Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zmena formátu x264 na x265

Nazdar, poradí niekto ako previesť x264 na x265 bez výraznej zmeny obrazovej kvality? Mám na disku dvoje takéto video súbory, sú extrémne staré a nevzťahujú sa na to autorské práva. Nie je to extrémne veľký problém aby to bolo uložené v AVC ale radšej by som novší HEVC nech to nežerie toľko GB. Návodov je kvantum a SW taktiež ale nakoľko je to zložité tak nedarí sa mi to. Ak som občas niekedy potreboval upravovať video tak vždy som využil AVIDEMUX. Aj tentokrát to skúšam ale keď som skúsil vytvoriť vzorku ktorá má pár sekúnd a všetko som nechal na základné nastavenie len som tam dal priemernú prenosovú rýchlosť/bitrate na úroveň okolo 6000kB/s (dva prechody/two pass). Vzorka bola normálne funkčná a MediaInfo hlásil HEVC ale keď som 1:1 porovnal identickú snímku zdroja a môjho nepodarku tak bolo vidieť zmeny v jase a farbách. Chápem že je to natvrdo zmena re-encode ale až takáto zmena video kvality to radšej nechám AVC. Ostatné záložky konfigurácie x265 sú nedostupné a len tieto dvoje okienka majú možnosť upravovať voľby. Netuším ale čo z toho tam všetko treba nastaviť nech je to správne.

[7UCGqGT.png][9fApKkW.png]

Předmět Autor Datum
Nejsem takovým odborníkem, abych ti tu vymrskl parametry, které by mohly zachovat podobnou kvalitu,…
RedMaX 19.02.2023 09:37
RedMaX
Názvy formátů videa jsou H.264 (AVC) a H.265 (HEVC) x264 a x265 nejsou formáty videa, ale názvy kode…
kacikac 19.02.2023 10:17
kacikac
Neskúšal som nič iné len Avidemux. Filtre som nechal tak ako to má Avidemux predvolené. To isté v to…
KMX 19.02.2023 10:41
KMX
"Ostatné záložky konfigurácie x265 sú nedostupné" ... dostupné jsou pokud dáš faifku u "Použiť rozší…
kacikac 19.02.2023 11:38
kacikac
Já na to používám OpenShot Video Editor. Načtu video, dám Exportovat, zadám název, kam se to má ulož…
mirha 19.02.2023 10:48
mirha
Skúsil som openshoot ale výsledok je rovnaký. Farby a kontrast už mám prakticky bez zmeny medzi orig…
KMX 19.02.2023 11:52
KMX
Jen tak informačně, to vstupní video je 10bit a výstupní 8bit?
kacikac 19.02.2023 12:16
kacikac
Zdroj je 8bit, V_MPEG4/ISO/AVC, High@L4.1, CABAC / 4 Ref Frames, 1920x1080, Color space YUV, Chroma…
KMX 19.02.2023 12:41
KMX
Pokud to není způsobené tím screenem, ale takhle fakt vypadá originál, tak je ten x264 silně komprim…
RedMaX 19.02.2023 15:46
RedMaX
Bude približne o polovicu menší, to som si pozrel ako prvé keď som si robil testovaciu niekoľko seku…
KMX 19.02.2023 16:27
KMX
Fakt to stojí dneska kvůli velikosti za to..?
Abox 20.02.2023 05:58
Abox
Dobrá otázka. V mojom prípade sa jedná spolu o 25GB kapacity a mojim cieľom je veľkosť 10GB. Keďže j… poslední
KMX 20.02.2023 15:00
KMX
Sem tam pouziju a jsem spokoken s : https://ffmpeg.org/about.html Nebo FastFlix ktery me tedy vyhov…
HPET 19.02.2023 19:21
HPET

Nejsem takovým odborníkem, abych ti tu vymrskl parametry, které by mohly zachovat podobnou kvalitu, ale jedno vím jistě. Křivky průběhu kvality s velikostí souboru v závislosti na rozlišení obrazu nejsou u obou formátů shodné!
Takže zatímco u 480p bude pravděpodobně soubor x265 větší při zachování kvality, u 720p by to mohlo být už stejné, u 1080p by už mohl být menší x265 a u 4K není vůbec co řešit a x265 vítězí na celé čáře. Neříkám, že ten průběh je přesně takovýto, ale ta závislost na rozlišení tam je a vím, že mnozí i teď pod HD rozlišením upřednostňují x264. Takže jenom, aby sis téhle skutečnosti byl vědom.

Názvy formátů videa jsou H.264 (AVC) a H.265 (HEVC)
x264 a x265 nejsou formáty videa, ale názvy kodeků pro převod do formátů AVC nebo HEVC
Na všechno video se vstahují autorská práva.
"výraznej zmeny obrazovej kvality" je individuální věc navíc závislá i od konkrétního videa, nejde poradit konkrétní vhodné parametry (ideální poměr kvalita/velikost).
Podle mě nejvhodnější režim enkodování u x264 a x265 kodeku je jednoprůchodové na konstantní kvalitu (CRF) a pak při enkodování nastavovat CRF podle zkušenosti a podle toho jak kvalitní to video člověk chce mít. Nastavitelné hodnoty jsou 0 - 51, kdy 0 je bezztrátové enkodování a 51 je nepoužitelná kvalita. Číslo pod 16 při běžném použití už nemá cenu nastavovat a nad defaultní 28 je možné použít co kdo člověk snese, ale výrazně vyšší číslo to nebude.
Co se týče jasu a barev, ono by se to asi moc měnit nemělo, respektive vůbec, není problém někde jinde? Např. použité filtry při enkodování nebo přehrávání na určitý formát videa. Co tak zkusit jiný program na převod nebo jiný přehravač?
Ještě poznámky, většinou se převádí kodekem x265, používá ho i Avidemux nebo ffmpeg a hromada jiných programů, dělá to s tím jasem a barvama i ffmpeg na default do HEVC?
A jestli chceš poradit konkrétně, tak by to asi chtělo malý sample zdrojového videa, případně i výstupu.
Případně aspoň lehce informační info z mediainfo od zdroje a výstupu, ale to by asi k radění moc nepomohlo, když se to týče i jasu a barev.

Neskúšal som nič iné len Avidemux. Filtre som nechal tak ako to má Avidemux predvolené. To isté v tom konfigurátore, len som zvolil bitrate ktorý som chcel. Čiže z toho čo píšeš tak mám dať jeden prechod a sú tam pre toto 2 možnosti - knKAUh8.png a vidím tam ten rozsah o ktorom píšeš. V základe to je na hodnote 20. Ktorú možnosť ale zvoliť z tých dvoch? Myslím že je podstatné navoliť dobre ten IDC. Z toho čo som teraz našiel tak to nastavím na IDC level 4. Ak dobre rozumiem je to z mediainfo tento parameter "Format profile: Main 10@L4@Main". Ostatné nechám na základné nastavenie. Tie farby v záložke "zobrazenie" som dal všetky tri voľby na BT.709(HD), netuším čo to znamená ale zdrojový video súbor to má v mediainfo. Idem to teraz skúsiť prekódovať a uvidím.

"Ostatné záložky konfigurácie x265 sú nedostupné" ... dostupné jsou pokud dáš faifku u "Použiť rozšírenú konfiguráciu"
Jo, ta možnost, co jsi vybral (Faktor konstantnej rychlosti = CRF), je ta, o které jsem psal.
Pokud člověk nezná parametry, tak úplný základ je nastavovat vhodné CRF kodeku x265 a zbytek nechat na default. Jestli Avidemux nějak upravuje nějaké defaultní hodnoty x265 na svoje defaultní netuším, Avidemux nepoužívám.
IDC nenastavuj, nejlepší je nechat to na auto, nastaví se podle zvolených parametrů videa a kodeku.
Pokud toto "Format profile: Main 10@L4@Main" je zdrojové video a je to 10 bit a nemáš problém používat 10 bit video, tak je lepší použít 10 bit x265, při stejné velikosti videa je to video kvalitnější (nemá třeba takový banding) jako 8bit výstup nejpoužívanějšího 8bit x265.
Je množné, že tam má Avidemux i 10bit x265, ten výstup je taky 10bit nebo ten parametr byl z vstupního videa?
Parametry jako BT.709 raději moc nenastavuj a nechávej to automaticky na defaultních.

Skúsil som openshoot ale výsledok je rovnaký. Farby a kontrast už mám prakticky bez zmeny medzi originálom a konverziou do HEVC. Neviem či je to čisto prevodom a lepšie to už nebude alebo robím niekde chybu ale ten obraz je po konverzii menej ostrý. Istým spôsobom je to dokonca lepšie pretože to znížilo šum obrazu ktorý je v originále ale zase je to také neostré. Ako keby som pozeral na výstup v nižšom rozlíšení. Pridám sem screen na porovnanie.
originál AVC: https://i.imgur.com/jZg1uNa.png
nový HEVC: https://i.imgur.com/JtZeJkL.png

Ešte si to pustím na TV ako to vyzerá v porovnaní a ak to bude dobre vyzerať tak to hodím do HEVC. Môžem použiť nastavenia ako radí kacikac. Čiže všetko nechám na avidemux predvolené hodnoty a jediné čo tam dám je one pass CRF(constant rate factor) na hodnotu 15.

Pokud to není způsobené tím screenem, ale takhle fakt vypadá originál, tak je ten x264 silně komprimovaný a x265 to svou kompresí "vyčistí". Nevidím tam žádnou změnu kontrastu ani barev, jen to vyčistění obrazu, prostě to mimo detekované hrany rozmázne. Nejedná se ani o snižení ostrosti, hrany jsou ostré furt. Normální situace je to, nakonec zjistíš, že aby oba formáty měly stejnou kvalitu, bude soubor x265 větší.

Bude približne o polovicu menší, to som si pozrel ako prvé keď som si robil testovaciu niekoľko sekundovú časť. Ešte si to preverím a môžem to spustiť. Nemám silný HW čiže 4 hodiny minimálne tak to by som šťastný veľmi nebol keď z toho potom vylezie po tých hodinách nejaký nepodarok :-)

Dobrá otázka. V mojom prípade sa jedná spolu o 25GB kapacity a mojim cieľom je veľkosť 10GB. Keďže je HEVC efektívnejší tak bitrate tam nemusí byť tak vysoko ako originál. Poviem ale rovno že ak by šlo výhradne o tú veľkosť tak kašlem nato. Ak zoberiem do úvahy že prakticky všetko video s ktorým dnes prídem do kontaktu je HEVC tak chcem mať v tom poriadok nech je už HEVC všetko a AVC úplne vylúčiť. Čiže máš pravdu a je to čisto moja posadnutosť aby bolo všetko jednotné.

Včera som skúšal one-pass CRF, nastavil som zle úroveň CRF a po dvoch hodinách z toho vyliezlo video s bitrate 2000kB/s. Chcel som niečo okolo 5000-6000kB/s. Tak to dnes skúšam znova a dám tam CRF 16.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru