Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno nefunguje WiFi na doske B550

Nazdar, nedarí sa mi sprevádzkovať WiFi - Intel® Wi-Fi 6 AX200 na doske B550I AORUS PRO AX rev. 1.0. BIOS aktualizovaný na najnovšiu verziu F16e ešte pri skladaní PC a v BIOSe prednastavené hodnoty. Inštaloval som W10 PRO(aktivovaný). WiFi to vôbec neregistruje tak som pripojil LAN a nechal som prebehnúť všetky WinUpdate. WiFi anténu som pripevnil do zadnej časti dosky ale toto vyzerá skôr na SW problém. Vidím v správcovi zariadení že tam zistil neznáme zariadenie a zrejme to súvisí s problémom. Inštaloval som ovládač jednak zo stránky Gigabyte a aj priamo stránky intel/realtek. Ostatné ovládače tiež nainštalované v správnom poradí.

BIOS:
https://i.imgur.com/Sya4T6K.jpg
https://i.imgur.com/v8njnJH.jpg

Windows:
https://i.imgur.com/5Yk3MvP.jpg
https://i.imgur.com/f3HP6Nk.jpg

Skúšal som https://www.youtube.com/watch?v=Yb7QZsXScX8 nepomohlo. Tiež som našiel niečo tu https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/tkwquo/new_b550i_aorus_pro_ax_wifi_not_working_on_setup/ žeby tam mohol byť problém s novšou verziou BIOSu? Aj na iných stránkach sa to spomína čiže ak by som dal staršiu verziu BIOSu tak to môže pomôcť? Len neviem či je to bezpečné robiť. Ak tam teraz hodím napríklad F15 verziu biosu - https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550I-AORUS-PRO-AX-rev-10/support#support-dl-bios napadlo mi ešte či v BIOSe nie je nejaké povolenie pre WiFi, nič som ale zatiaľ nenašiel. Som v koncoch...

Předmět Autor Datum
Nemáš nainstalovaný driver v Network Controller, tak ho podle "hardware iDs" v detailech (něco jako…
Kyncl 26.12.2022 16:26
Kyncl
Uff, tak už som zrejme prišiel nakoniec kde je problém. Len sa obávam aby som to teraz nejako nedoje…
KMX 26.12.2022 16:37
KMX
Přestaň blbnout a udělej, co jsem napsal.
Kyncl 26.12.2022 16:39
Kyncl
Nejspíš tam nemáš jen ovladač na tu wifi https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550I-AORUS-PRO-AX-rev…
MM_tank 26.12.2022 16:34
MM_tank
Bude tam v tej verzii BIOSu rozdiel pre jednotlivé revízie? Stiahol som to a pozrel som že to má ide… poslední
KMX 26.12.2022 16:46
KMX

Nemáš nainstalovaný driver v Network Controller, tak ho podle "hardware iDs" v detailech (něco jako PCI\VEN_1002&DEV_7249&CC_0300) na Google vyhledej a nainstaluj.
A nefotografuj to, ale udělej PrintScreen, nebo použij Výstřižky.

Uff, tak už som zrejme prišiel nakoniec kde je problém. Len sa obávam aby som to teraz nejako nedoje*** pretože s verziou BIOSu nie je sranda. Zistil som teraz že mám rev1.1! Kupoval som túto dosku u predajcu kde mali poslednú ITX dosku a jasne sa vyjadril že dodávateľ má rev1.0, aj vo faktúre mám rev1.0 tak som celý čas bol v tom že mám toto. Teraz pozerám na krabicu a tiež na doske samotnej malými písmenami rev1.1. Takže mám tam zrejme zlý BIOS pre inú revíziu a zároveň inštalujem WiFi ovládač od iného výrobcu.

Otázka znie čo teraz s tým? Treba ten BIOS preflešovať alebo sa jedná o identický BIOS a stačí hodiť správny ovládač pre WiFi?

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550I-AORUS-PRO-AX-rev-10/support#support-dl-bios
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550I-AORUS-PRO-AX-rev-11/support#support-dl-bios

Čo myslíte bude to ten istý BIOS?

Nejspíš tam nemáš jen ovladač na tu wifi
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550I-AORUS-PRO-AX-rev-10/support#support-dl-driver-wlanbt

Asi je to kombinovaný s BT tak možná tam musíš nahrát oba ovladače. No zkus.

edit: tak deska se dělá ve dvou revizích - 1.0 a 1.1 verze 1.1 má úplně jiné šváby na wifi.
Revizi najdeš na krabici od desky, nebo plošňáku desky. Nebo zkusíš ty druhé ovladače v tomto případě.
Mezi revizemi se na stránkách výrobce přepínáš myší viz šipky [96313-poradna-png]

Bude tam v tej verzii BIOSu rozdiel pre jednotlivé revízie? Stiahol som to a pozrel som že to má identické hodnoty:
https://i.imgur.com/bW3tHsf.png čiže to musí byť do poslednej jednotky a nuly identický BIOS pre obe revízie?

V skratke mám teraz do dosky inštalovaný BIOS ktorý som stiahol zo stránok pre rev1.0 pričom moja doska je teda nakoniec rev1.1. Môžem to ignorovať alebo mám spraviť bootovaciu flešku a preinštalovať BIOS?

EDIT: otestoval som teraz ovládač určený pre rev1.1 a úplne bez problémov to funguje čiže som sa sám oje*** na tej revízii. Toľko strateného času a pritom taká blbosť. Zároveň je to ale plus pretože som kúpil podľa faktúry rev1.0 ktorá má staršiu WiFi od Intelu a dostal som rev1.1 s novšou od AMD takže šťastie v nešťastí.

Ostáva doriešiť ten BIOS, či to môže ostať tak ako je teraz alebo musím preinštalovať. Síce nevidím žiadny problém no ak je to určené pre tú dosku rev1.0 a predsa len tam bude nejaký rozdiel a jedného dňa to spôsobí prúser tak radšej to poriešim teraz.
EDIT: podľa všetkého to problém nebude. Skontroloval som jednoducho url link z ktorého sa sťahuje BIOS pre rev1 a rev2. V oboch prípadoch sa to sťahuje z identickej url adresy takže aj samotný BIOS súbor musí byť identický.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru