Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zbrusu nový HDD... Ale 4 roky starý (!) (4 roky jen ležel ve skladu - problém nebo ne)?

Zdravím

Dnes mi došel koupený Ultrastar HC510 10TB. Byl to poslední kousek na skladu. Heliem plněný za cca 5300 Kč. Co jsem zjistil z netu tak se měl přestat vyrábět někdy v půlce roku 2020 (a možná jsem viděl i 2021 kousek někde na netu...?). Každopádně ano, očekával jsem že tento poslední skladový kousek bude starý (ta půlka 2020), bohužel jsem nečekal že bude AŽ TAK STARÝ (!)... Můj kousek byl vyroben podle data na samotném HDD štítku na začátku Prosince 2018 (!!).

Tzn. je to 4 roky a 3 měsíce starý HDD (!). Můj kousek je stále "zatavený" v tom antistatickém sáčku a byl prodáván jako nový kus... Tím pádem tento "nový/starý" disk někde ležel 4 roky a 3 měsíce (!) "zapomenut" ve skladu. Za 4 roky asi nikdy nebyl ani jednou v PC a spuštěný... Disk jsem zatím ani NEinstaloval do PC (nemám čas) a ani ho nevybaloval z toho antistatického sáčku a trochu přemýšlím že ho pošlu rovnou zpátky (vrácení do 14ti dní).

Chci se zeptat: To že disk 4 roky někde ležel "ladem" ani jednou nespušten - nebude to problém?
Nedegraduje to jeho budoucí životnost...? Mám problém uvěřit že ty 4 roky total unpowered leženo ladem mu nijak neuškodily... Co helium, drží stále? Co nějaký "maz", "grease" lubrikant, whatever co se v disku používá, "nevyschl/neztvrdl" ("nepoškodil se")...? Co jinak ostatní části disku... Jsem laik ale prostě mám problém uvěřit že 4 roky ladem mu nijak neublížili...

Jaké s tím máte zkušenosti vy... Myslíte že "lifespan" disku NEBYL absolutně nijak výrazně zkrácen těmi 4 roky totálně ladem...? Poslali byste takový disk rovnou zpátky...? (u CPU, RAM atd. bych to neřešil ale u magnetického HDD)...?

Předmět Autor Datum
Řeknu ti to asi takhle: chcípnout ti může i disk, který byl vyrobený před týdnem. Od toho je záruka…
host 22.02.2023 19:23
host
Co helium, drží stále? Určitě, když musí vydržet minimálně 5 let, takže ještě chvíli. :-) Vrátil b…
RedMaX 22.02.2023 20:53
RedMaX
Dúfam,že to mysliš len ironicky....
audax 22.02.2023 21:01
audax
Pro jistotu bych disk rozšrouboval a podíval se, jestli helium nechytlo plíseň. :-D
host 22.02.2023 21:08
host
To helium tam už bude kvasit, tím se zvýší tlak uvnitř, zvedne to víko a nakonec to všechno vyfoukne…
Karel04 22.02.2023 21:24
Karel04
Chci se zeptat: To že disk 4 roky někde ležel "ladem" ani jednou nespušten - nebude to problém? Né…
HPET 22.02.2023 21:17
HPET
Ještě že nepracuješ ve velkoskladu s pečivem. ;-)
host 22.02.2023 21:20
host
Nebo v ZOO
HPET 22.02.2023 21:20
HPET
No jak říkám, já bych to u CPU, RAM atd. taky neřešil, u HDD ale zrovna jo... Zvlaste u Heliem plnen…
HDD 22.02.2023 22:56
HDD
Tyto disky nepouzivaji filtr ze syntetickych vlaken jak u vzduchovych, jestli neni nejak fyzicky pon…
HPET 22.02.2023 23:12
HPET
To řikal franta na ministerstvu? Protože únik hélia z disku není v žádném případě problém a proto j…
RedMaX 22.02.2023 23:29
RedMaX
jakože přestane být samozhášecí? mtfb je tam 2.5 mega hodin. mě z toho vychází životnost 285 let. m…
lední brtník 22.02.2023 23:31
lední brtník
Tak jsem teda ten svuj 10TB zapojil a momentálně dělám pomalé formátování (UNchecked quick format) p…
HDD 23.02.2023 17:44
HDD
Je to hlasitější "kliknutí" každých cca 5 vteřin... Neklika to spiš nahodou jen když je to HDD v ne…
HPET 23.02.2023 18:11
HPET
Tak jsem to zkusil nahrat ty (PWL) zvuky. Třeba to pomůže i ostatním při rozhodování jaký disk (ne)k… poslední
HDD 24.02.2023 16:03
HDD

Co helium, drží stále?

Určitě, když musí vydržet minimálně 5 let, takže ještě chvíli. :-)

Vrátil bych ho, protože ikdyž jistě vydrží déle jak 5 let, tak hélium je určitě největší ohrožení možné dlouhověkosti a proto CHCEŠ kupovat heliem plněný disk nový a ne starý!

To řikal franta na ministerstvu?

Protože únik hélia z disku není v žádném případě problém a proto je na některých héliových discích integrován senzor množství hélia včetně smart hodnoty, aby ten nemožný únik byl případně včas odhalen a disk určitě nebyl vyměněn. (tohle je ironie)

Tak jsem teda ten svuj 10TB zapojil a momentálně dělám pomalé formátování (UNchecked quick format) patition po partition.Toto pomalé formátování by mělo checkovat disk pro chyby.

Jinak teda co mě docela nemile překvapilo jsou ty divnější zvuky... Ty po roztočení disku možná budou ok a jen pro začátek než se disk "rozehřeje používáním" (a třeba za týden dva to už dělat nebude). Co mě ale nemile překvapilo teď, když disk pomalu formátuju je pravidelné docela hlasité "klikání disku"... Jde to fakt docela dost slyšet, nejvíce z disků co jsem zatím měl a mohl slyšet... Je to hlasitější "kliknutí" každých cca 5 vteřin... Docela se bojím že jde o to nechvalně proslulé PWL - "Preventative Wear Leveling":

https://www.youtube.com/watch?v=MQRq3nJmNSk
https://www.youtube.com/watch?v=ksgOgrbRPOo

Je to docela otravné teda... Četl jsem o tom už před výběrem a koupí disku, a ptal se online. Bylo mi řečeno že PWL mají snad všechny nové větší kapacity (10 (i 8?)+ TB HDD). A že se tomu tedy pry nejde vyhnout... Otazka je jestli je to pravda...? A jestli je PWL jako PWL... Protože to moje teďka, předpokládám že to "kliknutí" každých cca 5 sekund je PWL. To moje (asi) PWL je fakt docela otravné...

Mají to vaše disky taky? Je to podobně hlasité a otravné...? (večer/v noci to pak nahraju a postnu). Mají vaše disky taky PWL a je tak časté a hlasité jako v těch videích...?

Je to hlasitější "kliknutí" každých cca 5 vteřin...

Neklika to spiš nahodou jen když je to HDD v nečinosti ?
Jinak vz rdt není důvod, proč by PWL mělo vydávat nějaký hluk. WD mohou snadno ovládat rychlost hlavy, aby byla zcela tichá, ale je jim to jedno. Před lety a lety jsme měli plnou kontrolu rychlosti pohybu hlavy ve formě AAM.
Pochybuji, že PWL vůbec zvyšuje životnost disku. western digital v minulosti prodával disky, které se zabily díky masivnímu nadměrnému parkování hlavy a MUSELI VĚDĚT, že tyto disky se zpřes toto nastavení nici.

Tak jsem to zkusil nahrat ty (PWL) zvuky. Třeba to pomůže i ostatním při rozhodování jaký disk (ne)koupit (já mám UltraStar HC510 (He10) 10 TB (Helium) ... Ale co vím, tak jsou všechny "higher end" WD a Ultrastar disky na tom podobně (ten můj by měl být dokonce snad ještě i z těch tišších)

Nahravano v "pomalem" (UNchecked "quick format") formatovani disku ve Windows 7 (tvorba partition). Pri pomalem/normal (proste ne tom quick) formatovani windows kontroluje i pro chyby disku (proto trvá výrazně déle než quick format). V nahravce je rovněž (pro srovnání) - klikání myší a "psaní" na klávesnici (Random stisky kláves)

Nahravano mobilem (Redmi 7a). V ruce, Vzdalenost tak cca co ja vim 50-70cm jak od skrine PC "vpravo" na stole a tak cca 50-70cm od myši klavesnice na stole ("vpředu"/ trochu vlevo od mobilu). Proste relativne ve stejne vzdalenosti (mobil) od obou veci (klavesnice/myš vlevo a PC(disk) vpravo) a cca v urovni/výšce hlavy.

Pustit na vyšší hlasitost:
https://uloz.to/tamhle/xFf6yRfOtTZK#!ZGD4BGR2AzVkMQR2LGAwAQDlAQt4AHgnIUECIRuYF3AbpwV4MD==

Zvuky:
01sekund- HDD "tick" zvuk (PWL)
02-06s - Stisky klaves na klavesnici ("psani na klavesnici") (nejaka levna za 120 kc klavesnice) (pro srovnani hlasitosti)
06s -HDD "tick" zvuk (PWL)
07-11s- Klikani myši (pro srovnani hlasitosti)
11s -HDD "tick" zvuk (PWL)
11-19s - Klikani mysi
16s -HDD "tick" zvuk (PWL)
19-26s - Nic (zvuky pozadi - fany (vetraky) PC a genericke huceni pc)
21s - HDD "tick" zvuk (PWL)
26s - HDD "tick" zvuk (PWL)
27-28s - Klikani Mysi
30s - HDD "tick" zvuk (PWL)

Pri nejakých náročnějších operacích (čtení, zápis, z disku na disku, z jineho disku na jiny disk atd.) je to ještě horší (taktéž nahraju později). Toto je jen při pomalem formatovaní. Jde (asi) o PWL (Protective Wear Leveling nebo co), technologii. Pokud vím, tak to disk dělá každých (!!!) 5s pokud je "Iddle"... Myslím a někde jsem četl že když je dlouho disk iddle, tak prejde do spanku nebo co, standby , nevim presny nazev toho rezimu... Pak by to nemel delat... KDyz na něj budete něco kopírovat nebo prostě s diskem pracovat tak zvuky budou ještě častější a intenzivnější (hlasitější). Jakmile "dopracujete", tak by měl disk následně být v tom iddle režimu kdy co 5 sekund kliká otravně ... Následně (po x minutách, nevím kolika) přejde do toho "stand by/sleep" režimu (automaticky) a jedině v tomto režimu máte klid a disk by neměl zadne "klikání" vydávat... Dokud si na něj windows nebo vy "omylem" "šáhnete" a pak to začne nanovo...

Mě to přijde DOST otravne a to jsem někdo kdo hlučnost PC (větráky, disky atd.) skutečně nikdy nijak neřešil, nepozoroval, bylo mu to jedno atd... Takže NENAROCNY uzivatel... A toto vadí i mě... Asi bych do podobného disku už znovu nešel... Jenže ony to prý mají všechny "higher end disky", určitě WD, pry to mají i Toshiby a Seagate... Je otázka jak moc otravné a hlučné to PWL je u nich... (?) (má někdo nějaké srovnání/zkušenost s tím co slyší v tom audio souboru co jsem nahrál)?

Pokud to nechcete, musíte jít pod "Higher end" disky, tzn. u WD to jsou Red a Blue (a Purple) a tezko rict jestli ty vyšší kapacity nejsou hlučné i tam... Osobně bych do tohoto disku už nešel a být z města tak to jednoduše vrátím na pobočku prodejny a koupím asi co já vím... WD RED (jenže ty zas mají "jen" 1 milion MTBF vs 2 (2,5) Milion MTBF u higher end), ale za ten kraval mi ten MTBF fakt asi ani nestoji. Toto fakt není vhodné pro disk do PC (pokud nemáte náhodou pc v jiné místnosti- pak je to asi ok).

Delaji to vase 8TB+ disky taky (i od Seagate a Toshiby?)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru