Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook na VŠ

Zdravím,

příští školní rok budu nastupovat na vysokou školu a říkal jsem si, že by se mi mohl hodit notebook. Mým zaměřením bude sice matematika, ale plánuju se zároveň trochu vzdělávat ve směru programátorském (aspoň se naučit základy). Notebook bych teda kromě nějakého toho programování (ale znovu říkám, nebude to tak, že bych od rána do večer jenom něco kódoval) a matematiky (předpokládám, že bude potřeba práce s nějakým matlabem a takovými srandami) využíval na nějaké to surfování, sledování videí a prostě klasické nenáročné používání. Úplně taky nepotřebuju na notebooku každý den hrát (za poslední rok jsem nějakou hru zapnul asi 2x), ale chtěl bych zase, aby v případě nějakého mého chvilkového nadšení notebook nějakou hru zvládl (dřív jsem hrával minecraft a asi nehrozí, že bych najednou začal s něčím novým). Zároveň bych byl rád, kdyby mi notebook vydržel po celou dobu výšky, tj. aspoň těch 5/6 let, a pořád byl ještě použitelný. Nejsem žádný expert a mé znalosti specifikací notebooků se skládají asi ze dvou přečtených článků, ale trošku jsem se na to díval a nejlépe mi vychází tady tento (https://www.czc.cz/lenovo-ideapad-gaming-3-15arh05-cerna_11/362981/produkt). Cenově už bych o moc výš jít nechtěl, nejlépe tak do těch 20000.

Myslíte si, že je to dobrá volba? Je v něm něco, co by mě mohlo nemile překvapit? Případně - co byste doporučovali místo toho?

Mnohokrát děkuji!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud ho budeš potřebovat až od příštího školního roku, tak začínáš vybírat dost brzo. Nechceš spíš…
Wikan 07.02.2023 19:02
Wikan
Věc se má tak, že s tím programováním tak nějak pomalu začínám už teď (máme na to ve škole seminář)…
David11111 07.02.2023 19:10
David11111
A co máš teď za počítač? Ne že by VS neumělo být nenažrané, ale nezdá se mi, že by se to projevilo i…
Wikan 07.02.2023 19:16
Wikan
GTX 1050, AMD Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, bez SSD
David11111 07.02.2023 22:04
David11111
Na tom to musí běhat úplně krásně, teda když pomineme to chybějící SSD. Takže problém bych spíš vidě…
Wikan 08.02.2023 07:23
Wikan
Když se na to teď dívám, máš pravdu... Disk jede neustále na 100 %. Takže problém bude asi hlavně v…
David11111 08.02.2023 16:51
David11111
hodit to celé do továrního nastavení? 10-leté děti to tak dělají. když chce člověk vidět, čím si te… poslední
lední brtník 08.02.2023 21:54
lední brtník

Věc se má tak, že s tím programováním tak nějak pomalu začínám už teď (máme na to ve škole seminář) a čeká mě udělat maturitní práce a učení se spoustu základů, což jsem doposud dělal na mém starém počítači, který už to moc nezvládá a Visual Studio se s ním moc nekamarádí. Takže mi to není moc pohodlné a většinu času trávím čekáním na to, než se mi něco načte. Takže nejradši bych si ho pořídil už teď. Plus jsem si říkal, že je teď dost silná koruna, takže ty ceny by mohly být nižší než obvykle (ale to tak spíš tipuju). :D

Když se na to teď dívám, máš pravdu... Disk jede neustále na 100 %. Takže problém bude asi hlavně v tom. Co jsem se díval, SSD by neměl být problém dokoupit (kdyžtak se zase zeptám :D), nevím, proč jsem to neřešil dřív no... Každopádně bordel v systému doporučuješ řešit jak? Naházet důležitá data na externí disk a hodit to celé do továrního nastavení? Nebo nějaký jiný způsob?

hodit to celé do továrního nastavení?

10-leté děti to tak dělají.
když chce člověk vidět, čím si ten bordel sám způsobil, mrkne na to:
- proti adware a spyware jednorázový adwcleaner.
- pro kontrolu spouštěcích míst ms autoruns -> záložky: logon (po spuštění), services (služby), scheduled tasks (naplánované úlohy).
- pro kontrolu procesů v paměti process explorer.

umravněný systém jde naklonovat na jiný ssd (komplet celý hdd) nějakým zálohovacím/klonovacím programem: acronis true image (.iso, přes ventoy ho hodit na flashku nebo usb ssd), aomei Backupper Standard, ...

v prosinci ještě byly skladem levné a dobré 2tb "ssd230s", dnes už mizí poslední kusy 1tb z trhu, nahrazují je verzemi bez dram cache. anebo o něco dražší klasika: mx500.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru