Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Špatný mini usb kabel

Dobrý den. Chtěl jsem zeptat (spíš pro zajímavost). Mám nový mini usb kabel (ještě je v záruce).
https://www.mironet.cz/clicktronic-hq-ofc-usb20-kabel-ab-mini-5pinu-zlacene-1m+dp185415/
A při kopírování větších souborů (např. do staré mp3, nebo starého psp) se vždy připojená mp3 nebo psp po chvíli kopírování odpojí. Mám jiný, o hodně starší mini usb kabel- na pohled tlustější- teda alespoň izolace. A s nim se to neodpojuje.
Při kopírování použit stejný usb v notebooku a s kabelem nehýbáno. Zkoušel jsem oba kabely změřit na el.zátěži (kterou mám chvíli a nevím, jestli měřím dobře). Při zatížení např. 2A spadlo napětí u obou kabelů o cca 0,4V (při 1A- 0,2V, při 0,5A - 0,08V). Znamená to, že kdyby to odpojování bylo způsobeno tím, že je tento nový kabel slabý (slabé vodiče, špatný kov), spadlo by to napětí po zatížení víc- při měření el.zátěží?

Předmět Autor Datum
1m kabel je dost dlouhý pro případ, že potřebuješ větší odběr - vyhnul bych se mu. Síla vodičů AWG:…
lední brtník 23.07.2023 16:25
lední brtník
Děkuju za informace. Já to nijak řešit nebudu, ale když už mám tu zátěž, tak jsem si chtěl testovat…
nodj 23.07.2023 17:39
nodj
pokles napětí přece nemá nic společného s rychlostí - cos měl ve škole z elektriky? jde o to, že při…
lední brtník 23.07.2023 18:53
lední brtník
Já to myslel ,,pomalý" ve smyslu při nabíjení mobilu- že se s ním bude mobil dlouho nabíjet. Já práv…
nodj 23.07.2023 19:17
nodj
Kabely existují opravdu různé kvality, od nepoužitelných (IKEA) až po kvalitní.
Kyncl 23.07.2023 19:08
Kyncl
pre použitie s ext diskami a podobnými zariadeniami,kde je potrebné často kopírovať väčšie množstvo… poslední
audax mobile 24.07.2023 00:54
audax mobile

1m kabel je dost dlouhý pro případ, že potřebuješ větší odběr - vyhnul bych se mu.

Síla vodičů AWG: AWG 29
Vnitřní vodiče 2xAWG 28 2xAWG 28 měď

v tom aby se prase vyznalo: jestli jsou "vnitřní" (snad datové?) vodiče silnější než napájecí, potěš bill.
každopádně awg28 není žádný zázrak, je to běžná tkanička. dávat za takový kabel skoro 260kč je skvělá charita za pofiderní značku.

když ti záleží na zatížitelnosti, měly by být napájecí žíly max awg26 (nebo menší číslo), a samozřejmě délka tak do 0.5m

usb mini je historický konektor do starého krámu, těch problémů kolem něj bude víc. nepíšeš co to je za notebuk (z tvých příspěvků si pamatuju, že se orientuješ na "výhodné" šroty z období f.l.věka).
že mají usb výstupy základních desek elektronickou pojistku proti přetížení snad víš: usb2 má garantovanou zátěž 0.5A, usb3 ~ 0.8A.
taky že jednoduchý měřák ti nemusí toto omezení správně zaznamenat - může se projevit kmitáním na výstupu a v tom případě může dojít k odpojování zátěže.

usb výstupy s větší zatížitelností bývají na novějších ntb značené dvěma blesky, lepší zatížitelnost můžeš předpokládat i u oválného usb-c.
ale historický usb-mini vypadá na neustálý boj a modlení se za výsledek.

Děkuju za informace. Já to nijak řešit nebudu, ale když už mám tu zátěž, tak jsem si chtěl testovat usb kabely.. jaké jsou pomalé a ty bych vyřadil..Proto jsem psal ty údaje měření- měřil jsem ty kabely zapojené do usb nabíječky 5V/2A. A koukal jsem na video, že třeba pro mobil musí být napětí aspoň 4,6V . Takže když spadne zobrazené napětí na zátěži při zatížení víc, znamená to, že je kabel pomalý? A tím měřím jen ty napájecí vodiče kabelu, že? Ale je divné, že se to odpojuje, ta pidi mp3 bude mít odběr malinký a ty data nevim, jak potřebujou silné vodiče ke správnému chodu.. A ten kabel, se kterým to funguje je taky metrovy.. Ten notebook je prave taky f.l.Věk :-)) Lenovo G570

pokles napětí přece nemá nic společného s rychlostí - cos měl ve škole z elektriky?
jde o to, že při podpětí nemusí obvod fungovat správně, jeho watchdog může vyvolat restart, nebo stačí zvýšený odběr motoru disku při seeku.
ten mp3 krám s mini-usb konektorem má možná nějakou první generaci flash usb1.1, nebo mechanický disk 1.8", ví bůh.

Lenovo G570

intel 2.generace, čili jen usb2. to je naprostá, ale naprostá ztráta času.

totiž úbytek napětí na tenkém vedení usb nezpůsobuje jen jeho délka, ale k němu do série taky kvalita spoje = přechový odpor konektoru.
za dob rohs to jde o trochu víc do kopru.

pre použitie s ext diskami a podobnými zariadeniami,kde je potrebné často kopírovať väčšie množstvo dát,dlžka usb kábla by podla možností nemala prekračovať cca 30-50 cm,pri zapojení napr. myši,klávesnice,usb midi zariadenia dlžka káblu nieje príliš dôležitá,prenáša sa len velmi málo jednoduchých dát,ale pri napr.kopírovaní súborov z pc/nb na externý disk a opačne,tam už to môže vadiť....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru