Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook a zima

Dobrý večer, pár měsíců mám nový notebook (konkrétněji HP Probook), který nosím v polstrovaném obalu a batohu. Dnes mi to nedošlo a strávila jsem venku při 0°C asi 3,5 hodiny (i s notebookem). Při příchodu domů byl opravdu studený, tak jsem jej nechala na stole, aby se aklimatizoval. Zespodu byl lehce orosený/zapocený - byly na něm vidět otisky od toho, jak jsem ho držela. Vložila jsem ho teda zpět do obalu a nechala v něm cca hodinu. Je nějaká možnost, že se mi díky tomuto sníží životnost baterie nebo to třeba bude mít vliv na jeho výkon atd.?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nechať aklimatizovať. V tvojom prípade kľudne aj niekoľko hodín. Síce ty nemusíš vidieť z vonku ale…
KMX 02.12.2022 17:32
KMX
Ono to samozrejme dnes elektronika prežije, PCB sú zvyčajne potreté / nastriekané izolačnou tekutino…
Ale 02.12.2022 21:49
Ale
Děkuji za informaci🙂 poslední
xya123 05.12.2022 07:02
xya123

Nechať aklimatizovať. V tvojom prípade kľudne aj niekoľko hodín. Síce ty nemusíš vidieť z vonku ale vo vnútri môže ostať napríklad nazrážaná vlhkosť. Určite nedávaj do obalu. Nechať voľne nech sa vlhkosť dostane von. Obecne vzaté to nie je tak veľký problém ale elektronike veľmi nesvedčí voda/vlhkosť. Po uschnutí už bez problémov. Batérii to môže znižovať jej životnosť.
Dávnejšie keď ešte bola korona/karanténa... a nemal som už čo doma čo opraviť tak ako správny magor som začal ničiť/testovať čo vydrží rôzna elektronika(len staré, už nepotrebné kusy na vyhodenie). Na rovinu povedané elektronika vydrží aj mučenie totálne do krvi :-D
Jeden smartfón zhruba z obdobia 2015 som zavrel bez batérie do mrazáku, potom po pol hodine vybral a rovno šok fénom na vlasy. Potom znova do mrazáku a znova fén, znova a znova... Ten nesmrteľný kus HW to prežil. Fungoval bez obmedzení. Potom som do neho pustil veľký prúd a to už nerozchodil. To isté som skúšal aj s inou PC/HW elektronikou a to isté. Napríklad taká SIM karta je fakt nesmrteľná. Môžeme ju mraziť aj variť a furt bude fungovať. Tej elektronike hlavne vadí vlhkosť/voda počas zapnutého stavu. Ak je to všetko bez šťavy tak za predpokladu že to totálne vyschne tak sa takmer nič nemôže stať.

Horšie je to s batériami. Nemajú radi príliš nízke/vysoké teploty a sú priam až nebezpečné. Sú udávané bezpečné teploty pre typ... Experimentovať s batériou dnešného smartfónu si už žiada určité opatrenia. To už nie je sranda a keď to začne horieť tak už je neskoro hasiť a jediná možnosť je von oknom. Kto je magor ako ja a skúšal ten vie :-D

Ono to samozrejme dnes elektronika prežije, PCB sú zvyčajne potreté / nastriekané izolačnou tekutinou tvorenou z polymérneho filmu, ktorý pri zaschnutý zatvrdne (volá sa to PCB conformal coating), táto tenká vrstva dokáže chrániť pred skratom aj pri kontakte so zrážanou vodou. Takže skutočne nie je dôvod sa obávať že sa laptop zničí... teplota má trocha vplyv na batérie (ale aj kondenzátory), ale nič výrazné, že by som sa kvôli tomu obával.

E: škoda akurát že dnešné laptopy nemajú ľahko-vymeniteľnú batériu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru