Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Selhání SSD, obnova dat

Zdravím,

snažím se přijít způsob jak obonvit konkrétní data z NTB SSD - Intel HBRPEKNX0202AH HP (512GB M.2 NVMe s Optane). Klasický disk s Win 10, jednoho dne kamarádovi selhal a už nenabootoval. Je tam ale jedna zvláštnost, které moc nerozumím. Disk po připojení do PC (přes USB dock) v průzkumníku zobrazuje jen 76 GB z 476, přičemž zabráno je něco přes 31 GB - Systém, Program Files / Data a další, především OS a aplikační složky. Po pokusu o nabootování se spustí automatic recovery ale po minutě selže a nabootuje do recovery.

Avšak když se na disk podívám přes disk managera nebo diskpart, hlavní svazek ukazuje plnou kapacitu - 476 GB. Řešili jsme, jestli na disku nebyl třeba bitlocker, ale moc se mi to nezdá, protože těch 30 GB přístupných dat se zdá být naprosto neporušených a disk nemá žádné nadstandartní volumes, krom recovery a EFI a když už by tam bitlocker aktivní byl, zrovna obsah systémových složek by asi čitelný nebyl ale dost možná mi uniká nějaká blbost, tak možná tady někdo bude vědět.

Samozřejmě bychom chtěli obnovit data z user folderu, jenže zrovna tam je jen Administrator, public a default, hlavní uživatelský profil úplně chybí a příjde mi divné, že by se disk, v případě HW selhání, takto choval (má cca 5 let a rozhodně jeho kapacitu denně nikdo nepřepisoval...)

Nechci se pokoušet o nějaké složitější kroky, dokud nebudu vědět co by to mohlo být a jestli to má vůbec ještě smysl, disk takto laicky opravovat. Základ typu chkdsk jsem samozřejmě zkoušel ale očividně to ztroskotá na tom, že se ve skutečnosti zaměří jen na těch 76 GB a ten zbytek je někde v éteru nebo nevím. taky je to skoro přesně -400 GB, což je trochu zvláštní, jakoby část disku fakt chcípla, jenže to by podle mě byla velká náhoda, že zrovna systémové soubory jdou prohlížet.

Díky moc za rady

Předmět Autor Datum
zkusenosti s intel optane nemam zadne. pises ze to pripojujes pres usb dock. je mozne, ze to spravne…
brum brum 06.05.2023 10:36
brum brum
Ono to má jen 32 GB Optane navíc, ale vlastně když si to spojím s tvým poznatkem, tak to dává smysl,…
Jakub914 06.05.2023 10:57
Jakub914
aha, uz mi ta predrazena "cache" optane zacina davat smysl. vratil bych to do puvodniho ntb, nabooto…
brum brum 06.05.2023 11:09
brum brum
Nejprve by bylo vhodné zjistit, zda tam je/byl bitlocker. Pokud má MS account, pak je klíč na https:…
Kyncl 06.05.2023 10:58
Kyncl
Takže je technicky možné, že i přes Bitlocker se takto může chovat? podíváme se určitě. Bootovací fl…
Jakub914 06.05.2023 11:10
Jakub914
Intel Optane = má určité problémy https://zive.aktuality.sk/clanok/147189/intel-potvrdil-problemy-s-…
yYy 06.05.2023 12:46
yYy
Radu nemam zadnou ale diky za poznatek, nikdy nekupovat toto The Intel Optane Memory H10 with Solid…
TakUrcite 06.05.2023 11:51
TakUrcite
za normálnych okolností sa na intel optane nachádza ssd disk a RAM,na recovery je treba použiť progr…
audax mobile 06.05.2023 19:23
audax mobile
Tak nakonec v origo ntb. nabootováno přes Hirense, hlavní oddíl disku odemčen (bit locker), ale při…
Jakub914 07.05.2023 18:52
Jakub914
ale většina souborů je poškozených (fotky, dokumenty...) a nejdou nijak otevřít. Dost možná se poško…
TakUrcite 07.05.2023 19:02
TakUrcite
Jj, znám hodně takových lidí, kteří přišli o data a celkem důležitá. Vždycky řeknu "obnov si je ze z…
Lukas1982 11.05.2023 11:54
Lukas1982
No, Recuva byla schopná obnovit v podstatě celou strukturu, jenže většina dat poškozená... velikosti…
Jakub914 11.05.2023 21:40
Jakub914
Jo no, uvidíš. Hlavně na ten disk nic nezapisuj, jinak už to asi neobnovíš. poslední
Lukas1982 11.05.2023 21:49
Lukas1982

zkusenosti s intel optane nemam zadne.
pises ze to pripojujes pres usb dock.
je mozne, ze to spravne funguje jen vybranymi rodinami intel procesoru (cili je jen logicke, ze tato vendor locked divize ssd uz zkrachovala).
puvodni deska nejede? ssd nejde vratit a tam ozivit?

Ono to má jen 32 GB Optane navíc, ale vlastně když si to spojím s tvým poznatkem, tak to dává smysl, bohužel jsem neměl možnost ten disk otestovat v půodním stroji ale domluvím to a vyzkoušíme, ten ntb by jinak měl fungovat, tak to zkusím přes recovery zase. Zrovna to čtu na netu, že to může být faktor, jen mi příjde divné, že se ten disk pak vůbec ukáže :) ale uvidíme.

Včera byl připojený k Intel ntb (ale určitě jiná řada a deska) a já mám holt AMD sestavu, takže úplně mimo... Navíc ten Axagon dock tam bude taky hrát roli, v takovém případě a celou tu snahu asi úplně nuluje

Takže je technicky možné, že i přes Bitlocker se takto může chovat? podíváme se určitě. Bootovací flashku mám připravenou, pro všechny případy :)
Původně jsem BitLocker zavrnul když jsem viděl, že ten disk není viditelně nějak extra dělený a že OS složky jsou normálně dostupné ale pro všechny případy...

Radu nemam zadnou ale diky za poznatek, nikdy nekupovat toto

The Intel Optane Memory H10 with Solid State Storage 32GB + 512GB (HBRPEKNX0202A, HBRPEKNX0202AL, HBRPEKNX0202AH) is an M.2 card with 32 GB 3d XPoint SLC (Optane) Cache and 512 GB QLC 3D-NAND.

Akorat to zk**vi vlastni SSD.

za normálnych okolností sa na intel optane nachádza ssd disk a RAM,na recovery je treba použiť program od intelu,ktorý sa inštaluje spolu s intel ovládačmi pre optane technologiu,pokial sa optane režim vypne,obvykle užívatel príde o všetko a disk sa začne chovať ako normálny ssd disk,ale bude obvykle v režime RAW,takže bude potrebná komplet reinštalácia OS....niečo velmi podobné,ako keď sa zruší RAID disk a začnú sa používať samostatne disky,ktoré tvorili virtuálny RAID disk.....

Tak nakonec v origo ntb. nabootováno přes Hirense, hlavní oddíl disku odemčen (bit locker), ale při pokusu o otevření hlásil nutnost naformátování... Recuva byla schopna obnovit v podstatě celou strukturu i soubory, ale většina souborů je poškozených (fotky, dokumenty...) a nejdou nijak otevřít. Dost možná se poškodily "po cestě," během prvních pokusů s tím diskem něco udělat, těžko říci. Zkouším ještě pár věcí ale vypadá to, jakoby se tím diskem prohnal bitový tank. Paradoxně oddíly vypadjí nepoškozené, diagnostika od HP nic nehlásí (ale to jsem ani nečekal)

ale většina souborů je poškozených (fotky, dokumenty...) a nejdou nijak otevřít. Dost možná se poškodily "po cestě," během prvních pokusů s tím diskem něco udělat, těžko říci

možná že by profesionální servis specializovaný na záchranu dat udělal lepší práci.
Ale dneska je taková doba, že si lidi data nezálohují a pak chtějí záchranu dat pokud možno zadarmo.
Snad si tvůj zákazník vezme z toho ponaučení.

Jj, znám hodně takových lidí, kteří přišli o data a celkem důležitá. Vždycky řeknu "obnov si je ze zálohy". odpověď: "Z jaké zálohy?". Potom už maximálně předám kontakt na nějakou specializovanou firmu, která se tím zabývá a když vidí cenu, tak to raději oželí, takže to asi tak důležité nebylo. Občas, když se mně chce, tak ten disk proženu programy Recuva, TestDisk a GetDataBack.

No, Recuva byla schopná obnovit v podstatě celou strukturu, jenže většina dat poškozená... velikosti sedí, názvy / cesty taky, ale integrita dostala něčím zabrat. Buď tou příčinou samotnou, anebo následnou manipulací, což bych se u Optane nedivil. Zkusím ještě ty další zmíněné programy, možná přinesou něco víc, i když z celého Hirens balíčku byla asi nejlepší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru