Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poprvé v životě budu de- a re- instalovat CPU (air) chladič - jak na to?

Mám Starou desku s X370 chipsetem, v tom Ryzen 1700 (první generace vubec). Koupil jsem si a už mi tu asi měsíc sedí (v šuplíku) nový CPU který by do této desky po upgradu biosu měl jít - 5950x.

Chladič mám scythe ninja 4. Sestavil jsem v životě asi 3 pc, ale NIKDY jsem nesundával a znovu nenandával chladič, nikdy jsem nečistil CPU a base air chladiče od pasty atd. a mám k tomu tedy celkem respekt. Chci se zeptat na pár věcí:

1) Deinstalovani chladiče (pasivu)- opatrně různými pohyby (točivé, naklánění trochu atd.) prostě všemi možnými směry POMALU a opatrně se pokusit pasiv sundat z CPU (pro případ že stávající stará pasta moc "zatvrdla". Vyhnout se větším tlakům směrem vzhůru abych "přilepené" CPU omylem nevytrhl ze socketu s pasivem...? Ano?

2) Na "odmašťování" staré (6 let) pasty od CPU a základny pasivu chladiče jsem si koupil v OBI (nebo kde), toto:
https://www.obi.cz/cistici-prostredky/i ... /p/5523089
Isopropanol, 1 l. To je na pastu v pohodě/bezpečné?

3) Co použít na odmašťování pasty? Papírové kapesníčky? Toaletní papír? Cotton swabs (nevím jak se to řekne česky) Malou utěrku z mikrovlákna? Jakkoukoliv textilii (staré bavlněné triko nastříhané)? Nebo je to fuk? Z bavlny a mikrovlákna mám strach skrz statickou elektřinu(?) (asi nesmysl), Papírové kapesníčky nebo cotton swabs zase "nechci" aby to tam omylem nezanechalo na cpu nabo jinde "kousky" (vlákna atd.) Co se používá (co používáte vy?)

4) Při aplikaci nové teplovodivé pasty (mám Arctic MX-4 2019 Edition (4g) ) na 5950x použít standardní postup - kapku velikosti hrášku doprostřed CPU...? Je to pořád ten nejlepší postup? Plocha 5950x se zdá celkem velká, takže použít VETSI kapku než jen "velikosti hrášku" ne...? Co jiné metody aplikace (X křížek, 5 dot atd....?)

5) Následně prostě chladič vrazit na procesor s pastou co nejvíce shora/vertikálně? Netočit, neklimbat (ať nevznikají vzduchové bubliny), prostě to "prdnout" co možná nejvíce vertikálně rovnoměrně zpátky. Ok?

A to je asi vše... nebo je ještě něco jiného na co bych si měl dávat pozor při de-mountu a re-mountu pasivu AIR chladiče (a čistění a reaplikaci pasty atd. a vše s tím spojeného)?

Díky

Předmět Autor Datum
Isopropyl je na pastu vyborny, v pohode pouzit papirove uterky nebo kapesnicky.
lucifer 23.03.2023 19:05
lucifer
Jj máš pravdu. Za mě je taky nejlepší. Na druhém místě je technický líh, ale přijde mně, že líh zane…
Lukas1982 23.03.2023 19:31
Lukas1982
Proč nepoužívat vlhčené ubrousky...? Protože jsou vlhčené vodou...? Já plánoval prostě vzít papírov…
HDD 24.03.2023 02:02
HDD
Nevím, čím jsou vlhčené, ale vodou asi ne, spíš nějakou vonnou esencí či co to je a může to zanechat…
Lukas1982 24.03.2023 08:34
Lukas1982
Na Youtube jsou desítky videí na téma instalace CPU chladiče, tak se stačí na některé podívat.
host 23.03.2023 19:10
host
jj to taky plánuju
HDD 24.03.2023 02:02
HDD
1) pokud to nepujde sundat samo (stávalo se spíš dřív) tak zkusit po uvolnění šroubků chladičem mírn…
MM_tank 23.03.2023 20:15
MM_tank
nastartovat do biosu a počkat až se to ohřeje. To se načeká. Doporučuju spustit nějaký CPU stress t…
host 23.03.2023 20:19
host
ja to zapinam s odpojenym vetrakem, to klidne v biosu staci. ;)
lucifer 23.03.2023 20:20
lucifer
To se načeká. Doporučuju spustit nějaký CPU stress test - OCCT, SuperPi, atp. Možná taky ne. Staré…
MM_tank 23.03.2023 20:22
MM_tank
Právě že sáček používám a osvědčilo se to. A místo roztírání je lepší "ťupkat" - nevím jak to jinak…
host 23.03.2023 20:59
host
Máme úplně stejný postup :-) Sorry, tohoto kometáře jsem si všimnul až po napsání toho mého, takže j… poslední
Lukas1982 24.03.2023 08:53
Lukas1982
Já právě co vím (už jsem něco četl na zahraničních stránkách a zkoukl nějaká videa pár týdnů zpátky)…
HDD 24.03.2023 02:07
HDD
Nedramatizuj to ...
dsa 24.03.2023 07:25
dsa

Jj máš pravdu. Za mě je taky nejlepší. Na druhém místě je technický líh, ale přijde mně, že líh zanechává nějakou vrstvu a je potřeba čištěnou plochu ještě pořádně otřít (vyleštit). Jen dodám, že bych nepoužíval vlhčené ubrousky, ale to snad moc lidí nenapadne, i když jsem to už viděl :-)

Nevím, čím jsou vlhčené, ale vodou asi ne, spíš nějakou vonnou esencí či co to je a může to zanechat vrstvu nějakého toho sajrajtu.
Jinak jak píšeš

Já plánoval prostě vzít papírový kapesník na to nakapat pár kapek (kapiček) toho isopropyl alkoholu a tím to otírat... to by šlo ne?

Jj, tak to používám už roky. Teda ne, že bych se s tím nějak mazlil a dával to na ten kapesník po kapkách, na to jsem moc líný :-)

Prostě vezmu papírový kapesník (nevlhčený), složím ho na čtverec, otevřu láhev isopropylu, v nouzi láhev technického lihu a obrátím dnem vzhůru aby byl ten ubrousek navlhčený a pečlivě otřu plochu procesoru i chladiče. Většinou ten postup opakuju, abych měl jistotu, že je to naprosto čisté. Až na tom ubrousku nebude ani stopy po předešlé pastě, tak teprve potom se pustím do instalace chladiče.
Potom stačí už jen nanést pastu na CPU a pořádně upevnit chladič, aby správně doléhal. To je asi to nejdůležitější. Teda ne asi, ale určitě.
Někdo nanáší pastu stylem, že kápne doprostřed a nasadí chladič, upevní a hotovka. Pasta se tlakem rozptýlí.

Já to dělám tak, že vezmu čistý igelitový sáček, nasadím si ho na ruku a nanesu pastu na plochu procesoru. Potom rukou v sáčku (kvůli možné mastnotě) tu pastu takovým "ťupkováním" rozdělám po ploše procesoru a nasadím chladič. Je celkem jedno, jaký postup použiješ, hlavně tam nesmí být té pasty moc nebo málo :-)
Důležitější je, jakou pastu použiješ. Já roku používám MX-2 a jsem spokojený. Můžeš použít třeba Coollaboratory liquid ultra, to je tekutý kov a výsledky má lepší, ale nanášení není zrovna jednoduché.
Coollaboratory_Liquid_Ultra.html

1) pokud to nepujde sundat samo (stávalo se spíš dřív) tak zkusit po uvolnění šroubků chladičem mírně pohnout doleva a doprava avy se odlepil . Rozhodně ne nahoru nebo naklánět či kývat. piny nedrží extra v patici v kolmém směru, boční mírný tlak snesou je jich moc.
Pokud bude držet vytáhnout ventilátor z desky, nastartovat do biosu a počkat až se to ohřeje.

2) stačil by technický líh s benzínem litr za 89 ... ale dobré.

3) cokoliv z toho, já bych použil papírové kuchyńské utěrky. poznámka nechystáš se brousit habblův dalekohled

4) já bych si normálně odmastíl prst v isopropylu/technickým lihu, na prst si dal kapku a normálně to rozetřel po celém povrchu cpu v co nejtenčí ale souvislé vrstvě. dělá se z toho megavěda. jestli se toho bojíš napatlej to na chladič ale ne na oboje. tak jsem několik let sestavoval pc teď se živím jinak.

5) normálně kolmo. Jaké vzduchové bubliny ? To máš vodní chlazení nebo si tam míníš dát 1cm vrstvu ?

Pokud nemáš v bedně místo tak bych doporučil vyšroubovat těch 6-9 šroubků a desku vytáhnout ven dej ji na antistatický sáček co máš v krabici od MB.
Možná tím čas i ušetříš.
Nevryj šroubovákem do desky.

To se načeká. Doporučuju spustit nějaký CPU stress test - OCCT, SuperPi, atp.

Možná taky ne. Staré biosy jely v reálném režimu a procesor jel na max. U těch nových to vlastně s jistotou nevím.

Ale no tak. :-) Stačí prst strčit do mikrotenového sáčku...

Když bude tím prstem držet ten nacuclej ubrousek bude odmaštěný. Nemyslel jsem to že si ten prst budu hodinu máčet:-D
Přes sáček to není ono, až zkusíš bez uvidíš !

Já právě co vím (už jsem něco četl na zahraničních stránkách a zkoukl nějaká videa pár týdnů zpátky), tak se sáček ani prst a ani moc lopatka nedoporučuje... Chladit to bude, ale prý to prostě chladí méně protože vznikají vzduchové "mikrobubliny" (jejich termín, ne můj) a ty částečně brání správnému prostupu tepla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru