Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem platby kartou online na internete

Nazdar, všimol som si že poslednú dobu začali eshopy inak riešiť proces platby kartou. Minulé roky som bol vždy zvyknutý na štandardný postup že po vytvorení objednávky som bol presmerovaný na úplne novú url adresu. Vždy som si overil dôveryhodnosť obchodu, či som naozaj na ich webe, protokol https platný certifikát a to isté na presmerovanej url adrese na platobnú bránu. Poslednú dobu mám ale trocha strach aby som sa nenechal oje*** ako mnoho ľudí v mojom okolí. Vidím že je tých platobných brán akosi viac, stále nové a nové a už sa v tom strácam ktorým sa dá veriť alebo veriť všetkým(že si to eshop overil)? Hlavný problém ktorý riešim je to presmerovanie na url adresu platobnej brány. Mnoho nákupov ktoré som nedávno robil prebiehalo inak. Jednoducho na url adrese eshopu som bol požiadaný že mám zadať údaje karty. Čiže nedošlo k presmerovaniu na novú url platobnej brány ale zadávam to na url adrese eshopu s tým že sa tam píše že to je cez platobnú bránu. Takto riešené to má napríklad alza a teraz pár minút späť som to videl pri objednávke lidlshop. Zatiaľ som proti tomuto chránený použitím sekundárnej virtuálnej karty ktorú zadarmo vydáva moja banka čiže si tam vždy pred nákupom dobijem potrebnú sumu + rezerva čiže ak by aj boli údaje karty zneužité tak zlodej ukradne 1€. Nie je to 100% obrana pretože ak nesprávne identifikujem bezpečnú platobnú bránu a zaplatím mojou hlavnou kartou tak som nahraný. Problematika tejto bezpečnosti ma zaujíma čiže ak má niekto lepší prehľad tak ďakujem vopred za informácie.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Svět se mění. Taky si všímám, že věci jsou jiné, něž byly při minulém nákupu. Třeba nedávno jsem pla…
ml1 22.05.2023 14:37
ml1
Ja by som takmer s určitosťou povedal že limit stanovený pre kartu musí byť záruka toho že cez tú či…
KMX 22.05.2023 15:40
KMX
Podle PSD2 směrnice je každá šestá bezkontaktní platba (do 500 Kč nebo ekvivalentu) s autorizací pom…
cif 22.05.2023 16:39
cif
platim bezne telefonom aj smesne sumy v obchodoch a nepametam zeby po mne vobec niekedy chcelo pin,…
truhlik 23.05.2023 13:16
truhlik
Jestli to nebude tim ze u ApplePay tahle blbina neplati, jelikoz kazda platba je overena biometrikou… nový
CalebCox 24.05.2023 20:40
CalebCox
Ja už som nedával pin ani neviem kedy naposledy. Odkedy používam applepay tak pin už je minulosťou.…
Lorenzo 22.05.2023 18:18
Lorenzo
Jak jsem psal vyse, tahle blbina nastesti u ApplePay nepati. Ono vubec zpusob implementace napr. Goo… poslední
CalebCox 24.05.2023 20:44
CalebCox

Svět se mění. Taky si všímám, že věci jsou jiné, něž byly při minulém nákupu. Třeba nedávno jsem platil německé známky a ta jejich platební brána vyadala hodně divně (už jsem tam jednou nakupoval a tohle bych si pamatoval). Jsem zvyklý, že na takto malé částky (šlo o 3x€0.95) je to nejvyšší zabezpečení s e-pinem a opisováním sms kódu. Tentokrát stačilo jen opsat údaje z karty.

Ale tak jak nás banky přesvědčujou o nejvyšším zabezpečení, tak jsem pomalu ztratil strach. Jako základní ochranu mám limity karty, které mám buď na nule nebo na nějaké zanedbatelné částce (abych na např 3€ za místenku nemusel limit zvedat) a zvedám je až před placením a pak je zase srazim dolu.

Moje vůbec první platba kartou byla asi 7000 korun, tehdy stačilo jenom opsat písmena a čísla na kartě a bylo hotovo. To mě tehdy hodně vyděsilo. Od té doby mám pocit, že čím menší částka, tím věřsí zabezpečení, kupuju jízdenku na vlak z jedné vesnice do druhé za 20 korun a vše jede naplno (epin, ověřovací sms). Pak platím 500 za něco jiného a neni potřeba vůbec nic. Asi to záleží i na obchodu, jak moc mu banka věří, nebo co já vim. Pořád by ale limity karty měly být tomu všemu nadřazené, pokud tam mám nulu, neměl by mi nikdo nic tímto způsobem ukrást. Nebo se pletu a jsou nějaké způsoby, jak ten limit prolomit?

Ja by som takmer s určitosťou povedal že limit stanovený pre kartu musí byť záruka toho že cez tú čistku nič nezaplatíš ale ber to s rezervou je to len môj názor. Banky to majú rôzne ale ak by si nastavil v nejakej banke dajme tomu limit pre kartu 50€ a podvodník sa bude snažiť kdesi urobiť nákup v hodnote cez túto sumu a prejde to tak by som považoval za totálny nezmysel. Limit by mal byť 100% bez zadných dvierok, znova ale opakujem že je to len môj názor.
Ohľadom toho overovania. Viem že sa to líši podľa toho akú máš banku. Banka si pevne stanoví od akej sumy v obchode pri termináli bude vyžadovaný PIN a taktiež zároveň z mojej skúsenosti viem že je tam aj počítadlo platieb a keď zaplatíš určitý počet aký banka stanovila tak bez ohľadu na sumu sa vyžiada PIN. Čiže v praxi som už zadával teraz nedávno PIN aj pre nákup pod 10€ pričom bežne je tam tuším teraz po novom až pre sumy vyššie 50€.

Ja už som nedával pin ani neviem kedy naposledy. Odkedy používam applepay tak pin už je minulosťou. Môžem mobilom zaplatiť neobmedzený počet krát. Limit mám schválne nastavený na max 50€ aby som nemohol byť okradnuty o veľku sumu. Limit si zvyšujem len ked idem platiť niečo drahšie. A jeho nastavenie je len robota na pár sekúnd

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru