Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Selhání SSD, obnova dat

Zdravím,

snažím se přijít způsob jak obonvit konkrétní data z NTB SSD - Intel HBRPEKNX0202AH HP (512GB M.2 NVMe s Optane). Klasický disk s Win 10, jednoho dne kamarádovi selhal a už nenabootoval. Je tam ale jedna zvláštnost, které moc nerozumím. Disk po připojení do PC (přes USB dock) v průzkumníku zobrazuje jen 76 GB z 476, přičemž zabráno je něco přes 31 GB - Systém, Program Files / Data a další, především OS a aplikační složky. Po pokusu o nabootování se spustí automatic recovery ale po minutě selže a nabootuje do recovery.

Avšak když se na disk podívám přes disk managera nebo diskpart, hlavní svazek ukazuje plnou kapacitu - 476 GB. Řešili jsme, jestli na disku nebyl třeba bitlocker, ale moc se mi to nezdá, protože těch 30 GB přístupných dat se zdá být naprosto neporušených a disk nemá žádné nadstandartní volumes, krom recovery a EFI a když už by tam bitlocker aktivní byl, zrovna obsah systémových složek by asi čitelný nebyl ale dost možná mi uniká nějaká blbost, tak možná tady někdo bude vědět.

Samozřejmě bychom chtěli obnovit data z user folderu, jenže zrovna tam je jen Administrator, public a default, hlavní uživatelský profil úplně chybí a příjde mi divné, že by se disk, v případě HW selhání, takto choval (má cca 5 let a rozhodně jeho kapacitu denně nikdo nepřepisoval...)

Nechci se pokoušet o nějaké složitější kroky, dokud nebudu vědět co by to mohlo být a jestli to má vůbec ještě smysl, disk takto laicky opravovat. Základ typu chkdsk jsem samozřejmě zkoušel ale očividně to ztroskotá na tom, že se ve skutečnosti zaměří jen na těch 76 GB a ten zbytek je někde v éteru nebo nevím. taky je to skoro přesně -400 GB, což je trochu zvláštní, jakoby část disku fakt chcípla, jenže to by podle mě byla velká náhoda, že zrovna systémové soubory jdou prohlížet.

Díky moc za rady

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny