Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výměna disku v NAS Synology

v první řadě máš ten oddíl vedený jako raid bez LVM, tj. musíš nejprve zprocesovat mdraid.

1. zjisti si, jaká verze superblocku raidu byla použita. Liší se to umístěním, pokud je to verze 1.1 a novější, máš štěstí a superblock je na začátku oddílu. https://raid.wiki.kernel.org/index.php/Superblock viz níže.
2. zjisti si, v jakém raidu to je, předpokládám, že jde o single-drive R0 (mdadm --detail --scan --verbose)
3. Pak by mělo stačit dané pole opět sestavit (podle informací z bodu 2.) a pokud jsi šťastlivec s novějším superblockem (u Synology/QNAP ale člověk nikdy neví), tak by mělo stačit už jen zassemblovat raid s maximální možnou velikostí mdadm -A --update=devicesize /dev/mdX (kde X je číslo device raidu viz bod 2.)
4. následně pak už jen assemblovanému raidu pomocí fsck /dev/mdX (kontrola na chyby) a resize2fs /dev/mdX (vlastní akce) zvětšíš filesystém.

https://raid.wiki.kernel.org/index.php/Growing
https://linux.die.net/man/8/mdadm

edit: je možné, že problém bude v tom, že mdraid sám nezvětší velikost oddílu. Pak bych sprostě vzal sfdisk, dumpnul tabulku rozdělení disku, ručně upravil velikost oddílu (předpoklad: superblock1.1 a vyšší!) a naprděl upravený dump zpět. viz https://www.cyberciti.biz/faq/linux-backup-restore-a-partition-table-with-sfdisk-command/ toto bys musel udělat před bodem č. 3.

P.S.: máš původní disk jako zálohu, tak můžeš luxusně experimentovat. ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny