Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Herny monitor

Zdravim, chcel by som si nechat poradit nejaky herny monitor.
Podmienky :
QHD (FHD sa vraj neoplati, ja sa tomu nerozumiem, ked tak poprosim vysvetlenie)
175-240 Hz
Max asi 27'' (Na hranie je vraj ideal max 27)
Freesync

Hrajem iba MW 2 a WZ 2

Vopred dakujem za vsetky odpovede/rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na alze s pomocou filtra mi vyšli tieto monitory : https://www.alza.sk/27-samsung-odyssey-g5-d654074…
M4ttq 22.07.2023 16:59
M4ttq
Vyřadil bych rovnou AOC, ty jejich monitory to je sázka do loterie, někdy dobrý, jindy stojej za hov…
RedMaX 23.07.2023 03:28
RedMaX
Alze hrozně kecají, když tvrdí, že HDR zvyšuje kontras Prosimte neprahnej, ja mam vynikajici HDR…
HPET 23.07.2023 10:41
HPET
Největší maximální kontrast je, když máš jen černou a bílou. Z toho plyne, že to co píší na Alze, je… poslední
RedMaX 23.07.2023 10:43
RedMaX

Vyřadil bych rovnou AOC, ty jejich monitory to je sázka do loterie, někdy dobrý, jindy stojej za hovno. S AOC mám ty nejhorší zkušenosti.
Nemám rád Samsung, takže ten bych já vynechal taky. Asi špatnej nebude, ale jejich prodávání stejného jako deset různejch typů mě vytáčí. Špatně se pak dohledávají recenze i parametry.
Zbytek ok.

Určitě bych doporučoval se na ty monitory před koupí jít podívat někam, kde je budou mít vystavené nebo budou ochotni ti je ukázat.

Monitor je dost individuální záležitost, každý má jiné oči. Proto taky i třeba na ty hry někomu vyhovuje víc IPS, někomu víc VA, nedá se objektivně říct, že by jedno z toho bylo horší, jen je to jiné. Vysvětleno už to tu bylo.
Podobně je to s těma Hz. Já mám na hry 60Hz monitor a víc nechci, nepotřebuju. Ale nehraju multiplayer, žádné CoD a podobně, teda zcela odlišná situace od člověka, který to hraje a kterému bych doporučil 144Hz. Musí k tomu mít i vhodnou výkonou grafickou kartu!
Co se týká HDR, taky je to individuální. No na Alze píšou nesmysly k tomu HDR, ale pravda je, že čím víc cd/m2, tím lépe. Důvod je ten, že HDR dělá v obraze víc šedé škály, víc stínů. Představ si to tak, že budeš mít stupnici šedé škály od černé po úplně bílou a bude tam 10 políček, to bude standardní obraz, ale stupnice v HDR bude mít těch políček třeba 50.
Když nad tím zauvažuješ, tak jak nejednodušeji zvednout stupně šedi? No zvýšením celkového jasu. Takže pokud jeden monitor umí 300 cd/m2 a druhý 600 cd/m2 a teoreticky by se uměli regulovat od úplně černé po úplně bílou, tak ten se 600 cd/m2 bude mít dynamický rozsah (HDR) dvakrát lepší.
Ale zase je tu otázka, jestli to chceš.
Já třeba mám HDR monitor a mám HDR vypnuté. Důvod je ten, že se mi to nelíbí. Ono to nepůsobí moc kontrastně. (Mimochodem na Alze hrozně kecají, když tvrdí, že HDR zvyšuje kontrast, to je hroznej nesmysl a je vidět, že tomu tam vůbec nerozumí.)
Na druhou stranu je fakt, že HDR obraz je přirozenější a asi to bude tak, že kdo léta nekoukal na TV nebo PC na věci s nízkým dynamickým rozsahem, tomu se HDR bude líbit víc.

Takže tak, chválím za výběr 8 bitovým monitorů, případně 8bit+2FRC, to je kolikrát nejdůležitější. A ne jako že si lidi pořídí 6bit+FRC a chtějí pak na tom dělat cokoli jiného než kancelář.

Prostě to dojdi zkouknout a uvidíš sám, který ti padne do oka nejvíc. Klidně může být i ten MSI (ten normální rovnej), jak tu odkazovali.

Alze hrozně kecají, když tvrdí, že HDR zvyšuje kontras

Prosimte neprahnej, ja mam vynikajici HDR a kontrast samozrejme lepsi je, kdo vi jak HDR funguje by takovou s prominutim hloupost nenapsap.
Ke zbytku .. radci nic, a vyjadrovat se k nemu nebudu nama naladu na nejake klikani na minus a dohadovani hned tak poranu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru