Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem native 4K / upscaled 4K - ako to funguje

Nazdar, chcem už nejaký čas spraviť zbierku filmov v BluRay a aby som nekupoval blbosti tak si chcem vopred zistiť ako je to s rozlíšením a "vylepšením". Ak sa niekto vyzná tak budem rád za vysvetlenie. Ovládam v tomto skôr len také základy... Mám už zostavené domáce kino + OLED a teraz riešim tieto zdroje na prehrávanie.

Napríklad film z roku 1966: https://www.blu-ray.com/movies/The-Good-the-Bad-and-the-Ugly-4K-Blu-ray/283312/ a film na porovnanie z roku 2019 a zároveň najväčší trhák toho roku https://www.blu-ray.com/movies/Avengers-Endgame-4K-Blu-ray/123470/
Ako je to vôbec možné že ten starý film má native 4K a nový je upscaled 4K? Oplatí sa podľa tohto nejako orientovať čo sa týka kvality? Myslím to takto že načo priplácať za upscaled 4K HDR ak dosiahnem lepší obraz v rámci FHD SDR? Nemal som možnosť vidieť veľa reálnych porovnaní ale jeden konkrétny film som videl v spomínaných kvalitách videa https://www.blu-ray.com/movies/Guardians-of-the-Galaxy-4K-Blu-ray/245549/ a jednoznačne to vyzeralo FHD SDR oveľa lepšie ako 4K HDR. Viem že to znie divne ale je to fakt. Povedal by som že rozlíšenie ešte ako tak sa dá povedať že to vyzerá lepšie ako upscaled 4K ale zarazilo ma že upscaled HDR z pôvodného SDR bolo horšie. Nechcem robiť závery na základe jedného filmu preto sa chcem poradiť s niekým kto má v tomto prehľad. 4K upscaled HDR je drahšie a ak reálne ponúkne horší obraz tak prečo vôbec kupovať? Nijako neodsudzujem native 4K HDR. Videl som už zopár filmov v tejto kvalite a tam nemám problém. Riešim čisto tie vylepšené/dopočítané filmy na vyššie rozlíšenie.

Předmět Autor Datum
Nativní je určitě lepší než dopočítané. A u dopočítaného dost záleží na tom, jak kvalitně je to uděl…
Wikan 07.01.2023 08:47
Wikan
Cokoliv "upscaled" bude vždy horší než to samé ale nativní rozlišení, není v tom potřeba hledat něja…
lucifer 07.01.2023 11:48
lucifer
Hm, tak asi takhle: https://www.youtube.com/watch?v=YSZ-yFTSmfY - ono se asi fakt většina blockbuste…
lucifer 07.01.2023 12:09
lucifer
mnozí efektové Soudné sestry? 😁
Wikan 07.01.2023 12:11
Wikan
samozřejmě ;-)
lucifer 07.01.2023 12:53
lucifer
Efekt bez efekta, jako pán bez pána. ]:)
host 07.01.2023 16:00
host
Cokoli točené na film má rozlišení dané velikostí zrna (čti naprosto ukrutné oproti nějakému digitál…
gilhad 07.01.2023 13:25
gilhad
Není to "naprosto ukrutné", pro FF to odpovídá asi 60-80 Mpx. Ta "oblast" pro modrou a červenou je (…
dsa 07.01.2023 17:39
dsa
No, moje první vlastní PC bylo velice nabušený stroj8-), který měl 1MB RAM (rozšiřítelné až na 2MB :…
gilhad 07.01.2023 21:01
gilhad
Jeste k tomu "FHD bylo lepsi nez 4k HDR" - tam muze byt jeste zakopany pes v ne-vhodnem zarizeni pro…
lucifer 07.01.2023 13:54
lucifer
Zalezi na TV, nektere maji jen zakladni 8Bit HDR s 300-400 nits a SDR pak muze klidne vypadat lip.…
HPET 07.01.2023 14:30
HPET
Ďakujem všetkým za užitočné informácie. Tak už mám jasno prečo sú staré filmy native 4K a problemati…
KMX 07.01.2023 18:59
KMX
Hele asi takhle - videl jsem treba Aquaman nebo Alita - Battle Angel ze satelitního vysílání HBO (fu… poslední
lucifer 09.01.2023 22:19
lucifer
Dřív byly filmy točené na analogové kameře, záleží na kvalitě kamery, ale ty filmové byly kvalitní a…
RedMaX 08.01.2023 08:27
RedMaX
V krátkosti som to pochopil že ide hlavne o peniaze. Napríklad https://www.blu-ray.com/movies/Avenge…
KMX 08.01.2023 09:53
KMX
To je přesně ono, prostě se na to Marvel vysral a udělal to BR s co nejnižšími náklady, takže má otř…
RedMaX 08.01.2023 13:13
RedMaX
HDR tiež nejako dopočítavajú z pôvodného SDR alebo to majú už v základe HDR a dopočítajú len rozlíše…
KMX 08.01.2023 13:50
KMX
Neznám algoritmus na dopočítávání HDR, takže netuším, jestli jsou schopní zesvětlit SDR a vydávat to…
RedMaX 08.01.2023 20:06
RedMaX
teda něco co v SDR obraze není, tak v HDR něco je Tak jak pises. SDR pouziva zpravidla Rec.709, a H…
HPET 08.01.2023 20:59
HPET

Cokoliv "upscaled" bude vždy horší než to samé ale nativní rozlišení, není v tom potřeba hledat nějakou vědu. Starý film se naskenuje do 4k z filmového pásu - tam to rozlišení prostě je samo o sobě. Dost nechápu prodej upscalovaných nových filmů na BR - ty určitě existují i v nativním 4k. Budou za tím určitě jen peníze, ale proč - nemám tucha (náročnější - draý BR mastering? Nezajímavý trh s BR médii?).

Cokoli točené na film má rozlišení dané velikostí zrna (čti naprosto ukrutné oproti nějakému digitálu).

Digitalizací se vezmou barvy z nějaké oblasti (odpovídající velikosti skupiny pixelů snímače) a zprůměrujou se, načež se uloží ten průměr jako hodnota pro celou oblast (čili tady je jedna nenávaratná ztráta kvality) - tím ale vzniknou ukrutánsky veliké soubory, tak se s tím ještě dál šíbuje - odstraní se "šum" (= cokoli počítač za něj považuje - čili se ztratí další informace), zkomprimuje se to (a věšinou ztrátově - ano jak to zní, tak to je - zase ztráta informace), místo celých snímků se ukládají jenom změny oproti předchozímu (a jen občas plný, aby se to zase synchronizovalo, než se to rozejde moc), často se dělají ještě další vylomeniny, jakože se zkoumá, jestli by ta změna se nedala třeba brát jen jako posun kusu obrazu (tím se to zkomprimuje ještě víc, ale zase je možné, že se tam něco nějak "zaokrouhlí aby to hezky vyšlo" a ztratí se další informace).

Tím nakonec získáš nějaký soubor v nějakém rozlišení, formátu a frameratu. Pokud ho nějak konvertuješ, tak nikdy informaci nezískáš, naopak ztrácíš další a další s prakticky každou konverzí.

Downscaling ti masivně vyháže spoustu informací aby snížil velikost výsledného souboru - když třeba zmenšíš rozlišení z 640x480 na 320x240, tak zahodíš 3/4 informace a získáš soubor s 1/4 velikosti (přibližně).

Upscaling je, že z jednoho pixelu jich uděláš víc (nebo ze skupiny větší skupinu) - pochopitelně se tím žádná informace nepřidá, naopak ztratit se může. Ale zase máš místo barevných kostiček barevné přechody (jo, to oko většinou zvládne taky a líp, akorát to pak divák "vidí", místo aby mu to bylo utajeno.)

Čili nic upskalovaného nebude lepší, než to, z čeho to bylo upscalované. Nanejvýš to bude rozmazané trochu jinak, což někdy je trága a jindy to nevypadá až tak zle.

No, moje první vlastní PC bylo velice nabušený stroj8-), který měl 1MB RAM (rozšiřítelné až na 2MB ::)) a 20 MB disk (to přece nemůže nikdo rozumně zaplnit :-?) ... a dodnes používám některé programy, které jsem na tom psal ... takže to pořád za ukrutné považuju :-) - i když teda spíš ve světle toho, že se tyto "raw" filmy po převedení na "běžný formát" klidně smrsknou i 100x či víckrát :-D

Zalezi na TV, nektere maji jen zakladni 8Bit HDR s 300-400 nits a SDR pak muze klidne vypadat lip.

Co se tyce Upscalingu, je to taky o materialu, jestli tva TV nebo BD prehravac ma dobry AI algoritmus na Upscaling tak vylozene kupovat uz pred-UPscalovane filmy je zbytecnost.

V otazce starych filmu ktere jsou v nativnich 2160p@4K, tak ten film zkratka v laboratori naskenuji negative a jestli je v dobre kvalite spusti a natoci v rozliseni 4K.

Pokud to neni nejak nestastne doprasene (nektere divnoripy z torrentu)

Dobra pripominka. Nektere snimky jsou strasne sprasene, nejvetsi prasarny jsou ty co se pokousi prevest na HFR (45-60fps).

Ďakujem všetkým za užitočné informácie. Tak už mám jasno prečo sú staré filmy native 4K a problematiku upscalingu som trocha pobral.

Lucifer: Takže podľa teba nie je možné aby bolo FHD SDR lepšie ako UHD HDR? Ja som k tomuto zatiaľ skeptický. Z vlastnej skúsenosti toho veľa súdiť nemôžem...Mám napríklad obľúbený film https://www.blu-ray.com/movies/Inglourious-Basterds-4K-Blu-ray/277854/ videl som ho dávnejšie FHD SDR a nevidel som UHD HDR. Lenže tento film by som určite chcel kúpiť a čo som si zisťoval tak vraj je naozaj UHD HDR horšia kvalita obrazu. Napríklad: https://youtu.be/W5xKgTOtJJo?t=140

Ešte jedna vec, ako je to s upscalingom pre rôzne filmy z obdobia predtým ako začal HDR? Čiže bol nejaký film z roku 2010, vyšiel na BluRay FHD SDR a teraz za niekoľko rokov vyšiel UHD HDR čiže sa "vylepšilo" rozlíšenie ale aj rozsah farieb. je to v tomto ohľade ešte horšie ako u toho rozlíšenia?

Hele asi takhle - videl jsem treba Aquaman nebo Alita - Battle Angel ze satelitního vysílání HBO (full HD, technicky vcelku OK SDR) a videl jsem to v "4K" HDR. A je to rozdil obrovsky, v prospech HDR. Pokud je mastering dobre udelany a mas televizi ktera to HDR i rozumne zobrazi. Jako - ty SDR verze jsou oproti tomu takove "ploche" a vyblite. Rozliseni mi neprijde az tak podstatne - slusne full HD vypada taky dobre, co se tyce detailu. Ale barvy, dynamika obrazu, to je nekde uplne jinde.

Jo bacha, nektere prehravace bez spravneho nastaveni neumi korektne prehravat HDR - pak se divis ze je to nejake cele divne, sedive a se spatnymi barvami - viz MPC HC. Z toho nic nevvozuj. ( viz https://www.youtube.com/watch?v=4LDPrJhsmwA )

Co se tyce nejakych remasteru - plati to same co u muziky, a vubec zpracovani audia-videa. Vse jde udelat dobre, i spatne. Pokud maji pri remasteru kvalitni zdroje, dost casu a trochu citu pro vec, jde z toho vymacknout vic nez kdysi. Ale taky to cele hrozne zprasit.

BTW - dnes s moznostmi AI lze i u toho rozliseni delat driv nemyslitelne. Treba s timhle jsem si pred vanoci hral - mizerny original odnekud z FB: https://opu.peklo.biz/p/22/12/12/1670860988-a505d.jpeg a pokus to trochu spravit: https://opu.peklo.biz/p/23/01/09/1673298988-414dc.jpg - a to jsem zpatlal na normalnim notebooku doma, teda - ono to udelalo vicemene vse "samo". Ted si vem ze to udela nekdo s videem, v pohybu, a daleko profesionalneji. Ne klik - klik - za chvilku hotovo, ale da si na tom zalezet. Pred par lety by se ti o takovem necem ani nezdalo.

Dřív byly filmy točené na analogové kameře, záleží na kvalitě kamery, ale ty filmové byly kvalitní a vzniklý analogový film se dá převést do digitálu přibližně s rozlišením 1:1 se 4K obrazem. Pokud je teda zdrojem filmu analog, bude to mít na 4K super obraz.

Potom se přešlo na digitální kamery a i ty filmové měly jen fullHD, takže pokud chceš 4K, musíš to upscalovat a ta kvalita nativního 4K tam nebude. Dneska mají i digitální kamery 4K, takže je problém vyřešen.

Co se týká nekvality, tak distributoři filmů jsou někdy taková prasata, že ikdyž existuje zdroj videa 4K, jsou schopní provést upscaling na 4K i z HD zdroje (720p) nebo klidně i z SD zdroje. Například máš analog film, který někdo převedl na fullHD, místo aby se pro 4K udělal nový převod, oni klidně použijí ten fullHD a upscalují ho na 4K. A dokáží fakt i ještě větší prasárny.

Co se týká SDR vs HDR, tak u HDR musíš mít podporu jak v přehrávači, tak v zobrazovadle. Pokud nemáš, tak to potom vypadá hůř než SDR obraz. S rozlišením to nesouvisí.

V krátkosti som to pochopil že ide hlavne o peniaze. Napríklad https://www.blu-ray.com/movies/Avengers-Endgame-4K-Blu-ray/123470/nie je native 4K. Možno to chápem zle...Pre mňa ako laika je divné že film za stovky miliónov a šetrí sa na kvalite obrazu? Nech je dôvod už akýkoľvek tak máš 100% pravdu že je to prasárna.

Zatiaľ sa prikláňam k záveru že budem uprednostňovať FHD SDR BluRay vydania ak je daný film upscaled 4K. Ak bude native 4K tak samozrejme UHD HDR. Prečo mám priplácať za upscaling rozlíšenia a farebnej hĺbky ak to nič reálne neprinesie... Ešte mám veľa času na rozmyslenie ale zatiaľ to vidím takto.

Nech ma nikto nechápe zle. UHD HDR zdroj je výborná kvalita. Len nie vždy sa tie čísielka prenesú aj do reálne zobrazenej kvality. Zase je to zároveň aj trocha preceňované. Keď si zadám do googlu SDR vs HDR a dám obrázky tak sa cítim ako na aliexpresse. Mal som predtým FHD SDR TV. Na vzdialenosť 2,5m som bol bez šance zistiť či sa prehráva 720p alebo 1080p. Komu sa to nezdá, tak nech si skúsi slepý test že či to dokáže rozlíšiť. To isté totiž vnímam v prípade aktuálnej LG C1 ktorá má UHD HDR podporu. Pustím tam 1080p a 2160p. V oboch prípadoch SDR. Dokážem rozoznať rozdiel? Neskúšal som to na slepý test ale čisto z prehrávaného obsahu na YouTube usudzujem že nevidím za bežných okolností rozdiel.

To je přesně ono, prostě se na to Marvel vysral a udělal to BR s co nejnižšími náklady, takže má otřesnou kvalitu. Přitom ten film byl podle toho, co jsem četl na webu, natáčen IMAX kamerama, tudíž má špičkovou kvalitu, ale mimo IMAX byl zkonvertován do 2K rozlišení a celý postprocessing se dělal na 2K, takže to vyšlo mnohem levněji. Protože je žádoucí, aby BR vyšlo jako UHD BR, tak 2K upscalovali na 4K a dali tomu nálepku UHD BR. Výsledek je ale tragický, tudíž pak se nediv, že nepoznáš ani na 55" kvalitní TV rozdíl.

Jinak se na tak velké TV rozdíl mezi nativním 4K a nativním FullHD pozná lehce, ale taky máme každý jiné oči, někdo ty rozdíly vidět nemusí.

Rozdíl mezi SDR a HDR obrazem je vidět vždy, akorát někdo může považovat HDR za horší. Důvod je ten, že HDR je hodně podobné tomu, co reálně vidíme, kdekoli v přírodě. Jenže v televizi jsme léta zvyklí na SDR, takže se nám pak HDR může jevit jako obyčejnější obraz, ikdyž je víc reálnější.

HDR tiež nejako dopočítavajú z pôvodného SDR alebo to majú už v základe HDR a dopočítajú len rozlíšenie? Je to rovnako zlé ako v prípade rozlíšenia alebo je toto zanedbateľná záležitosť a teda ak to vyslovene nespravia zle tak to musí vyzerať v HDR lepšie? Skúšal som pozerať aj nejaké vzorky na test a niekedy je SDR svetlejšie, farebnejšie a má viac detailov v rozlíšení FHD ako UHD HDR. Viem že toto nemá platiť a je to čisto o tom šetrení... Videl som ako vyzerá napríklad toto: https://www.blu-ray.com/movies/The-Planet-Earth-Collection-4K-Blu-ray/209920/ a je to niečo neskutočne. Keď k tomu prirovnám niektoré veľkofilmy za posledné roky tak sú proti tomu čiernobiele :-)

Neznám algoritmus na dopočítávání HDR, takže netuším, jestli jsou schopní zesvětlit SDR a vydávat to za HDR. Možná jo, jsou schopní všeho, ale neslyšel jsem teda o tom, že by si troufli i tohle.

HDR je o tom, že tam, kde u SDR je černá nebo bílá, tak u HDR jsou ještě nějaké jiné barvy, teda něco co v SDR obraze není, tak v HDR něco je, ale těžko někdo může predigovat, co tam je.

teda něco co v SDR obraze není, tak v HDR něco je

Tak jak pises.
SDR pouziva zpravidla Rec.709, a HDR mimo sirsi gamma pouziva jak pises vice barev DCI-P3 / Rec.2020, krome toho zacina nekde na 400 nits (kandela) o proti 100 nitovém SDR.

O tzv mapovani nebo upmapping ci upconverting z SDR → HDR se da docist treba na strankach Dolby : https://professionalsupport.dolby.com/s/article/Inverse-tone-mapping-upscaling-SDR-content-to-HDR?language=en_US
Rozdil SDR vs HDR je velmi dobre a kratce popsan zde : https://www.rtings.com/tv/learn/hdr-vs-sdr#:~:text=HDR%20signals%20send%20metadata%20to,range%20of%20brightness%20and%20colors.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru