Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změnilo se rozlišení aplikací v PC, ačkoliv je rozlišení monitoru nastaveno správně

Změnilo se rozlišení aplikací v PC, ačkoliv je rozlišení monitoru nastaveno správně. Monitor mám nastaven na nejvyšší rozlišení, přesto mají aplikace rozlišení nízké. Dříve bylo vše v pořádku, najednou se to takto změnilo a nevím proč. Nic jsem neměnila, nepřenastavovala. Zobrazování v internetových prohlížečích se mi zdá v pořádku, ale přesto si nejsem jista, že je také trochu horší. Pročetla jsem co se dalo, nastaveno vše mám určitě správně, tak vůbec nechápu, co se děje. Všechny aplikace mají rozmazané kostičkující písmo. Nevíte, čím to může být a jak to spravit?

Předmět Autor Datum
Je to jen takovy pokus https://support-microsoft-com.translate.goog/en-us/windows/make-text-and-apps…
TakUrcite 15.04.2023 18:14
TakUrcite
Takže konkrétně: jaké je skutečné/fyzické rozlišení monitoru ??? a jaké rozlišení je v Nastavení gra…
dsa 15.04.2023 18:18
dsa
3840x2860 (monitor má šířku přes metr) je rozlišení monitoru a stejně to mám i nastaveno. Mám to tak…
Nasta25 17.04.2023 23:42
Nasta25
Přeinstalace Windows nejspíš není nutná. Nicméně, hesla si v každém případě někam napiš/ulož ... Ne…
dsa 18.04.2023 09:04
dsa
Mě to připadá jako otázka od UI. Jakoby se snaží vylíčit problém, přitom žádné skutečné informace; v…
Ivan1 15.04.2023 21:08
Ivan1
Děkuji a velmi prosím o odpuštění, že jsem UI. Nevím sice co to je, ale asi jak píšete, nejsem normá…
Nasta25 17.04.2023 23:48
Nasta25
UI je umělá inteligence. Není to zrovna úplná urážka (pokud ti není 66). :-D Výše máš radu od dsa.…
IQ37 18.04.2023 13:09
IQ37
Kdysi se říkalo, že UI je když se blondýna přebarví na brunetu.:-D
Karel04 18.04.2023 17:08
Karel04
Jak jsem psala, není to v nastavení, protože to 2 roky fungovalo. Náhle se to změnilo, přesto že je…
Nasta25 19.04.2023 13:39
Nasta25
Změnilo se to zřejmě tou aktualizací ovladače, asi nepovedenou. Je třeba stáhnout a přeinstalovat ov…
Karel04 19.04.2023 14:27
Karel04
Pokud nemáš zakázanou aktualizaci ovladačů, může se "automaticky" v rámci běžných aktualizací nainst…
dsa 19.04.2023 15:09
dsa
To je tady na fóru dost častý nešvar, vymlouvat se na věk. Ve stylu "Já jsem důchodce, tak vám nemus…
host 19.04.2023 16:08
host
kdo instaloval ovladače - nějaký domácí kutil? kabel k monitoru neměnil? doporučuju přeinstalovat ch…
lední brtník 16.04.2023 00:14
lední brtník
Ovladače instaloval ten, kdo mi dal tu grafickou desku, a zřejmě dobře, protože to více než 2 roky c…
Nasta25 17.04.2023 23:54
Nasta25
Proč nenapíšeš žádné informace, aby se dalo něco poradit? :-? Takhle jenom víme, že aplikace mají ú…
host 19.04.2023 16:04
host
Já bych řekl, zakázat automatickou aktualizaci. Ne jenom grafiky, ale Windowsů. Anebo odinstalovat t… poslední
nandit 03.05.2023 22:49
nandit

3840x2860 (monitor má šířku přes metr) je rozlišení monitoru a stejně to mám i nastaveno. Mám to tak 2 roky a nic jsem s tím nikdy nedělala. Ale najednou je obraz špatný a nevím proč. Jinak netuším, co bych měla napsat dalšího nejsem počítačový expert. Takže všichni, co mi vynadali, mě jen rozesmutnili, nepřišla jsem jsem proto, abych dostala vynadáno, ale hledám pomoc. Pánové je mi 66 let. Ale Windows přeinstalovat umím i jako důchodkyně. Ale nechci vůbec nic ztratit z obsahu ani uložená hesla, protože jich je mnoho a už bych je nedala dokupy.

Přeinstalace Windows nejspíš není nutná. Nicméně, hesla si v každém případě někam napiš/ulož ...

Nejdřív můžeš ve Správci zařízení vypsat aktuální ovladač grafiky, může tam být nevhodný generický, v tom případě nainstalovat aktuální z webu výrobce.

Projdi nastavení grafiky (Obrazovka a Přizpůsobit) v Nastavení Windows a zkontroluj i nastavení v ovladači (něco jako NVIDIA Control Panel).

Můžeš taky odinstalovat komplet stávající ovladač grafiky a stáhnout a nainstalovat aktuální z webu výrobce (https://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us, či Intel/AMD dle výrobce).

Až to bude v pořádku, zakaž aktualizace ovladačů.

Mě to připadá jako otázka od UI.
Jakoby se snaží vylíčit problém,
přitom žádné skutečné informace;
všímám si toho na fórech čím dál častěji.
A už žádná další reakce od zadavatele, nanejvýš další nicneříkající.
Takhle se normální člověk přece nechová?

Děkuji a velmi prosím o odpuštění, že jsem UI. Nevím sice co to je, ale asi jak píšete, nejsem normální, jsem asi debil nebo co tím myslíte. Promiňte mi to, už to nikdy neudělám, akorát netuším, jak se mám z té nenormálnosti vyléčit. Už je to holt tak, jsem UI, úplně nenormální debilní seniorka, 66 let. Ano, to je velmi vážná nemoc. Taková individua jako jsem já, neschopna samostatného života, mají skočit šipku do hrobu a na nic se neptat. Akorát kdo se má tedy tady ptát? Ti chytří, co rozumí úplně počítačům? Ti se přeci nepotřebují ptát. Potřebujeme to my méněcenní UI, a to proto, že to sami nevíme. Ani nevíme, co bychom měli všechno tady napsat, když potřebujeme poradit. Pokud máte potřebu mě k tomu Ivane ještě i zmlátit za to, že jsem UI, tak dejte vědět, já si dám facku sama. Třeba se mi rozsvítí, přestanu být UI nebo tak něco (že by to znamenalo úplný idiot?) Ivane, a říká vám něco slušné jednání?

UI je umělá inteligence. Není to zrovna úplná urážka (pokud ti není 66). :-D

Výše máš radu od dsa.
On je rozdíl v nastavení rozlišení monitoru a nastavení rozlišení na grafické kartě.
Jsou to dvě různá místa, kde se to nastavuje (na obou by mělo být nastaveno totéž rozlišení).
Horší je, když grafická karta neumožňuje nastavit roslišení, na které je nastavený monitor...

Jak jsem psala, není to v nastavení, protože to 2 roky fungovalo. Náhle se to změnilo, přesto že je vše nastaveno stejně. Ano, obě nastavení jsou stále stejná a shodná. To jsou věci, které ještě zvládnu. Ale ptám se proto, protože je to záhada, proč se to změnilo.

Změnilo se to zřejmě tou aktualizací ovladače, asi nepovedenou. Je třeba stáhnout a přeinstalovat ovladač ručně, třeba i starší verzi a nenechávat to na nabídce OS.

Ovladač vždy jen aktualizuji, takže ani nevím, který to je, abych ho mohla stáhnout (nevím, kde se hledá jeho název v PC). 6e mám aktualizovat ovladač grafiky se mi vždy zobrazí a jen to odkliknu.

To je tady na fóru dost častý nešvar, vymlouvat se na věk. Ve stylu "Já jsem důchodce, tak vám nemusím žádné informace říkat, tahejte si je ze mě jak chcete!"

Když jdeš třeba k doktorovi, taky mu jen řekneš "Něco mě bolí" a on musí hádat co a kde? :-?

kdo instaloval ovladače - nějaký domácí kutil? kabel k monitoru neměnil?
doporučuju přeinstalovat chipset driver k desce, pak ovladač grafiky, po restartu by se mělo samo chytit správné rozlišení + zkontrolovat měřítko zobrazení, ať je 100%.

protože uživatelský popis v dotazu nestojí za nic, není uvedený jediný konkrétní údaj ani přiložený žádný screen, nemá cenu to dál řešit.

Ovladače instaloval ten, kdo mi dal tu grafickou desku, a zřejmě dobře, protože to více než 2 roky chodilo v pořádku. Nic jsem neměnila, nic nového v té době neinstalovala. Rozlišení je nastaveno na doporučené a to je také to nejvyšší, protože mám i monitor s vysokým rozlišením. Zkoušela jsem nejrůznější přenastavení, což nepomohlo. Všechny aplikace mají rozlišení nízké (ale neukazuje to jaké je to rozlišení) i přesto, že monitor je nastaven na nejvyšší rozlišení 3140x2860. Jen některé aplikace píší, že je moc nízké a všechna písma v aplikacích kostičkují (jsou rozmazaná).
Bohužel netuším, co je chipset driver k desce, a ani kde vezmu ten ovladač. Ovladač vždy jen aktualizuji, takže ani nevím, který to je, abych ho mohla stáhnout (nevím, kde se hledá jeho název v PC). 6e mám aktualizovat ovladač grafiky se mi vždy zobrazí a jen to odkliknu.
Měřítko zobrazení mám na 175% již od začátku, tím to není. Když dám 100%, tak je na obrovské obrazovce tak všechno tak malé, že to není skoro ani vidět.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru