Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poprvé v životě budu de- a re- instalovat CPU (air) chladič - jak na to?

Mám Starou desku s X370 chipsetem, v tom Ryzen 1700 (první generace vubec). Koupil jsem si a už mi tu asi měsíc sedí (v šuplíku) nový CPU který by do této desky po upgradu biosu měl jít - 5950x.

Chladič mám scythe ninja 4. Sestavil jsem v životě asi 3 pc, ale NIKDY jsem nesundával a znovu nenandával chladič, nikdy jsem nečistil CPU a base air chladiče od pasty atd. a mám k tomu tedy celkem respekt. Chci se zeptat na pár věcí:

1) Deinstalovani chladiče (pasivu)- opatrně různými pohyby (točivé, naklánění trochu atd.) prostě všemi možnými směry POMALU a opatrně se pokusit pasiv sundat z CPU (pro případ že stávající stará pasta moc "zatvrdla". Vyhnout se větším tlakům směrem vzhůru abych "přilepené" CPU omylem nevytrhl ze socketu s pasivem...? Ano?

2) Na "odmašťování" staré (6 let) pasty od CPU a základny pasivu chladiče jsem si koupil v OBI (nebo kde), toto:
https://www.obi.cz/cistici-prostredky/i ... /p/5523089
Isopropanol, 1 l. To je na pastu v pohodě/bezpečné?

3) Co použít na odmašťování pasty? Papírové kapesníčky? Toaletní papír? Cotton swabs (nevím jak se to řekne česky) Malou utěrku z mikrovlákna? Jakkoukoliv textilii (staré bavlněné triko nastříhané)? Nebo je to fuk? Z bavlny a mikrovlákna mám strach skrz statickou elektřinu(?) (asi nesmysl), Papírové kapesníčky nebo cotton swabs zase "nechci" aby to tam omylem nezanechalo na cpu nabo jinde "kousky" (vlákna atd.) Co se používá (co používáte vy?)

4) Při aplikaci nové teplovodivé pasty (mám Arctic MX-4 2019 Edition (4g) ) na 5950x použít standardní postup - kapku velikosti hrášku doprostřed CPU...? Je to pořád ten nejlepší postup? Plocha 5950x se zdá celkem velká, takže použít VETSI kapku než jen "velikosti hrášku" ne...? Co jiné metody aplikace (X křížek, 5 dot atd....?)

5) Následně prostě chladič vrazit na procesor s pastou co nejvíce shora/vertikálně? Netočit, neklimbat (ať nevznikají vzduchové bubliny), prostě to "prdnout" co možná nejvíce vertikálně rovnoměrně zpátky. Ok?

A to je asi vše... nebo je ještě něco jiného na co bych si měl dávat pozor při de-mountu a re-mountu pasivu AIR chladiče (a čistění a reaplikaci pasty atd. a vše s tím spojeného)?

Díky

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny