Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vraceny PC HW (Harddisk) v rámci 14-ti dní a prodejce nevrací PLNOU castku - normalni?

Dobrý den

Vracel jsem koupený HDD v rámci 14 dní (disk byl moc hlučný). Stál mě cca 5300 kč. Prodejce řekl že disk běžel cca 170 hodin (což mohl) a na základě toho a na základě (dle něho - § 1833 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník) říká že si nechá 530 kč z prodejní ceny a vrátí mi "jen zbytek"... (cca 4700 kč) ? Má na to právo... je to standardní postup...?

X-krát jsem četl že vrácení zboží v rámci 14ti dní je snadné a vrací se plná částka. X-krát jsem online četl o tom jak lidé vraceli ( i disky přímo), nikdo nikdy (z toho co jsem JÁ viděl a četl) nezmínil že se nevrací plná částka...

Má na to prodejce tedy právo a v takové výši? (proč to lidé nezmiňují?)

(disk je jinak samozřejmě naprosto ok, nepoškozený atd.)

Děkuji

Předmět Autor Datum
Může mi prodávající vrátit jen část kupní ceny? V podstatě ano. Prodávající je povinen vám v důsledk… nový
Wikan 23.03.2023 18:32
Wikan
Vytvořme si modelovou situaci: Ty by sis rozbalený a použitý disk koupil za plnou cenu? Asi ne, urč… nový
host 23.03.2023 19:06
host
Měl jsi počkat na vypršení 14-denní lhůty a na disk uplatnit reklamaci. Ta částka 530,- Kč za 170 h… nový
IQ37 23.03.2023 20:02
IQ37
Nejsem právník. Ale 170 hodin je hodně a já třeba kdybych koupil rozbaleny disk s tímhle nájezdem ta… nový
MM_tank 23.03.2023 20:47
MM_tank
Jo, 10% z prodejní ceny, neboť jsi disk normálně používal a nebylo to tak, že bys ho jen v běžné míř… nový
RedMaX 23.03.2023 21:52
RedMaX
aby predajca vrátil 100% ceny,vrátený výrobok nesmie javiť žiadne známky používania,pokial ich má,pr… poslední
audax mobile 24.03.2023 02:00
audax mobile

Může mi prodávající vrátit jen část kupní ceny?
V podstatě ano. Prodávající je povinen vám v důsledku odstoupení vrátit veškeré peněžní prostředky, které od vás obdržel. Zároveň však může požadovat náhradu za opotřebení či poškození zboží, které mu vracíte zpět.

Zákon stanoví 14denní lhůtu „na rozmyšlenou“ a dává vám tak možnost prohlédnout a vyzkoušet si zboží. Toto zkoušení by však mělo sloužit pouze k nezbytnému seznámení se s vlastnostmi a funkcemi zboží, a to v podstatě v takovém rozsahu, jako když si jej zkoušíte při koupi v kamenném obchodě. V opačném případě by šlo o používání zboží, při kterém by se jeho hodnota snižovala.

https://www.coi.cz/faq/4-odstoupeni-od-smlouvy-do-14-dnu-u-zbozi-2/

Vytvořme si modelovou situaci:

Ty by sis rozbalený a použitý disk koupil za plnou cenu? Asi ne, určitě by ses dožadoval slevy. A tu slevu má prodejce platit ze svého? Kdybys byl prodejce, líbil by se ti takový postup? Při tisících prodaných položek měsíčně by to byla docela slušná ztráta...

Ale klidně se můžeš divit dál.

Měl jsi počkat na vypršení 14-denní lhůty a na disk uplatnit reklamaci.

Ta částka 530,- Kč za 170 hodin , při běhu disku 1 rok, odpovídá odhadem ceně disku 13 000,- Kč.
Možná to počítám špatně, ale prodejce si náhle toho disku nějak moc cení. :-)

Jo, 10% z prodejní ceny, neboť jsi disk normálně používal a nebylo to tak, že bys ho jen v běžné míře ozkoušel. 170 hodin je moc, kdybys najel 3 hodiny, tak bych řekl, že ti měl prodejce vrátit plnou částku, ale takhle už ne.

aby predajca vrátil 100% ceny,vrátený výrobok nesmie javiť žiadne známky používania,pokial ich má,predajca má právo znížiť vrátenú čiastku o čiastku,ktorá obvykle zodpovedá miere známok používania,aj predajca je zákonom chránený pred zneužívaním lehoty na vrátenie tovaru v zákonom stanovenej lehote bez udania dôvodu pri objednaní tovaru zákazníkom cez internet........tá lehota tam nieje na to,aby si počas nej výrobok intenzívne používal a potom vrátil a vyžadoval späť 100% ceny,tá lehota je tam na to,aby si skontroloval celistvosť ,nepoškodenosť dodaného tovaru a jeho vlastnosti,ktoré nieje možné skontrolovať pri objednaní cez internet,tam vidíš obvykle len vyobrazenie výrobku,nie jeho reálny stav,nemôžež si skontrolovať,z akého materiálu je vyhotovený atď,keď disk bežal cca 170 hodín,tak priemerne bežal jeden celý týždeň,to už je pomerne intenzívne používanie výrobku,predajca si tiež testuje,čo obdrží späť už len kvôli tomu,či to môže predať ako nový tovar rozbalený,použitý servisne skontrolovaný s plnou zárukou,alebo použitý funkčný so skrátenou zárukou a zníženou cenou atď.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru