Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem native 4K / upscaled 4K - ako to funguje

Dřív byly filmy točené na analogové kameře, záleží na kvalitě kamery, ale ty filmové byly kvalitní a vzniklý analogový film se dá převést do digitálu přibližně s rozlišením 1:1 se 4K obrazem. Pokud je teda zdrojem filmu analog, bude to mít na 4K super obraz.

Potom se přešlo na digitální kamery a i ty filmové měly jen fullHD, takže pokud chceš 4K, musíš to upscalovat a ta kvalita nativního 4K tam nebude. Dneska mají i digitální kamery 4K, takže je problém vyřešen.

Co se týká nekvality, tak distributoři filmů jsou někdy taková prasata, že ikdyž existuje zdroj videa 4K, jsou schopní provést upscaling na 4K i z HD zdroje (720p) nebo klidně i z SD zdroje. Například máš analog film, který někdo převedl na fullHD, místo aby se pro 4K udělal nový převod, oni klidně použijí ten fullHD a upscalují ho na 4K. A dokáží fakt i ještě větší prasárny.

Co se týká SDR vs HDR, tak u HDR musíš mít podporu jak v přehrávači, tak v zobrazovadle. Pokud nemáš, tak to potom vypadá hůř než SDR obraz. S rozlišením to nesouvisí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny