Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záchrana dát z ext. HDD

Dobrý deň. Hľadáme spoľahlivú firmu na záchranu /obnovu/ dát z poškodeného externého HDD /pravdepodobne zničená čítacia hlava/. Samozrjeme všetky spoločnosti, ktoré nájdete na nete, sa prezentujú ako tie najlepšie, najúžasnejšie, s najvyššou úspešnosťou obnovy, ktorá sa približuje k 100%, s heslom "keď už nie u nás, tak nikde" a podobne, človek si nevie pri toľkej chvále vybrať.. no my máme info, že je len veľmi málo firiem na Slovensku a v Čechách, ktoré majú patričné skúsenosti, a ktoré dokážu dáta získať späť z mechanicky poškodeného HDD /patričné vybavenie, technológie, laboratórium, skúsenosti atď./. Máme odporúčanie na bratislavskú firmu Macrofer, no nás tiež napríklad zaujala aj česká spoločnosť Data112, resp. ELSIN atď. No nevieme sa dopátrať k nejakým overeným recenziám, skúsenostiam a podobne a teda máme problém sa rozhodnúť, komu zveriť záchranu našich cenných dát, nakoľko by sme sa tiež radi vyhli situácii, že to dáme niekomu, kto napácha ešte väčšie škody. Za každý tip, pripadne recenziu, budeme vďační. Ďakujeme.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
plno hlubokomyslnbých úvah, o samotném vadném disku ani slovo - jen dojem o poškozené čtecí hlavě. j…
lední brtník 02.09.2023 14:32
lední brtník
Jedná sa o Maxtor M3 Portable 2TB.. na podlahu nám nepadol.. používali sme ho čisto len na sťahovani…
kikostevo 02.09.2023 14:59
kikostevo
"Maxtor M3 Portable 2TB" má délku 112mm, tam by se vešel i očekávaný převodník sata-usb. (2.5" hdd m…
lední brtník 03.09.2023 01:26
lední brtník
Maxtor M3 patrí pod Seagate,bohužial novšie revízie od velkosti 2TB už používajú usb rozhranie priam… poslední
audax mobile 03.09.2023 19:12
audax mobile

Jedná sa o Maxtor M3 Portable 2TB.. na podlahu nám nepadol.. používali sme ho čisto len na sťahovanie foto a videí z našich mobilov.. teda raz za čas sa vytiahol zo skrine, napojil na PC a stiahli sa do neho dáta, potom sa opäť odložil a nepoužíval, nikde neprenášal.. jedného dňa však z ničoho nič nešiel v PC načítať, len v Správcovi zariadení a bolo z neho počuť jemné pravidelné ťukanie.. posunuli sme ho známemu, ktorý problem so Sata vylúčil a odporučil nám sa radšej obrátiť na špecializovanú firmu, keďže medzitým začal HDD vydávať zvláštne zvuky.. /v tejto súvislosti sa priznám, že som predtým s diskom asi 2x buchol hranou po stole, keďže mi niekto "poradil" že by to mohlo pomôcť, nakoľko sa tam zrejme zaseklo to čítacie zariadenie a jedine tieto dva údery zrejme mohli hlavu poškodiť.. inač nám disk nikde nespadol a ani nič podobné, no nevylučujem, že mohol pri zisťovaní problému padnúť niekomu inému../ tak sme ho teda dali cez známeho do istej PC firmy v Košiciach a záver z ich skúmania bol taký, že je pravdepodobne zničená čitacia hlava a odporúčajú sa obrátiť na firmu, ktorá má príslušné technológie.. no a práve oni nám odporučili firmu Macrofer.. teraz hľadáme riešenie, ako dáta z disku zachrániť a nespôsobiť pri tom ešte väčšie škody, keďže sme nevedeli, že v taký čas sa už neodporúča disk opätovne zapájať do PC..

"Maxtor M3 Portable 2TB" má délku 112mm, tam by se vešel i očekávaný převodník sata-usb. (2.5" hdd měří 100mm)

výrobci disků (wd, samsung) si pro sebe vyrábí levnější disky s nativním usb rozhraním. záchrana dat z nich je horší.
ostatní nevýrobci kupují sata disky od nich a dovnitř doplňují zmíněný převodník. bez něj je 1) přímý přístup k sata rozhraní, 2) navíc ten usb převodník je extrémně podezřelý díl - chyba může být v něm a vlastní sata hdd mohl být funkční.
u tohoto maxtor/samsung si nejsem jistý, protože jde o bývalého výrobce disků, teoreticky ten hdd může být nativní usb. ale vzhledem k rozměru šlo doufat, že je uvnitř relativně nespolehlivý převodník, pro rozštípání obalu by se vidělo.

bohužel jsi dal na radu nějakého trotla a mlátil tím diskem, tím jsi sám mohl popravit původně funkční hdd uvnitř.
1. přestaň s takovými trotly kamarádit.
2. připrav si 10-20.000kč za záchranu dat

edit: a jak tady někdo dole uvádí, originály dat na jediném místě nejsou žádná záloha, i když si je tak pojmenuješ.
usb rozhraní je extrémně nespolehlivé: uživatelé ho neumí používat a bohorovně vytahují disk za chodu, bez odpojení. poškození souborového systému je pak jen záležitost času - a to se rozhodně se zálohami nedělá.
z toho pohledu je odpojitelné usb to nejhorší, co mohli dát nepoučitelným laikům do rukou. v kombinaci s originály souborů bez záloh a s radami jakýchsi trotlů to muselo dopadnout špatně.

Maxtor M3 patrí pod Seagate,bohužial novšie revízie od velkosti 2TB už používajú usb rozhranie priamo na disku,takže celý prevodník je súčasťou disku,500GB/1TB verzia má ešte klasické notebookové SATA disky s nasadeným externým SATA-USB prevodníkom,väčšie kapacity ,t.j. 2TB/3TB/4TB už majú/resp.mali usb priamo na disku a preloženie do nejakého externého rámiku nepripadá obvykle do úvahy....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru