Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook chladí po vypnutí a nereaguje

Ahoj, měl bych na vás, prosím, dotaz. Mám notebook Dell Latitude 3510 (Windows 10; notebook není starý, je svižný, vše funguje bez problémů) a potýkám se s takovým problémem. Jednou za čas (cca 1x za týden) notebook klasicky vypnu, zdá se, že se vypnul (obrazovka je zhaslá, notebook nereaguje na klávesy), jenže on začne chladit (ne nijak dramaticky, ale trošku fouká větrák) a neustále chladí, a to i přesto, že jsem na něm před tím nedělal žádnou náročnou aktivitu (pouze internet, word atp.). Takhle je ten notebook schopný běžet/chladit i x hodin (např. včera se mi to stalo večer, tak jsem ho nechal přes noc s domněním, že se vypne, ale chladil až do rána). Zkoušel jsem zahýbat myší, zapnout ho, ale na nic nereaguje. Potom pomůže pouze dlouhé stisknutí zapínacího tlačítka a to se vypne.

Nemáte někdo nápad, co s tím? Moc děkuju.

Předmět Autor Datum
Zvláštní. Některé notebooky měly funkci v BIOSU tzv. "dochlazování", ale to trvalo max. 2 minuty. Ne…
Lukas1982 23.04.2023 09:52
Lukas1982
Zbytočne ho nenechávaj tak dlho cez celú noc. Ak nereaguje a má čiernu obrazovku tak čakať max pár m…
KMX 23.04.2023 10:00
KMX
On nechladí, ale stále běží a nezvládá se vypnout. Co přesně mu vadí, zjistíš velmi pravděpodobně v…
touchwood 23.04.2023 11:58
touchwood
Bych to tipl na aplikaci aktualizaci, coz jde mimo jine velmi rychle verifikovat. Jinak bych pro zac…
HPET 23.04.2023 12:37
HPET
Děkuju vám za reakce! Zatím je situace následující: 1) zatím jsem zkontroloval počítač pomocí antivi…
Kusak 23.04.2023 12:48
Kusak
v notebooku mám Sophos Endpoint proč? to je firemní instalačka, nebo proč to tam je?
lední brtník 23.04.2023 13:15
lední brtník
Co se tyce events "1129" se podivej zde : https://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/article…
HPET 23.04.2023 13:15
HPET
Môžeš skúsiť čo radia ostatný ak si trúfaš na trocha pokročilejšie opravy... Ja len dodám k tej aktu… poslední
KMX 23.04.2023 14:39
KMX

Zvláštní. Některé notebooky měly funkci v BIOSU tzv. "dochlazování", ale to trvalo max. 2 minuty. Nedáváš to omylem do nějaké hibernace nebo režimu spánku?
Vypínáš to klasicky přest start a vypnout? V BIOSU se mrkni ještě na položku Fastboot nebo tak nějak a když tak ji vypni. Můžeš taky zkusit jiný OS, jestli se to bude chovat stejně. Win 10 není zrovna povedený systém v žádném ohledu, rovnou bych tam dal WIN11.
Ovladače pro ně jsou na stránkách výrobce notebooku https://www.dell.com/support/home/cs-cz/product-support/product/latitude-15-3510-laptop/drivers

Zbytočne ho nenechávaj tak dlho cez celú noc. Ak nereaguje a má čiernu obrazovku tak čakať max pár minút a núdzovo vypnúť dlhým stlačením. S týmto problémom som sa kedysi už stretol a šlo o chybu v rámci novej aktualizácie windows. Bola tam nejaká chyba a systém nedokončil proces vypnutia. Aj je problém v tomto tak to časom opravia a bude stačiť ak aktualizuješ. Ak je toto príčina tak je to nepríjemnosť ale nič výrazné nehrozí. Problém je že môžeš mať nabúraný OS a nereagujúce ovládanie+zhasnutá obrazovka a známky zaťaženia to znie podozrivo. Niekto na diaľku môže mať vzdialený prístup a buď ťahá niečo od teba alebo využíva výpočtový výkon na ťažbu čo by odpovedalo tomu zaťaženiu. Na tvojom mieste spustím dôkladný test defenderom, majú tam aj kontrolu "offline". Sú aj iné programy tretích strán ktoré môžeš využiť. Môžeš pozrieť vstavaný Event Viewer tam si nájdi záznamy čo sa deje v čase kedy systém ideš vypnúť a prejavia sa tie problémy. Budú tam záznamy s presným časom... Ak sa potvrdí že maš systém nabúraný tak odporúčam reinštal OS. Môže sa ti podariť škodnú odstrániť ale nikdy už nebudeš mať istotu že tam niečo neostalo.

On nechladí, ale stále běží a nezvládá se vypnout. Co přesně mu vadí, zjistíš velmi pravděpodobně v eventlogu.
Pro začátek bych doporučil vypnout tzv. rychlé spouštění, aby se při každém startu zavedl celý OS.

Pokud bych si měl tipnout, bude to dělat nějaká služba, nejčastějším původcem bývají antiviry.

Děkuju vám za reakce! Zatím je situace následující:
1) zatím jsem zkontroloval počítač pomocí antiviru, v notebooku mám Sophos Endpoint a dle něj vše ok.
2) v možnostech napájení jsem kontroloval "zapnout rychlé spuštění" a mám ho vypnuté.
3) koukal jsem do "Prohlížeče událostí" a v čase vypnutí jsem tam našel 3 události (viz příloha), ale nevím, jestli jsem to udělal správně, neumím ho příliš používat.
4) hibernaci mi nabídka start vůbec nenabízí, takže nevím, jestli ji mam deaktivovanou, ale sám ho do hibernace nikdy nedávám + to Lukas1982: ano, počítač opravdu vypínám - přes start, napájení, vypnout.
5) nějaká aktualizace je možná, ale zrovna včera jsem nebyl ani připojen na internet, takže se nemohla stáhnout, každopádně si říkám, že by se přece nainstalovala a pak vypnula, ne? Počítač opravdu běžel nějakých 7 hodin a pak jsem ho až "natvrdo" vypnul zapínacím tlačítkem. Jak ověřit selhání aktualizace nevím, ale když poradíte, kouknu.
6) to touchwood: právě, že ten notebook chladí. Když ho používám normálně, tak je tak tichý, že ho ani neslyším, větrák se netočí, nic. Ale jakmile jsem ho vypnul, začal trochu foukat a pak celou dobu chladil. Když je v klidu zapnutý, tak není ani slyšet. Právě proto mi to přišlo, jak kdybych dochlazoval nějaké přehřátí, ale to je nesmysl, protože jsem ho téměř nezatížil a měl ho zapnutý jen asi hodinu.

Pokud bych mohl udělat ještě něco k rozřešení, tak budu rád za tipy.

Co se tyce events "1129" se podivej zde : https://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/1416.event-id-1129-microsoft-windows-grouppolicy.aspx
U toho event 10149 by se chtelo podivat na nastaveni winrm: get winrm (get winrm/config/service) v powershell, nebo ten port checknout pres netstat -ano | findstr "cisloportu"

PS: Jestli jde NTB pro domaci uziti a jde o problem nastaveni site tak bych mozna obnovil nastaveni na urovni ISO pres winsock v systemové konsoli radek po radku:

netsh winsock reset 
ipconfig /renew
netsh int ip reset



Môžeš skúsiť čo radia ostatný ak si trúfaš na trocha pokročilejšie opravy... Ja len dodám k tej aktualizácii. Windows Update ti mohla aktualizovať/pozmeniť niečo kľudne aj 1 mesiac dozadu a vyslovene za určitého stavu systému pred vypnutím sa chyba môže prejaviť aj takto neskoro. Mám skúsenosť že to môže reálne s takouto odozvou prejsť do problému a užívateľ si to potom ani nespojí ako príčinu. Chyby ktoré sa prejavujú zakaždým sa do aktualizácie väčšinou ani nedostanú ale práve takéto môžu prejsť.

Ak ti program na zabezpečenie nič nenašiel - negarantuje že tam nemáš nejakú škodnú... Rozhodne je toto neštandardné správanie a na tvojom mieste som opatrný a už by som robil určité opatrenia ako napríklad zálohovať dáta.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru