Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Levná myš drátová pro OS LINUX Fedora

Dobrý den, jsem absolutní laik a potřebuji si koupit nějakou drátovou myš k PC za rozumnou cenu. Mám ale nainstalované LINUXy a všude uvádějí jen různé druhy OS Windows. Můžete mi nějaký typ doporučit? Děkuji. Vávrová

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
S komentáři tady naprosto nesouhlasím! Možné je všechno! Prvně bych nevybíral myši od pofidérních z…
RedMaX 23.09.2023 09:03
RedMaX
Možné je všechno, pokud to neni vyloženě horká novinka, jistě o tom bude někdo psát, ale spíš bych t…
mll 24.09.2023 22:50
mll
Samozřejmě úplnej nesmysl. Ve Windows funguje to, na co udělá výrobce ovladač. V linuxu funguje to,…
RedMaX 25.09.2023 05:42
RedMaX
Mi ConnectIT funguje v pohodě včetně osvícení. Mimo toho toho Biohazardu (jak někde výše uvádím) fun… poslední
Rce 26.09.2023 00:57
Rce

S komentáři tady naprosto nesouhlasím!

Možné je všechno! Prvně bych nevybíral myši od pofidérních značek typu ConnectIT a když už bych si nějakou myš vybral, hodil bych do vyhledávače název myši + linux a někdy by něco mohlo vypadnout, jestli to někomu běhá nebo ne. Obecně zavedené značky mít problém nebudou. A v nejhorším se myš ve velkých obchodech typu Alza dá v pohodě do 14 dnů vrátit.

Jinak u klávesnice byste řekli, že taky musí běhat na všem, ale zrovna ConnectIT mi linux neuměla a musel jsem ji kvůli tomu vrátit.

Možné je všechno, pokud to neni vyloženě horká novinka, jistě o tom bude někdo psát, ale spíš bych tyhle těžkosti čekal ve windows, když ne hned, tak po nějaké aktualizaci.
Nesetkal jsem se, že by mi v linuxu nefungovala nějaká myš. Poradil si i s tabletem (zatímco windowsu se musely instalovat ovladače, bez nich to nedal). Obecně u univerzálního hw jsem v linuxu nezažil tolik problémů jako ve windowsech (namátkou síťovka, zvukovka, bluetooth sluchátka, to všechno ve windows bylo potřeba instalovat, linux se s tím zkamarádil, aniž bych něco dělal).

Samozřejmě úplnej nesmysl.

Ve Windows funguje to, na co udělá výrobce ovladač. V linuxu funguje to, na co udělá výrobce ovladač.

Ta výchozí možnost je stejná, rozdíl je v tom, že každý výrobce udělá ovladač na Windows, zatímco zdaleka ne každý ho udělá na linux, proto je to, co funguje na linuxu vždy podmnožinou toho, co funguje na Windows. Naštěstí to není tak malá podmnožina, jak by se mohlo zdát díky podpoře výrobců, protože na linuxu někteří uživatelé jsou schopni napsat ovladač pro cizí zařízení sami respektive "okopírovat" podle výrobce z Windows.

Samozřejmě, jak už je tu napsáno, klávesnice a myš by měly fungovat na linuxu i Windows vždy přes generické ovladače. Nebude fungovat třeba podsvícení, to v generických ovladačích není, ale psát na klávesnici by jít mělo. Ale "mělo" neznamená nic a jak již jsem psal, setkal jsem se s tím, že ConnectIT klávesnice nefungovala přes generický ovladač a tudíž v linuxu neběžela vůbec, takže na to upozorňuji. To samé se může stát u myši u nějakého noname bastlu, proto nezkazí tazatel nic tím, když koupí myš značkového výrobce, protože pravděpodobně bude fungovat standardně teda i přes generický ovladač.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru