Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zhodnocení 6.leté sestavy na upgrade

Zdravím profíky :beer: Cejtím, že přišel čas na trochu přiložení pod kotel. Ač je sestava ze začátku roku 2017, až donedávna jsem nevyhnutelně necítil potřebu upgradovat. Relativně všechny hry co jsem hrál, mi běžely přijatelně - AC Origins, The Witcher 3, GTA V, PUBG, WoT, Far Cry 5, Mafia DE, A Plague Tale: Innocence, Mortal Shell, Star Wars Jedi: Fallen Order atp.. vím nejsou zrovna nejnovější.. (mám ale velké resty př. Cyberpunk, RDR2, Death Stranding, novější AC, PS hry co začli tlačit na pc, ..) Co ale sahám po novějších a novějších titulech musím se už dost omezovat v nastavení a dlouho štelovat, abych nalezl kompromis mezi fps a vzhledem např. v Resident Evil 2, Avengers, nebo i starší SW Battlefront II tam už to skřípe. Co jsem tak projel na Can you run It ty novější gamesy, v naprosté většině mi ukazuje, že nesplňuji jen v kolonce CPU, GPU mám zelené i v recommended. Je to tedy nejslabší článek sestavy(?) a upgrade třeba na i7/AMD Ryzen 5 zase na chvíli vše pořeší, nebo budu muset sáhnout i po grafice a jen CPU nemá smysl?

Disponuji:
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-7500 CPU @ 3.40GHz 4x core
GPU: MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1, 6GB GDDR5
RAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB DDR4 2133Mhz
MB: MSI B250 PC MATE - Intel B250
zdroj: Corsair RMx Series RM550x 550W
res: QHD 2560x1440
OS: Windows 10

Ideálně bych chtěl hrát vše výše zmíněné plus i novější tituly na vyšší detaily a stabilní rozumné hodnoty fps (včetně Elden Ring, God of War, Hogwarts Legacy, Marvel’s Spider-Man, atp..) a dát za to co nejméně peněz :D. Tak co myslíte udělá ta změna CPU nějaký velice znatelný zázrak? Případně jaká co nejlevnější GPU bude k tomu též potřeba.
Děkuji za postřehy a rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
3060 ti nebo 3070. Na cokoliv co bys dal do tvé desky a tím ji zachránil a ona efektivně fungovala…
MM_tank 02.04.2023 18:09
MM_tank
Takže se bavíme o výměně tak kolem 30k peněz? Chápu, že výkon bude omezen skrz ostatní komponenty a…
Mojmír 03.04.2023 16:29
Mojmír
Nic se nepoškodí ani nepokazí. Jen ztratíš pár možných snímků kvůli cpu.
MM_tank 03.04.2023 21:43
MM_tank
Dobře děkuji. // narazil jsem na tuto stránku pcpartpicker.com a jeví se mi velice užitečně pro amat… poslední
Mojmír 04.04.2023 16:10
Mojmír

3060 ti nebo 3070.

Na cokoliv co bys dal do tvé desky a tím ji zachránil a ona efektivně fungovala a zapomeň. Budeš muset vyměnit desku i CPU. Ale není to zas takový rozdíl.
Minimum je dnes zkrátka sestijadro. Hry už se vícejádrové CPU naučili používat.

Takže se bavíme o výměně tak kolem 30k peněz? Chápu, že výkon bude omezen skrz ostatní komponenty a nebude efektivně fungovat, ale komplet obměnu si teď zkratka dovolit nemohu/nechci, i když s ní počítám a postupně vše nahradím. Teď mi jde o to, zda tou "nevyvážeností" bottleneck... mohu ohrozit/poškodit komponenty, nebo se stroj přizpůsobí prostě na to nejlépe co zmůže? a jediný negativní vliv bude neefektivní využití výkonu nových komponent.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru