Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ako nastaviť ventilátory na 0 RPM

Dobrý večer, ako nastaviť ventilátory osadené v prednej časti skrinky na nulové otáčky. Chcem aby sa predné nasávanie vzduchu zaplo len v záťaži. Ventilátory https://noctua.at/en/nf-f12-pwm-chromax-black-swap ktoré podľa popisu z noctua webu majú možnosť 0 RPM. MB - https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550I-AORUS-PRO-AX-rev-11 Skúšal som nastavenie v BIOSe a vpohode som nastavil presne čo som potreboval. Stačilo nastaviť krivku manuálne a zapol som "fan stop". Nezabudol som uložiť zmeny BIOS, načítal sa OS tak som vliezol do SW od výrobcu dosky. Názov má taký istý ako v BIOSe - Smart Fan 5. Tiež som dal manuálnu krivku, je tam možnosť začiarknuť auto-fan stop. Nech ale skúšam čokoľvek tak nemôžem stiahnuť krivku pod 10%. Kde robím chybu?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Samozrejme že nastavujem pre správny vetrák "system 2". Obrázok som spravil aby bolo vidieť ako to v…
KMX 07.02.2023 19:18
KMX
Ta odinštalácia sw by mohla pomôcť. Áno po nabootovaní OS si to riadi ten sw, čiže keď nebude, riadi…
pme 07.02.2023 19:25
pme
Vďaka, skúsil som a funguje to. Po odinštalovaní a reštarte celého systému si to presne ako píšeš ri…
KMX 07.02.2023 20:09
KMX
Neviem, ale podľa mňa kladieš nesprávne otázky...Tu nejde o to aké je zdravé minimum RPM, ale aké sú…
pme 07.02.2023 20:44
pme
Nakoniec som vypustil snahu o 0 RPM. Keďže tie vetráky začínajú na 150RPM a úplne tiché sú do 250RPM…
KMX 08.02.2023 18:31
KMX
Naprosto v pohodě. poslední
Lukas1982 08.02.2023 18:41
Lukas1982

Samozrejme že nastavujem pre správny vetrák "system 2". Obrázok som spravil aby bolo vidieť ako to vyzerá. 0 RPM sa mi ale nepodarilo nastaviť absolútne nikde. Funguje to len v tom BIOSe a akonáhle som v OS tak už sa vetráky točia aj v idle. Neviem či to bude mať súvis ale tá voľba Auto-Fan Stop, ak to začiarknem a uložím zmeny v tom SW a potom prekliknem na nastavenie iného vetráku napríklad toho CPU a potom znova na system2 tak to zaškrtnutie tej voľby je preč. Inými slovami vyzerá to že Auto-Fan Stop sa nechce uložiť.

Teraz mi napadlo. Ten SW je po nabootovaní pre tie ventilátory priorita? Nešlo by to vyriešiť jednoducho tak že odinštalujem ten SW a nechám nech to riadi nastavenie ktoré je v BIOSe. Bude to fungovať? Ten SW je pre mňa zbytočnosť, nemám nutnosť meniť krivku pre RPM. Raz to teraz nastavím a nech je to takto na veky vekov.

Vďaka, skúsil som a funguje to. Po odinštalovaní a reštarte celého systému si to presne ako píšeš riadi to nastavenie v BIOSe. Na jednu stranu ma trocha mrzí že ten SW od Gigabyte neumožňuje nastaviť menej ako 10%(ani po tej ich kalibrácii) a na druhú stranu je to niečo čo raz nastavím a už tam moc neleziem čiže je vlastne aj výhoda že teraz nemám od Gigabyte v systéme prakticky už nič. Predpokladám že je to chyba v samotnom SW. Spomínam si že keď som nastavoval vetráky na ASUS doske cez ich oficiálny SW, tak stačilo vetráky na začiatku skalibrovať a potom už sa vedeli krásne nastaviť už od 0 RPM.

Keď už riešim tie otáčky... Koľko sa dá považovať za zdravé minimum RPM pre obyčajný mutimediálny PC, nie je tam GPU. Je to ITX skrinka NZXT H210, chladič freezer34 2xNF-F12, vpredu tiež 2xNF-F12, AMD 5700G, jeden M2-nvme a 2xSATA SSD. Je rozumné nastaviť všetko na 0 RPM a nech sa začnú vetráky točiť približne až od teploty procesora cez 50C? Pozrel som teraz aj ostatné teploty a nikde nemám cez 50C v idle hoci mám všetko teraz 0 RPM.

Neviem, ale podľa mňa kladieš nesprávne otázky...Tu nejde o to aké je zdravé minimum RPM, ale aké sú optimálne/bezpečné teploty pre jednotlivé komponenty v PC.

Napr. CPU v idle 50 st C je ešte v pohode (osobne mám cca 35-36st), SSD asi tiež, keby si mal HDD už by som si nebol celkom istý (určite to prežije, ale životnosť pôjde rapídne dole)...

Tie vetráky sa do PC dávajú preto, aby udržiavali čo možno najoptimálnejšiu teplotu v PC...Jasné, že keď pôjdu vetráky budeš ich počuť a PC nebude tiché,
ale keď bude PC "tiché", komponenty zrejme vplyvom vyššej teploty nebudú mať takú dlhú životnosť...

Takže RPM vs temp...

Nakoniec som vypustil snahu o 0 RPM. Keďže tie vetráky začínajú na 150RPM a úplne tiché sú do 250RPM tak som ich nastavil na rýchlosť 250RPM, na tejto rýchlosti až do teploty 55C pre CPU. Potom som dal krivku prudko nahor jednou úsečkou k teplote 70C na maximálne RPM. Nastavil som to pre všetky vetráky a myslím že by to mohlo byť ideálne. Rozhodne je to tiché. Kým nepracujem v náročných programoch tak to beží neustále na 200-300RPM. Trocha otázne je, či to nie je príliš. Žiadne teploty mi nelezú zvyčajne cez 50C tak myslím že by to stačiť malo.

[6b1n5JX.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru