Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tisk obrázku s přesnými rozměry.

Dobrý den. Potřebovala bych poradit nějaký dobrý software na tisk obrázků s přesně daným rozměrem. Potřebuji např. vytisknout obrázek o rozměrech Š+V 30cm/15cm. V ničem mi to nejde nastavit protože si systém nebo co to dělá, vždy určí svoje rozměry. U tohoto obrázku to bylo 29,6cm 14,8cm. Jde o tisk na fólii a rozměry musí být přesny. Další problém mám, že v současné době mi to z tiskárny nikdy nevyjede ani v těch rozměrech, ktery mi nastaví software pro tisk. Nevím jak toho docílit. Zkoušela jsem toho hodně ale mnou požadovaného rozměru jsem nikdy nedosáhla. Poradíte mi jak na to nebo nějaký software který mi toto umožní? Děkuji.

Předmět Autor Datum
Jednoduše toho lze dosáhnout použitím softwaru pro předtiskovou přípravu (DTP - Desk Top Publishing)…
Kyncl 24.12.2022 14:35
Kyncl
pokud je zdrojem opravdu obrazek (fotka), presny rozmer se zarucit neda. jestlize kresba pochazi z…
brum brum 24.12.2022 15:20
brum brum
To máte tisk na přesný fotopapír? V programu GIMP jde relativně dobře nastavit rozměry tisku. IMHO i…
Rce 24.12.2022 15:43
Rce
Ne. Tisknu na fólii která jde do ledpanelu s přesnými rozměry. 30x15 svítící plocha. Nikdy se mi nep…
Darina Lakovičová 24.12.2022 16:11
Darina Lakovičová
Aha, rozumím. Není problém v tom, že obrázek není v poměru? Ostatně když to vytiskne Ok na fotopapír…
Rce 24.12.2022 16:17
Rce
Tvoje tajná tiskárna umí tisknout rozměr 30 cm, když formát A4 má 29,7 cm? Já na tisk používám Irfa…
host 24.12.2022 17:11
host
Muzes zkusit treba i obyčejný Word. U obrazku si nastav požadované rozměry v mm.
Jan Fiala 24.12.2022 17:14
Jan Fiala
V IrfanView to nastavit jde: Irfan, Ctrl+R, nastavit velikost a dole vypnout Zachovat poměr stran. O… poslední
Karel04 25.12.2022 00:37
Karel04

Jednoduše toho lze dosáhnout použitím softwaru pro předtiskovou přípravu (DTP - Desk Top Publishing) InDesign, jako vloženého obrázku do stránky, což je, uznávám, trochu "na hlavu". Mohl by to také umět Publisher, který je dostupnější jako součást Office, Quark X Press (hojně na Applu), nebo nějaký free DTP soft (Scribus).

pokud je zdrojem opravdu obrazek (fotka), presny rozmer se zarucit neda.

jestlize kresba pochazi z vektoroveho kresliciho sw co dovoluje nastavit meritko v cm apod, pak by mel dat uspokojive vysledky i export do pdf, s respektovanim okraju tiskarny.

Ne. Tisknu na fólii která jde do ledpanelu s přesnými rozměry. 30x15 svítící plocha. Nikdy se mi nepodařilo docílit toho, aby byl obrázek vytisknut na celou výšku/šířku A4-ky. Těch 30cm. Vím, že A4 je 297x210mm ale když mi to vytiskne fotku na fotopapír bez okrajů tak nevím proč to nejde u fólie. A to tam , do voleb, dávám i fotopapír A4 a nic.Je to tato fólie. A ten jejich software s exportem do pdf je k ničemu. To mi nefunguje. Nevytisknu to tak jak potřebuji.

Aha, rozumím. Není problém v tom, že obrázek není v poměru? Ostatně když to vytiskne Ok na fotopapír, tak je vada jinde. Software s exportem do PDF se obvykle "netrefí", přes PDF to bude zmršené. Hledejte program, co to vytiskne rovnou. Vy v tom jejich sodtware děláte ještě jiné úpravy? Například text a jiné? Chtělo by to uložit v JPG a tisk třeba zmiňovaným GIMPem.

V IrfanView to nastavit jde: Irfan, Ctrl+R, nastavit velikost a dole vypnout Zachovat poměr stran.
Ovšem jak dostaneš na A4 těch 30 cm netuším, jedině že máš folii delší a umožňuje to i podavač tiskárny přijmout a nastavit. Nebo tisknout jako dlaždice a pak folie oříznout a slepit, což asi nechceš. Tisk na folii bude přesný u inkoustové tiskárny, u laserové se folie trochu srazí. Pokud má být naprosto precizní a přesné, nech si to vytisknout v nějaké tiskárně na osvitové jednotce DTP, mají folie v pásech různých šíří a tak délka není překážkou. Není to ovšem levné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru