Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přepětí na portu USB - Neznámé zařízení vyžaduje vyšší kapacitu napájení

Zdravím.

Mám Lenovo ThinkPad 120S-14IAP, 5 let starý a dosud bez potíží. S flashovou pamětí jen 32GB.
Má jen 2 USB porty, jeden vlevo u napájení (používám pro bezdrát klávesnici a občas externí disk) a jeden vpravo (používám nonstop pro bezdrát myš).

Při sledování online vysílání na netu, kdy obě zařízení byla připojená, ale nepoužívaná (klávesnice i usnula), vyskočila hláška: Přepětí na portu USB - Neznámé zařízení vyžaduje vyšší kapacitu napájení (o nepřesném překladu hlášky do CZ vím). Klik na hlášku vede k oknu Resetovat zařízení. Reset ale nepomohl, hláška s přepětím vyskakuje dál co dvě vteřiny. Odpojení obou zařízení nepomohlo a hláška vyskakuje nonstop i přesto, že v USB portech nic není.

Odinstalovala jsem ovladače ve Správci zařízení a restartovala asi 10x. Nic. Odinstalace vypne onu neustále vyskakující hlášku, opětovná instalace ji vrátí.

USB porty se teď chovají trochu odlišně - ten levý, kde byla klávesnice, nevykazuje vůbec žádnou aktivitu a žádné zařízení do něj zapojené ani neškytne. Ten pravý, kde byla myš, dál zvládne nabít telefon, hodinky, ale jinak nic. Externí disk do něj zapojený se rozsvítí a po 2 vteřinách zhasne, flashka nic, myš klávesnice nic.

Na žádném z USB nepozoruji mechanickou závadu ani prach. Vylomené destičky nejsou, nedotýkají se. Je pravda, že při zasunutém USB cítím trochu vůli a lze s ním v zástrčce hýbat, ale řekla bych, že takto tomu bylo vždycky a to u obou portů.

Jediné potíže, které jsem zpozorovala v posledních 2 týdnech, byly, že klávesnici trvalo o něco déle probrat se ze spánku - namísto 1 vteřiny třeba 4, dřív to nedělala. Myš po chvíli neaktivity přestávala reagovat, ale téměř jistě to byla jen potíž s AA baterií, protože po výměně problém vymizel.
Ovladače mám podle Windows nejaktuálnější. Zkusila jsem DriverFix, nic moc mi neporadil. Potíže trvají nehledě na to, zda je noťas v síti nebo jede na baterii.

Zkusila jsem zakázat, aby zařízení v USB portech usínala a odhlašovala se (kvůli šetření energie). Vyskakovací hlášku to jen vypnulo, ale porty nadále jsou nefunkční.

Blbé je, že nemám jak stáhnout aktualizace - pamět thinkpadu je jen 32GB. Soubory mám jinde, ale programy jsou na C. Instalace aktualizací po mě chce celkem 22GB - a já kvůli nefunkčním USB portům nemám jak zapojit externí disk kvůli dočasnému místu při instalaci. A protože zatím žádné řešení nezabralo, tápu, zda to může být příčina potíží.

Problém nastal ve čtvrtek kolem 04:00 a nic se v tu dobu pokud vím neaktualizovalo - kvůli nedostatku místa to ani nebylo možné.

Servis je nasnadě, ale nejprve bych tomu ráda zkusila přijít na kloub sama, ať nejsem x dní bez noťasu. Děkuju za rady a tipy.

Předmět Autor Datum
Minimalne se podivej alespon do BIOS jestli ty USB zobrazuje. Taky v tom BIOS zkus pouzit externi kl… nový
HPET 30.01.2023 00:05
HPET
Pentium N4200 (1.1GHz, TB 2.5GHz) | 4 GB RAM DDR4 | 14" HD IPS displej (1366×768 bodů) | disk 32 GB… poslední
lední brtník 30.01.2023 01:34
lední brtník

Minimalne se podivej alespon do BIOS jestli ty USB zobrazuje.
Taky v tom BIOS zkus pouzit externi klavesnici pres USB jestli funguje.

Pred navstevou servisu nebo hodinove zkouseni nečeho ve Windows, zkus ‘Poprípade’ nejakou Linux(Ubuntu) live distribuci jestli se ty USB porty chovají a fungují korektne, tak alespon vyloučís nekteré moznosti.

PS: Vzdy je zpusob jak se zbavit par GB na C:/

Pentium N4200 (1.1GHz, TB 2.5GHz) | 4 GB RAM DDR4 | 14" HD IPS displej (1366×768 bodů) | disk 32 GB eMMC

vyhodil bych to. skoro nemá procesor, malá ramka, nedostatečné rozlišení displeje pro net a office, nemá to disk jak píšeš.
to byl odpad už v den nákupu, aktualizace je nejmenší problém toho krámu, žít se bez nich dá.
fyzicky to nebude stíhat normální práci s win10 a výrobce by měli za takové podvody na zákazníky zavřít. je to asi update, krámy s 32gb diskem už nemohly dostat logo "kompatibillní s w10".
můj tip:
pravděpodobně zkrat v některém konektoru poškodil ochranu usb proti přetížení, proto to teď pořád hlásí. nadšenci to můžou rozebrat a ze základní desky odpojit připojení kamery, ta je taky na usb (jak to najdou, to netuším). tím jen vyloučí další zařízení, jinak zbývá ta podezřelá základní deska, jak jsem už psal. její výměna se nevyplatí.

když to má být levné, tak např. repasovaný notebuk, prodejců je víc. kategorii "b" bych se pokud možno vyhnul.
jen 2jádrový, ale jinak skoro normální procesor: https://www.levnapc.cz/panasonic-toughbook-cflx6-2.html
lepší 4jádrový procesor: https://www.gigacomputer.cz/zbozi/1334502-fujitsu-lifebook-e548.html

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru