Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem HDD Box/NAS pro začátečníka

Vážně uvažuju o NAS. Nechci mít data na fleškách ani v cloudu. Zálohuju na externích WD Element a vím že je to risk. Dost mě zarazilo jak zmiňujete hlučnost NAS, protože to musím dát na pracovní stůl, tak aby mi to nehučelo u hlavy. Malá místnost mi jinou možnost nedává.
Můžete mi poradit, jak přesně se mám zeptat poskytovatele připojení, jestli se dostanu do NAS z jiných počítačů mimo domov? Co si musím ohlídat? Co všechno k tomu potřebuju?
Data mám na více počítačích (hodě hudba a filmy, uživatelská data). Předpokládaný objem dat je celkem "dost TB". :-)
Přemýšlím u NAS nad finanční náročností a provozem. NAS je za 5000 Kč. K tomu 2x HDD dle kapacity, nechci SMR.
Pak uvažuju spotřebu elektřiny. Příkon 12 W, při ceně 8 Kč/kWh, chod 10 hodin denně. To dělá denně 1 Kč, 30 Kč měsíčně a 365 Kč ročně. To je dost. Takových žroutů elektřiny každý platíme několik a za rok se to nasčítá do tisícových plateb.
Škodí NAS a diskům, když to budu zapínat a vypínat několikrát za den?
Zazněla tu výhoda NAS, že je možné pro více uživatelů (členů domácnosti) nastavit individuální přístupy. To se mi líbí. Pak taky automatizace úloh, ale to si zatím neumí představit. Můžete mi uvést příklady konfugurací a funkcí, které a na co v NAS používáte? Existuje něco jako emulátor NAS? Chtěla bych se s tím prostředím seznámit a pokusit se o konfiguraci.
Doporučujete Seagate IronWolf 8TB CMR. ST8000VN004 nebo ST8000NE001? Disk je za 5000 Kč. Můžu zatím osadit jen jeden disk a druhý dokoupit třeba za rok? Ten druhý disk může mít jinou velikost? Podle čeho mám disk vybírat?
Budu vám vděčná za další informace a děkuju za příspěvky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny