Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přepětí na portu USB - Neznámé zařízení vyžaduje vyšší kapacitu napájení

Zdravím.

Mám Lenovo ThinkPad 120S-14IAP, 5 let starý a dosud bez potíží. S flashovou pamětí jen 32GB.
Má jen 2 USB porty, jeden vlevo u napájení (používám pro bezdrát klávesnici a občas externí disk) a jeden vpravo (používám nonstop pro bezdrát myš).

Při sledování online vysílání na netu, kdy obě zařízení byla připojená, ale nepoužívaná (klávesnice i usnula), vyskočila hláška: Přepětí na portu USB - Neznámé zařízení vyžaduje vyšší kapacitu napájení (o nepřesném překladu hlášky do CZ vím). Klik na hlášku vede k oknu Resetovat zařízení. Reset ale nepomohl, hláška s přepětím vyskakuje dál co dvě vteřiny. Odpojení obou zařízení nepomohlo a hláška vyskakuje nonstop i přesto, že v USB portech nic není.

Odinstalovala jsem ovladače ve Správci zařízení a restartovala asi 10x. Nic. Odinstalace vypne onu neustále vyskakující hlášku, opětovná instalace ji vrátí.

USB porty se teď chovají trochu odlišně - ten levý, kde byla klávesnice, nevykazuje vůbec žádnou aktivitu a žádné zařízení do něj zapojené ani neškytne. Ten pravý, kde byla myš, dál zvládne nabít telefon, hodinky, ale jinak nic. Externí disk do něj zapojený se rozsvítí a po 2 vteřinách zhasne, flashka nic, myš klávesnice nic.

Na žádném z USB nepozoruji mechanickou závadu ani prach. Vylomené destičky nejsou, nedotýkají se. Je pravda, že při zasunutém USB cítím trochu vůli a lze s ním v zástrčce hýbat, ale řekla bych, že takto tomu bylo vždycky a to u obou portů.

Jediné potíže, které jsem zpozorovala v posledních 2 týdnech, byly, že klávesnici trvalo o něco déle probrat se ze spánku - namísto 1 vteřiny třeba 4, dřív to nedělala. Myš po chvíli neaktivity přestávala reagovat, ale téměř jistě to byla jen potíž s AA baterií, protože po výměně problém vymizel.
Ovladače mám podle Windows nejaktuálnější. Zkusila jsem DriverFix, nic moc mi neporadil. Potíže trvají nehledě na to, zda je noťas v síti nebo jede na baterii.

Zkusila jsem zakázat, aby zařízení v USB portech usínala a odhlašovala se (kvůli šetření energie). Vyskakovací hlášku to jen vypnulo, ale porty nadále jsou nefunkční.

Blbé je, že nemám jak stáhnout aktualizace - pamět thinkpadu je jen 32GB. Soubory mám jinde, ale programy jsou na C. Instalace aktualizací po mě chce celkem 22GB - a já kvůli nefunkčním USB portům nemám jak zapojit externí disk kvůli dočasnému místu při instalaci. A protože zatím žádné řešení nezabralo, tápu, zda to může být příčina potíží.

Problém nastal ve čtvrtek kolem 04:00 a nic se v tu dobu pokud vím neaktualizovalo - kvůli nedostatku místa to ani nebylo možné.

Servis je nasnadě, ale nejprve bych tomu ráda zkusila přijít na kloub sama, ať nejsem x dní bez noťasu. Děkuju za rady a tipy.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny