Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadná FAT tabulka pevného disku HDD

Dobrý den.
Pouze stručný dotaz - co prosím znamená, že jsem měl na disku vadnou FAT tabulku? Nechalm jsem si opravit PIN, který upadl a nebylo tak možné převádět data.
Pak mi napsali, že tam byla ještě vadná FAT tabulka, což na internetu nenašlo vůbec nic a nedovedu si pod tím pojmem představit, co to vlastně je.

Dále pak napájecí board, cena napájecího boardu se pohybuje cca kolem jaké částky? Chci si jen ověřit, zda je cena za opravu a výměnu těchto vadných věcí opravdu odpovídající,....

Děkuji moc
Pěkný den

Předmět Autor Datum
File alocation table, oznam, kde sa co nachadza na disku. Co je to napajaci board? Doska na pc?
flegko-sk 31.03.2023 14:16
flegko-sk
Jak mohla být vadná deska na počítači v pevném disku?
DavidDizzer 31.03.2023 14:17
DavidDizzer
Odkial mam vediet, ze myslis dosku na disku?
flegko-sk 31.03.2023 14:31
flegko-sk
Pokládám dotaz čistě jen k disku HDD ;)
DavidDizzer 31.03.2023 14:33
DavidDizzer
To je (bylo) na tom disku všechno co popisuješ v háji? Jestli tam nemáš životně důležitá data, tak k…
Lukas1982 31.03.2023 14:44
Lukas1982
Hodil jsem do googlu FAT tabulka a půlka odkazů na první straně je příma na popis, co to je, druhá p…
gilhad 31.03.2023 15:12
gilhad
Vadná dát tabulka znamená většinou potřebu spustit se na obnovu dat a data vykopirovat na jiný disk.…
MM_tank 31.03.2023 15:42
MM_tank
FAT je alokační tabulka. Pro každý cluster (skupina sektorů disku) na disku je v ní napáno, jestli j…
ml1 31.03.2023 15:50
ml1
Jestli chceš aspoň nějakou smysluplnou odpověď, měl bys napsat, a jaký disk jde. To, žes nenašel, co…
dsa 31.03.2023 18:04
dsa
hdd nemá samostatnou napájecí desku. je to proto, že potřebná napětí se mu přivádí zvenčí přes vícep…
lední brtník 01.04.2023 01:07
lední brtník
Dále pak napájecí board, cena napájecího boardu se pohybuje cca kolem jaké částky? Chci si jen ověři…
Karel04 01.04.2023 19:34
Karel04
Taková podotázka, jestli měl tazatel domluvenou i obnovu dat kromě ulomeného PINu. Jestli ji měl dom…
Lukas1982 02.04.2023 09:35
Lukas1982
tazatel se tu 3 dny neukázal, jeho poslední detailní popis byl "Pokládám dotaz čistě jen k disku HDD… poslední
lední brtník 02.04.2023 10:14
lední brtník

To je (bylo) na tom disku všechno co popisuješ v háji? Jestli tam nemáš životně důležitá data, tak kup nový disk, protože vyjde levněji než oprava toho starého.
Stučně: alokační tabulka je tabulka, která popisuje umístění souboru tak, aby disk věděl, kde má ty data hledat. Pokud je vadná, tak z disku nic nenačteš. Obnovit data sice někdy jdou, ale ty ceny nejsou pro uživatele zrovna příjemné. Někdy se nepodaří ani obnovit celý obsah disku, někdy vůbec žádná.
U tebe je tam vadných víc věcí, tak ten disk zahoď a kup nový.
Kdyby byl v háji jen souborový systém, tak ano, ale že i deska a ulomený PIN, to jim to rovnou nechej. Zajímalo by mě, který blázen se tímto zabývá, pokud to není specializovaná firma... To už máš opravené nebo se k tomu chystáš? Za mě, nedělej to ani kdyby chtěli 200,- a kup nový disk...

Hodil jsem do googlu FAT tabulka a půlka odkazů na první straně je příma na popis, co to je, druhá půlka je na kecy o věcech kolem ní, související vyhledávání opravdu na související věci. Ani jeden odkaz mimo téma.
Další dotaz vadná FAT tabulka převážně odkazuje na problémy s vadnou FAT tabulkou, menšinově na jen na FAT tabulku samotnou.

Doopravdy mě zajíma, jak je možno hledat na internetu a nenajít nic. Jakým způsobem takové hledání postupuje, krok za krokem - alespoň začátek, protože moje fantasie se fakt nechytá.

Vadná dát tabulka znamená většinou potřebu spustit se na obnovu dat a data vykopirovat na jiný disk.
Jestli to máš u někoho na servisu tak si tím asi priuctuje víc.

Kolegyně dala 2500 za záchranu dat a.nezachranil ji nic. Já pustiil program a za pár hodin to bylo doma.

Ale nemusí to být vždy tak jednoduché.

FAT je alokační tabulka. Pro každý cluster (skupina sektorů disku) na disku je v ní napáno, jestli je volný, nebo obsazený a kde je pokračování (prostě jednoduše 0=volný -1=poslení jinak číslo pokračování). Kromě toho tam může být příznak toho, že je cluster chybný nebo rezervovaný. FAT bývají obvykle dvě.
Ale pointa je v tom, že na HDD se FAT už dávno nepoužívá (microsoft odmítá zformátovat systémem FAT disky větší jak 32 giga i když minimálně do 2TB by to jít mělo), na tom byly postavené souborové systémy FAT. Používá se spíš ntfs, kde samozřejmě musí být taky nějaká datová struktura k tomu účelu, jen se jmenuje jinak. Pak teda ještě je exfat, ale ta na externí disky není moc vhodná (zejména kvůli její blbé podpoře ve windows (včetně windows 10)). Bývaly časy, kdy tak byl disk od výrobce naformátovaný. Po předchozích špatných zkušenostech jsem takové disky rovnou formátoval na ntfs (ono to, že v linuxu byl disk funkční i poté, co ho windows po nekorektním ukončení (to nekorektní ukončení bylo tehdy vytuhnutím windowsu) odmítal mě totiž nijak neuklidnilo).

To, co tu někteří psali o souborech, ty se nachází v adresářích, to nemá s FAT nic společného, teda kromě toho, že do ní se musí systém dívat, když si v adresáři nějaký soubor nebo adresář vyhlédne. Ve fat jsou jen řetězce clusterů, to ke kterému souboru nebo adresáři patří tam neni, to je v adresářích. V ntfs je mft - Master File Table, ale podrobnosti nevím (podle názvu bych soudil, že tam je seznam všech souborů, narozdíl od systémů fat, kde je roztroušený po disku v adresářích), hrabal jsem se vždy jen ve fat.

hdd nemá samostatnou napájecí desku. je to proto, že potřebná napětí se mu přivádí zvenčí přes vícepinový konektor, sám nemá žádný měnič.
co myslíš ty nebo servis napájecí deskou asi zůstane dosmrti záhadou, když se ptáš na disk a nechceš ani opsat typ.

fat tabulku si najdi třeba na wikipedii. pro tebe je to něco jako domovní zvonky nájemníků u vchodu.

stál ten disk aspoň za to, když mu jen tak odpadává pin?

Dále pak napájecí board, cena napájecího boardu se pohybuje cca kolem jaké částky? Chci si jen ověřit, zda je cena za opravu a výměnu těchto vadných věcí opravdu odpovídající,....

Buď rád, že to vůbec dokázali opravit. A když se ti cena nebude líbit, tak to budeš reklamovat, čili vrátíš disk do servisu, aby zase ten pin ulomili, pokazili FAT a vrátili ti peníze? ::)Kdybys měl zálohy systému a dat, mohl jsi hned koupit nový SSD a starý disk vyhodit. Jinak záchrana dat z vadného disku stojí někdy i přes 10 000 korun.

Taková podotázka, jestli měl tazatel domluvenou i obnovu dat kromě ulomeného PINu. Jestli ji měl domluvenou, tak je větší cena běžná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru