobrý poměr cena/výkon.

Rozpočet nemám úplně pevně stanovený, počítám, že to je investice na více let.

Už je to hodně let, co jsem sledoval HW, takže teď se vůbec nedokážu zorientovat.

1. Doporučujete postavit vlastní sestavu a nebo využít nějaké hotové řešení typu DELL nebo kompaktní řešení typu INTEL NUC? Rozměr moc neřeším, vždy jsem měl klasickou bednu. Jde mi spíše o životnost a spolehlivost a samozřejmě poměr cena/výkon. Říkám si, že ty kompaktní krabičky jsou sice fajn, ale asi budou více trpět na přehřívání a tím pádem i životnost.

2. Procesor
Začal bych asi procesorem, vždy jsem byl fanda Intelu. Má smysl uvažovat o jiné než nejnovější 13. generaci? Díval jsem se na procesor Intel Core i5-13600K. AMD jsem nikdy nezkoušel, věřím, že bude možná cenově výhodnější, ale pořád mě více láká intel.

3. Paměti DDR4 vs DDR5
Má smysl jít do DDR5? Chtěl bych alespoň 64GB.

4. Grafika - integrovaná vs externí
Vždy mi stačila integrovaná grafika. Hry nehraji. Má smysl řešit externí grafiku? Časem uvažuji nad připojením více monitorů, zatím využívám 1. Je nějaký limit v rámci integrované grafiky?

Využití PC: Outlook, Photoshop, prohlížeče (Firefox, Chrome),... nic extra, případně nějaký lokální server - WAMP

Pokud by měl někdo tip nebo zkušenost, budu rád za info.

Děkuji
Roman

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny