Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak měřit delší dobu rychlost připojení

Zdravim, mám doma teď možnost mít dva internety (od O2 a jiného poskytovatele), v Praze, v bytě v paneláku.. mám nainstalované oba.. zkoušel jsem, který má lepší wifi připojení z jimi dodávaných routerů

Předepsaná rychlost je 500MBPS,
na wifi to jede cca 250MBPS/down-up cca 25mbps

no a můj dotaz zní.. potřeboval bych nějakou aplikací měřit třeba hodinu down/up, nebo i déle, abych si prohlédl vytížitelnost během dne, případně kolísání rychlosti.. je to možné skrz nějakou app? nebo existuje něco jako rychlost.cz , co mi ale dokáže na nějaký čas i vytížit downloadem-uploadem linku ?

Díky,

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
a měřit chceš tedy co přesně? - rychlost a kvalitu wifi - rušení bezdrátového pásma - rychlost posle…
touchwood 07.12.2022 07:44
touchwood
Hm, je možné to zjednodušit? ne že bych byl líný to hledat, ale zítra mi končí 14denní výpovední dob…
VitekH 07.12.2022 13:20
VitekH
Rychlost a stabilita wifi po bytě nemá nic společného s rychlostí přípojky do bytu. Pokud chceš poro…
jirka44 07.12.2022 13:34
jirka44
Tomu rozumim. Mno, mám Nej.cz - 1 GB/1GB O2 - 500MB/500MB ta rychlost od O2 odpovídá 500MB po kabe…
VitekH 07.12.2022 13:46
VitekH
... dodali router, kterej zesílil signál ... Nikdo nic nezesílil, výkon je omezen ze zákona, všichn…
Zdenál 07.12.2022 13:54
Zdenál
... dodali router, kterej zesílil signál ... Nikdo nic nezesílil, výkon je omezen ze zákona, všichn…
VitekH 07.12.2022 14:31
VitekH
pod obchodní značkou "archer ax1800" tplink nabízí jak dobrý router ax20, tak osekaný ax23. ty jsi j…
lední brtník 07.12.2022 18:06
lední brtník
Aha, pardon.. je to Archer AX23.. no, psal jsem o pár příspěvků níže, že mě to nenapadlo a že jsem…
VitekH 08.12.2022 03:27
VitekH
presun routeru chvalim. kdyz je to stejna mistnost se stolakem a blizko vsech notebuku, je to ok. sa…
brum brum 08.12.2022 11:00
brum brum
no, odpovědí byl už předchozí příspěvek ten test byl původně z důvodu neuvědomnění si, že si můžu p… poslední
VitekH 08.12.2022 11:25
VitekH

a měřit chceš tedy co přesně?
- rychlost a kvalitu wifi
- rušení bezdrátového pásma
- rychlost poslední míle
- rychlost sítě ISP
- rychlost peeringu ISP
- rychlost připojení k nějakému hostiteli v inetu

Až si ujasníš co vlastně chceš měřit a metriku, tak se klidně zeptej znova. Tvůj současný požadavek je nesmysl a kravina.

Hm, je možné to zjednodušit? ne že bych byl líný to hledat, ale zítra mi končí 14denní výpovední doba jedné z těch smluv, pokud bych se rozhodl pro tu druhou, abych nemusel platit odstupný a nemám teď moc kapacitu to dostudovávat (takže pokud by to šlo, přeskočil bych dohledávání významů daných pojmů)
moje myšlení teď:

zkráceně mám 2 mobily,2 PC a 1 ntb na wifi.
mám aktivní připojení od O2 a nej.cz skrze dva routery aktuálně
potřeboval bych nechat běžet download/upload současně ze dvou zařízení na daných dvou WIFI několik hodin a pak zpětně vyhodnotit, jaké byly přenosové rychlosti během dané doby.. tj. které připojení je z hlediska času stabilnější a tedy pro mě vhodnější.
mám byt asi 45m2 tvaru obdélník, připojení je přes zavřené dveře/zeď ..

uznávám, že jsem nedomyslel, že mi každé zařízení přijímá wifi trochu jinou rychlostí, tudíž může docházet k zkreslení rychlosti při testu připojení dvou zařízení k dvoum různým wifi, ale jsem schopen si např. pořídit dva wifi usb adaptéry stejné pro změření
--

pokud bych se měl zaměřit na jiné veličiny, než down/up v průběhu času, tak na jaké ?
PCs používám k práci, případně ke hraní her.. internety jsou po optice a přes modem-router wifi rozváděný do bytu.

EDIT: mám tam totiž v ceně platbu routeru, kterej musim koupit.. za 6000, když nevypovim tu smlouvu do zejtra no, nějak mi to původně neřekli při podpisu, až pak zpětně a já se nedostatečně přizpůsobil, jebka.. tak to teď musim dohánět. sory

Tomu rozumim.
Mno, mám

Nej.cz - 1 GB/1GB
O2 - 500MB/500MB

ta rychlost od O2 odpovídá 500MB po kabelu
rychlost nej.cz cca 930mb down/up

- původně jsem měl ten nej.cz v rychlosti 500mbps down/up a ta rychlost byla 400-600mbps po kabelu - ano, opravdu víc, download/up tedy cca 40-60MBPS
ale o to mi nejde tolik, jde mi hlavně o to WIFI.. protože jak píšu, mám víc zařízení přes wifi, než po kabelu..

a tam byla od nej.cz rychlost třeba i 80mbps up/down (v rámci retenční nabídky oproti tomu 500mbps down/up od O2) mi to zvedli na 1GB/1GB down/up..a dodali router, kterej zesílil signál, takže došlo k navýšení rychlosti wifi až na cca 250mbps/250mbps .. (to mluvim o jednom zařízení, jinde je to třeba 350/350)..

ale někdy to fachá právě jen těch cca 80mbps/80mbps dle rychlost.cz , tak bych ideálně dal nějaký časově delší test, abych měl nějaké dlouhodobější výsledky.
chápu, že i tak je 1 den, nebo pár hodin asi relativně málo, přesto kolísání z 250mbps (což by mi stačilo) na 80mbps - to už je docela málo a je to docela rozdíl (u toho nej.cz) a občas spadlo i to O2 na podobnou rychlost, tak si řikám, že by bylo fajn si to přeměřit.

blbý s tim, že pokud bych tu smlouvu od O2 měl byť jen měsíc, tak musim odkoupit ten router, jinak bych si zaplatil 1 měsíc služby a zas tak by mě nerozházelo, ale platit za test netu 6000 mi přijde jako blbost.. možná se s nima zkusim ještě domluvit..

... dodali router, kterej zesílil signál ...

Nikdo nic nezesílil, výkon je omezen ze zákona, všichni výrobci jedou na maximum. Nejvýše mohlo jít o router s novější (=rychlejší) normou wifi.

... jde mi hlavně o to WIFI ...

Rychlost wifi závisí především na parametrech zařízení, zarušení od okolních wifi a také útlumem (přes kolik stěn se připojuješ?).
Zkusil jsi wifi přeladit na jiný kanál? Zkusil jsi jinou frekvenci (2,4 vs. 5 GHz)? Rušení od sousedů jsi zkontroloval (např. programem InsSider)?

... dodali router, kterej zesílil signál ...

Nikdo nic nezesílil, výkon je omezen ze zákona, všichni výrobci jedou na maximum. Nejvýše mohlo jít o router s novější (=rychlejší) normou wifi.

https://www.o2.cz/telefony-a-zarizeni/produkt/o2-smart-box-2-cerna - o2
https://www.tp-link.com/cz/home-networking/wifi-router/archer-ax20/ - nej.cz

no, ten modem-router od nej.cz původní má jen 2 antény.. ten dodaný archer ax1800 má 4.. tak to nezlepšuje dosah wifi po bytě, či obecně v prostoru?
..

---

... jde mi hlavně o to WIFI ...

Rychlost wifi závisí především na parametrech zařízení, zarušení od okolních wifi a také útlumem (přes kolik stěn se připojuješ?).
Zkusil jsi wifi přeladit na jiný kanál? Zkusil jsi jinou frekvenci (2,4 vs. 5 GHz)? Rušení od sousedů jsi zkontroloval (např. programem InsSider)?

-> v podstatě přes jednu zeď, nebo jedny dveře.. nevim jak přesně prostupuje wifi signál, ale viz fotka.. černou jsou zdi-panel.. WC koupelna kuchyňskej kout jsou sololitový desky. router je u stropu, PCs jsou logicky na zemi, či u země..

přeladění na jinou frekvenci 2,4/5 by se měla dít automaticky podle aktuálně vhodnějšího připojení (jak se to měří to nevim, říkali "že se automaticky připojim-přepojim k tomu, který je stabilnější - zaplý jsou oba)

ohledně toho inSSider.. mám poslat screen z toho? moc se v tom nevyznám.

pod obchodní značkou "archer ax1800" tplink nabízí jak dobrý router ax20, tak osekaný ax23. ty jsi jen líný opsat přesný typ, ale měnit ho nebudeš, prostě tam je.
draze se platí vdsl modem-routery od o2, ty jejich slavné zakázkové smartboxy. chce se ti to platit? tak je pošli do pr..., vypověz jim smlouvu, vrať jim to a zapomeň na ně.

https://pc.poradna.net/files/96206-zmensenina-jpg ... proč je router na zcela idiotském místě a ne v místnosti s pc?
ano, 5ghz může vylepšovat interní pokrytí wifi, ale dělat z toho domácí páteřní síť není dobrý nápad. v rodinném baráku dejme tomu, v zarušeném paneláku fak ne.
a teď se zabýváš zbytečným měřením rychlosti připojení, přitom nejhorší úsek je u tebe doma za routerem: v paneláku se připojuješ wifim napříč přes celý byt se zdmi a zajímalo by mě, co si od toho slibuješ za zázrak.

Aha, pardon.. je to Archer AX23..

no, psal jsem o pár příspěvků níže, že mě to nenapadlo a že jsem přesunul ten router ke kompům, aneb beztak jsem tam měl vedenej jeden ethernet kabel do hlavního PC.. čímž jsem vyřešil horší rychlost 2 zbylých PC.. notebook zvládal i napřčí připojení přes zdi cca 350/250 mbps, což bylo ok (teď jede asi 700/700) a u mobilu to není tak podstatné.

presun routeru chvalim. kdyz je to stejna mistnost se stolakem a blizko vsech notebuku, je to ok. sam pises, ze se testovaci rychlost pro notebuk zvedla, ok.
(kdybys ty obdelniky delal rovnou v malovani nebo v ascii-art, moh's to ted snadno aktualizovat)

zbytek pocinani mi moc nedava smysl.
jestli to chapu, zbylo ti pripojeni pres ten osekany ax23 od jineho poskytovatele, tak ho uzivej.
a ted to dokola testujes proc presne? jako jestli poskytovatel vyhradil kapacitu linky z celeho baraku jen pro tebe? mas neco takoveho ve smlouve? stezi. cili nejak to funguje a pouzivej to.

pokud je tvym zamestnanim prikaz zalohovat cely internet na pc a na notebuky, pak jiste na rychlosti netu zalezi.
ale jinak nevim ceho chces dal dosahnout: misto prace jen fascinovane hledet na nejaka cisla? neco nefunguje? nudis se? tak mnoho stesti.

no, odpovědí byl už předchozí příspěvek

ten test byl původně z důvodu neuvědomnění si, že si můžu přesunout ten router k těm PCs, čimž mi zbyl na wifi jen ten notebook, kterej jede rychle a mobil, kterej jak jsem napsal, není tak podstatnej, takže tím je to v podstatě vyřízené.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru