Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem porovnanie HLG HDR / HDR10 / Dolby Vision

Nazdar, vyzná sa niekto v HDR formátoch? Viem len základy a už dlhšie som sa v tom chcel zorientovať čo sa oplatí sledovať... Skúšal som dnes čo moja TV dokáže prehrať a porovnával som. Je to dosť zamotané a niekedy ani neviem prečo video neprehrajem. TV mám LG C1 OLED 2021 s podporou HLG HDR, HDR10 a Dolby Vision(ďalej len DV). Nemám podporu pre HDR10+. Že sa mi obsah prehráva v integrovanom prehrávači z ext.úložiska si viem overiť z oznámenia pri spustení sa zobrazí systémovo riadené logo: https://i.imgur.com/MtTKuMB.jpg takže mám na 100% že sa prehráva skutočne to čo má. Niekedy sa stane že TV nespustí niektorý z HDR režimov a pustí to v SDR čo je ale hneď vidieť, toto vôbec neriešim. Zaujíma ma kvalita obrazu a kompatibilita formátov/kodekov a neviem čo všetko to vlastne chce aby to fungovalo. Čisto na účel testu som spravil fotku obrazovky. Kvalita foťáku to skresľuje ale účel to plní.

vľavo DV / vpravo HDR10:
TEST1 - https://i.imgur.com/VEyQFn7.jpg
TEST2 - https://i.imgur.com/CejAN2G.jpg

Svetlá scéna je v porovnaní dosť neutrálna. Všimol som si ale dosť zásadnú vec. DV je oveľa tmavší ako HDR10 a v tmavých scénach to robí fatálny rozdiel. Stačí si pozrieť v prvom obrázku ako sa takmer úplne stratili detaily v tmavých častiach obrazovky. Má vôbec zmysel riešiť niekde DV a HDR10+ ak je výsledok takýto? Čisto z čísel to má byť lepšie pretože sú tam nejaké dynamické metadata ale v praxi vidím že HDR10 vyzerá lepšie.

Ďalšia vec čo riešim je kompatibilita. Ak napríklad prehrám obsah HDR10+ tak sa to prehraje bez podpory a teda to prepne do HDR10? Všimol som si že je to zaujímavé aj čo sa týka kontajnerov/kodekov/formátov. DV som bol schopný prehrať výhradne vo formáte MP4. MKV a DV sa v TV nezobrazovalo správne. Vôbec to nechcelo načítať režim DV ani HDR a vždy hodilo SDR a teda "fialový obraz". Sťahoval som bezplatné demo nahrávky DV https://www.demolandia.net/4k-video-test/dolby-vision.html a z troch testovaných som u jedného nedokázal spustiť s režimom DV. MediaInfo udáva že to je Format MPEG-TS s HDR formátom Dolby Vision, Version 1.0, dvhe.04.06, BL+EL+RPU. Zvyšné demá ktoré fungovali boli MPEG-4 s HDR formátom Dolby Vision, Version 1.0, dvhe.05.09, BL+RPU.

Kto sa vyzná a poradí tak vopred ďakujem a snáď z toho bude mať úžitok aj niekto ďalší. Napríklad to porovnanie HDR10 vs DV by mohlo byť dosť užitočné. Ja sa zatiaľ prikláňam k názoru že zrejme začnem ignorovať DV.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny