Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook na VŠ

Nedávno jsem zjistil, že Matlab 2021b se nespustí ani když je volných 5 giga paměti (2015a nemá problém, 2010b taky ne, ten stejně mám nejradši, protože na něm jsme do nedávné doby ustrnuli (licenci jsme obnovovali právě až v roce 21 a verze 2015a je poslední, co běhá v XP)). Jinak bych tvrdil, že na to stačí cokoliv, do 20 litrů úplně v pohodě. S vývojem nároků ostatního sw je to podobné.
Od školy pravděpodobně budete mít sdílenou licenci na matlab. Ještě záleží na tom, jaké výpočty se v něm budou dělat. Když jsem do pracovního počítače požadoval 64 giga (32 nestačilo, respektive výpočet je zaplnil a už něšlo s těmi daty dál nakládat, bylo to dost nepohodlné), tak jsem si myslel, jak jsem troufalý (i těch 32 byl tehdy nadstandard), ale pak mi někdo ukazoval, že má 128 a počítá na tom nějaké sluneční erupce, kde si přehazuje proměnnýma o velikosti gigabajtů.
Ten notebook z odkazu vypadá dobře, když tal letmo koukám na parametry. Koukal bych taky na chlazení, na možnosti rozšíření (hlavně úložiště a paměť; má jedno SSD, ale dá se přidat i druhé?, má 16 giga paměti, ale nejsou tím zacpané všechny sloty?), k zahození neni ani možnost nabíjení přes usb-c, nikde to tam nevidím zmíněné. Pak samozřejmě na ergonomii. Třeba šipky plné velikosti jsou svělá věc. Ale co třeba tlačítko pro místní nabídku, mě teda dost chybí (a to ho tam mám přes Fn na pravém ctrl). Když koukám dál do parametrů, místo pro další disk (roz. SSD) tam je, ale pro paměti ne. Ale třeba to nevadí, přesto bych se podíval, jestli neni dostupný s 1x16 s tím, že by jeden slot zůstal volný (zase při prokládaném adresování dvou slotů (dual chanel, pokud se používá) to může být rychlejší a možná na rozšíření nikdy nedojde). Jinak jak to čtu, jsou to převážně marketingové kecy (5. generace chlazení odvede mnohem víc tepla než předchozí bla bla bla).

Já jsem před podobnou volbou byl asi před rokem, taky jsem úplně ztratil přehled v počítačích, tak jsem si nechal poradit. Výsledkem byl Dell Vostro 5515 (ovšem to je jen typová řada, kde jsou různé kombinace), taky v nějaké takové cenové relaci. Dostal bych na to asi i víc, ale představa, že budu v tašce denně tahat něco za 35 tisíc se mi moc nelíbila. Mám k němu určité výhrady, ale ve výsledku to nebyla zas tak špatná volba. I ten windows 10 na něm nechávám (ovšem ransomware - bitlocker - se mi snad podařilo vypnout, lenovo asi taky patří ke značkám, kde je defaultně zapnutý), i když jsem byl léta zvyklý na linux.

Podle mě je to na 5 let naprosto v pohodě, samozřejmě dneska je to celkem dobrý stroj, za 5 let už to bude stařeček, víc bych se bál mechanického opotřebení, ale na novém notebooku se na pantech těžko pozná, jestli se budou spolehlivě otvírat několikrát za den třeba 5 let, já bych asi dodnes měl 12 let starý notebook, kdyby se mechanicky úplně nerozpadnul. Ještě bych se zajímal, jak je to s baterií, jestli se dá rozumně vyměnit (dnešní netebooky maji baterii zašroubovanou vevnitř), protože počítejte, že do 5 let určitě odejde, spíš dřív (počítal bych max. 3 roky než začne podstatně ztrácet kapacitu).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny