Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zmena formátu x264 na x265

Názvy formátů videa jsou H.264 (AVC) a H.265 (HEVC)
x264 a x265 nejsou formáty videa, ale názvy kodeků pro převod do formátů AVC nebo HEVC
Na všechno video se vstahují autorská práva.
"výraznej zmeny obrazovej kvality" je individuální věc navíc závislá i od konkrétního videa, nejde poradit konkrétní vhodné parametry (ideální poměr kvalita/velikost).
Podle mě nejvhodnější režim enkodování u x264 a x265 kodeku je jednoprůchodové na konstantní kvalitu (CRF) a pak při enkodování nastavovat CRF podle zkušenosti a podle toho jak kvalitní to video člověk chce mít. Nastavitelné hodnoty jsou 0 - 51, kdy 0 je bezztrátové enkodování a 51 je nepoužitelná kvalita. Číslo pod 16 při běžném použití už nemá cenu nastavovat a nad defaultní 28 je možné použít co kdo člověk snese, ale výrazně vyšší číslo to nebude.
Co se týče jasu a barev, ono by se to asi moc měnit nemělo, respektive vůbec, není problém někde jinde? Např. použité filtry při enkodování nebo přehrávání na určitý formát videa. Co tak zkusit jiný program na převod nebo jiný přehravač?
Ještě poznámky, většinou se převádí kodekem x265, používá ho i Avidemux nebo ffmpeg a hromada jiných programů, dělá to s tím jasem a barvama i ffmpeg na default do HEVC?
A jestli chceš poradit konkrétně, tak by to asi chtělo malý sample zdrojového videa, případně i výstupu.
Případně aspoň lehce informační info z mediainfo od zdroje a výstupu, ale to by asi k radění moc nepomohlo, když se to týče i jasu a barev.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny