Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Baterie a jejich mereni

Kdybych chtěl být hnidopich, tak začnu s tím, co si představujete pod slovem "baterie". Baterie čeho? Dělostřelecká? Nebo primárních článků? Akumulátorů?

Baterie je víc propojených prvků - něčeho. Třeba houfnic. Tužková není baterie ani baterka, byť je to prostě (špatně) zažité, je to tužkový článek. Když budou dva a víc, už to bude baterie složená z článků. Baterie v notebooku je taky složená z vícero článků. V mobilu máte obvykle jeden článek, lithiový. Někdy dva (mám mobil s dvěma "bateriemi", správně "články", kvůli rychlému nabíjení je rozdělena kapacita na půlky).

Co chcete měřit vůbec netuším, nejjednodušeji můžete změřit napětí článku a celé baterie - jak už tady padlo, pokud je jeden článek v baterii vadný, může ji to celou znefunkčnit. Samotné napětí vám toho až tolik neřekne, dle typu můžete jen cca. odhadnout v jakém stavu baterie a články jsou. Třeba lithiové - článek má nominálně třeba 3,7V, vybitý je při cca. 3V, nabitý má kolem 4-4,2V, přesné hodnoty záleží na konkrétním typu, taky není jen jeden. Baterie článků má pak násobek napětí, dle počtu článků. Pokud je v baterii jeden článek s podezřele jinými hodnotami, je nejspíš vadný - měli by mít všechny cca. stejné hodnoty (a měl by se o to starat tzv. balancer)

Měřit jde kapacitu, to je složitější, a jsou na to spec. přípravky - kdy se článek/baterie vybíjí určitým proudem, ten se měří společně s napětím, a dle výsledku od stavu "nabito" po "vybito" se pak zjistí kolik mAh, Ah reáalně má. Baterie - článek můžou mít nabité klidně správné napětí, ale mizernou kapacitu - časem se parametry zhoršují, kapacita klesá, rychleji se vybijí. Proto měření napětí není až tak směrodatné, odhalí spíš jen případný průser s vadným článkem v baterii.

Změřit jde přechodový odpor - aneb. o kolik klesne napětí při vyšším odběru. Na to jsou zase speciální přístroje, má smysl v použití s velkými nárazovými odběry (autobaterie, modelařina atd.) - zase - články postupně jak stárnou můžou mít vyšší přechodový odpor = jsou "měkké", při vysoké zátěži jim klesne napětí a "neutáhnou to" i když napětí je ok, a i kapacita se může zdát ještě relativně OK (byť to jde obvykle ruku v ruce).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny