Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zbrusu nový HDD... Ale 4 roky starý (!) (4 roky jen ležel ve skladu - problém nebo ne)?

Zdravím

Dnes mi došel koupený Ultrastar HC510 10TB. Byl to poslední kousek na skladu. Heliem plněný za cca 5300 Kč. Co jsem zjistil z netu tak se měl přestat vyrábět někdy v půlce roku 2020 (a možná jsem viděl i 2021 kousek někde na netu...?). Každopádně ano, očekával jsem že tento poslední skladový kousek bude starý (ta půlka 2020), bohužel jsem nečekal že bude AŽ TAK STARÝ (!)... Můj kousek byl vyroben podle data na samotném HDD štítku na začátku Prosince 2018 (!!).

Tzn. je to 4 roky a 3 měsíce starý HDD (!). Můj kousek je stále "zatavený" v tom antistatickém sáčku a byl prodáván jako nový kus... Tím pádem tento "nový/starý" disk někde ležel 4 roky a 3 měsíce (!) "zapomenut" ve skladu. Za 4 roky asi nikdy nebyl ani jednou v PC a spuštěný... Disk jsem zatím ani NEinstaloval do PC (nemám čas) a ani ho nevybaloval z toho antistatického sáčku a trochu přemýšlím že ho pošlu rovnou zpátky (vrácení do 14ti dní).

Chci se zeptat: To že disk 4 roky někde ležel "ladem" ani jednou nespušten - nebude to problém?
Nedegraduje to jeho budoucí životnost...? Mám problém uvěřit že ty 4 roky total unpowered leženo ladem mu nijak neuškodily... Co helium, drží stále? Co nějaký "maz", "grease" lubrikant, whatever co se v disku používá, "nevyschl/neztvrdl" ("nepoškodil se")...? Co jinak ostatní části disku... Jsem laik ale prostě mám problém uvěřit že 4 roky ladem mu nijak neublížili...

Jaké s tím máte zkušenosti vy... Myslíte že "lifespan" disku NEBYL absolutně nijak výrazně zkrácen těmi 4 roky totálně ladem...? Poslali byste takový disk rovnou zpátky...? (u CPU, RAM atd. bych to neřešil ale u magnetického HDD)...?

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny