Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytvoření sítě Windows 10.

Poraďte mi prosím, jak si vytvořit síť ve Windows 10. Od nějaké aktualizace byla z Windows odstraněna volba domácí skupina a vytvoření sítě jsem nedokázala nijak vykoumat. Na netu je vše staré a vše odkazuje na domácí skupinu, která však ve Windows už není. Když si zadám nastavit novou síť, začne mi to vyhledávat směrovač ale toto vyhledávání mi nikdy nic nenajde. Do routeru, který mám na optice, mi můj provider odmítl dát přístup. Nijak mi nevysvětlil proč. Prostě na to prý nemám nárok. Poradíte?

Ono by mi stačilo i nějakej návod na netu nebo článek. Já ale nic nenašla. Vše odkazuje na tu domácí skupinu která už v systému není.

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kluci, tak toto ne. Nemám na vše žaludek. Ty rady tady určitě fungují ale takhle jsem si to teda nep…
Darina Lakovičová 27.06.2023 18:52
Darina Lakovičová
osobo, ty nejsi ajťák, nemluv za něj. oni sice používají ten stupidní průzkumník z windows, protože… poslední
lední brtník 27.06.2023 20:25
lední brtník

Kluci, tak toto ne. Nemám na vše žaludek. Ty rady tady určitě fungují ale takhle jsem si to teda nepředstavovala. Myslela jsem, že to tu je alespoň poloprofi poradna. Vy tady prosazujete to svoje řešení které sice asi funguje ale o standardu mám trochu jinou představu. Jasně, neprošla jsem toho moc ale neviděla jsem ani jednu firmu, kde by ajťák v síti neviděl počítače, úložiště nebo servery jako ikony atd. atd. Foxconn, Panasonic, KYB, Den Braven, GiTy Komárov nebo Philip Morris, nikde to takto není a vše je vidět. Takže vám děkuji za čas, který jste museli obětovat blbce, která neví jak dál. Vážím si toho a vážím si každé snahy o pomoc.

A teď úplně jinak:
Touchwoode - ty jsi admin této poradny?
Pokud ano, prosím tě o vysvětlení, jak si mám na tomto fóru objednat placenou podporu.
Prý to nějak jde ale nikde jsem nenašla žádný objednávkový formulář.

Děkuji ti.

osobo, ty nejsi ajťák, nemluv za něj. oni sice používají ten stupidní průzkumník z windows, protože půl času stráví na počítačích uživatelů, kteří žádný normální správce souborů nemají, takže si na něj museli zvyknout.
jenže si pleteš příčinu a následek ...

- ty klikáš kdesi mezi knihovnami, oblíbenými místy, filmy, staženými dokumenty, tentopočítači, sítěmi -> vlevo dole rozklikneš cizí pc, pak jeho sdílené "složky": a pokud k nim máš náhodou práva, rozklikneš je a už se vrtáš v cizím disku.
pak přejdeš jinam a celá původní cesta ti zmizí.

- kdežto on si typicky přimapuje ten disk pod nějakým písmenem, se kterým potřebuje dělat, a o stovky jiných ikon pc(disků) se v té chvíli nezajímá.
buď si to nadšeně pamatuje, nebo má na to mapovací/odmapovací batku (skript). a když je to příkaz na jediném řádku, jde ho též nacpat do zástupce na plochu.

ale to pořád popisujeme až konec = zobrazení síťových míst v nějakém správci souborů / průzkumníku. tomu musí přecházet :
1) vytvoření těch síťových míst na těch domácích pc - tw je teď vytvořil jako "c:\public" ... naštěstí nejde userovi zpřístupnit celé c: se systémem :)
2) vytvoření všude stejného univerzálního uživatele "síť", který do nich může přistupovat a zapisovat. ve velkofirmě má tvůj účet (nebo skupina z kancelářské domény) předem povolený přístup na nějaké disky, ty se o to nestaráš. doma si to musíš zařídit.

pak jde napsat batka pro připojení těch pár pc v domácí síti pod účtem toho uživatele:

net use b: \\ip.adresa.pc.1\blbosti /user:sit mojeheslosite /persistent:no
net use f: \\ip.adresa.pc.1\sdilene_filmy /user:sit mojeheslosite /persistent:no
net use m: \\ip.adresa.pc.2\sdilena_music /user:sit mojeheslosite /persistent:no
net use p: \\ip.adresa.pc.3\papiry_k_domacnosti /user:sit mojeheslosite /persistent:no
net use s: \\ip.adresa.pc.4\sdilena_skola /user:sit mojeheslosite /persistent:no
net use v: \\ip.adresa.pc.4\videa /user:sit mojeheslosite /persistent:no

asi neumíš zajistit pevné ip.adresy domácích pc, teddy použiteš jejich \\síťové_názvy. výpis např:

echo %computername%
net config workstation

ty názvy v síti by mohl znát právě domácí router (jakože domácí dns), anebo je možná znají samotné pc díky zatržení "zapnout zjišťování sítě" - obrázek u tw výš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru