Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Levná myš drátová pro OS LINUX Fedora

Dobrý den, jsem absolutní laik a potřebuji si koupit nějakou drátovou myš k PC za rozumnou cenu. Mám ale nainstalované LINUXy a všude uvádějí jen různé druhy OS Windows. Můžete mi nějaký typ doporučit? Děkuji. Vávrová

Předmět Autor Datum
Budou fungovat všechny.
Wikan 23.09.2023 00:54
Wikan
Já používám Linux už desítky let a zatím jsem se nesetkal s tím, že by mi nějaká normální myš nefung…
gilhad 23.09.2023 00:58
gilhad
To ešte sa PS/2 vyrábajú?
Ale 23.09.2023 13:02
Ale
Ano a má to svoje dobré důvody. I když to běžný uživatel asi tolik neocení. Teď jsem kouknul na CZC…
gilhad 23.09.2023 16:45
gilhad
Nesetkal jsem se, že by pod Fedorou (i jiným Linuxem), že nějaká myš nefungovala. Takže jakákoliv, c…
Rce 23.09.2023 01:42
Rce
S komentáři tady naprosto nesouhlasím! Možné je všechno! Prvně bych nevybíral myši od pofidérních z…
RedMaX 23.09.2023 09:03
RedMaX
Tebe na Linuxu nikdy nič nefunguje, aj keď dajakým zázrakom všetkým ostatným používateľom na planéte…
Ale 23.09.2023 13:07
Ale
Právě, u velkých výrobců značkových je ta pravděpodobnost nedodržení standardu minimální. Takže kláv…
RedMaX 23.09.2023 13:21
RedMaX
ConnectIT jsou opravdu svérázy. Co jsem se setkal, tak myši bez problémů. U jedné klávesnice Connect…
Rce 23.09.2023 20:01
Rce
Možné je všechno, pokud to neni vyloženě horká novinka, jistě o tom bude někdo psát, ale spíš bych t…
mll 24.09.2023 22:50
mll
Samozřejmě úplnej nesmysl. Ve Windows funguje to, na co udělá výrobce ovladač. V linuxu funguje to,…
RedMaX 25.09.2023 05:42
RedMaX
Mi ConnectIT funguje v pohodě včetně osvícení. Mimo toho toho Biohazardu (jak někde výše uvádím) fun… poslední
Rce 26.09.2023 00:57
Rce
Bude fungovat jakákoliv myš a to ihned po připojení, ne po půlminutové odezvě jak je tomu ve windows…
mll 24.09.2023 22:43
mll
Většinou fungují i ta další tlačítka. Někde nahoře jsem psal, jak Linux interpretuje číslo tlačítka.
Rce 24.09.2023 23:39
Rce

Já používám Linux už desítky let a zatím jsem se nesetkal s tím, že by mi nějaká normální myš nefungovala.
(Můžou být problémy s nějakým nastavováním blikání a herních maker, ale to už zase nejsou normální myši.)

Čili myslím si, že ať koupíte jakoukoli trochu současnou drátovu myč za rozumnou cenu, tak vám po připojení do počítače bude prostě chodit.

(Jen pro upřesnění - myši s kulatou PS/2 koncovkou se musí strkat do vypnutého počítače a vytahovat po vypnutí, protože tak jsou navrženy - ale takovou asi nekoupíte omylem, už se blbě shání)

Ano a má to svoje dobré důvody. I když to běžný uživatel asi tolik neocení.

Teď jsem kouknul na CZC a PS/2 konektory se najdou jak mezi nejlevnějšími deskami (1.199 Kč) tak mezi nejdražšími (24 893 Kč) a všude mezi tím ...

A já sám jsem nedávno kupoval jak PS/2 myš, tak PS/2 klávesnici.

Nesetkal jsem se, že by pod Fedorou (i jiným Linuxem), že nějaká myš nefungovala. Takže jakákoliv, co ti vyhovuje. Pro nastavení ShortCuts ti uvádím tabulku:

1 - levý
2 - střední
3 - pravý
4 - kolečko nahoru
5 - kolečko dolů
6 - boční atd.

S komentáři tady naprosto nesouhlasím!

Možné je všechno! Prvně bych nevybíral myši od pofidérních značek typu ConnectIT a když už bych si nějakou myš vybral, hodil bych do vyhledávače název myši + linux a někdy by něco mohlo vypadnout, jestli to někomu běhá nebo ne. Obecně zavedené značky mít problém nebudou. A v nejhorším se myš ve velkých obchodech typu Alza dá v pohodě do 14 dnů vrátit.

Jinak u klávesnice byste řekli, že taky musí běhat na všem, ale zrovna ConnectIT mi linux neuměla a musel jsem ji kvůli tomu vrátit.

Tebe na Linuxu nikdy nič nefunguje, aj keď dajakým zázrakom všetkým ostatným používateľom na planéte to funguje. Myš i klávesnica sú plug-and-play... doslova znamená "zastrč a funguj". Neriešiš nič... to už výrobca musí dajak špecificky sa snažiť aby to nefungovalo. Neznám ConnectIT, nikdy som nemal, ale ak je pravda čo hovoríš, tak to vyzerá že to je výrobca čo do firmware píše niečo takéto (pseudo kód):

ak (systém === linux)
tak nefunguj()
inak funguj()

A to už musí byť výrobca vyložene vyjebanec.

štandardy nie sú pre parádu, a ak dodržuje štandardy, nie je možné aby nefungovalo.

Právě, u velkých výrobců značkových je ta pravděpodobnost nedodržení standardu minimální. Takže klávesnice nebo myš od Logitechu fungovat bude, ale pokud někdo komunitně nedodělá ovladač, tak nemusí jít přehodit DPI na myši nebo rozsvítit podsvícení na klávesnici. Logitech linux standardně nepodporuje. Ale firmy jako ConnectIT vyrábí bastly a ty nedodržují ani ty základní standardy, myš nebo klávesnice tak fungovat vůbec nemusí!

Pro linux bych rozhodně doporučil značkový výrobek od většího výrobce.

ConnectIT jsou opravdu svérázy. Co jsem se setkal, tak myši bez problémů. U jedné klávesnice ConnectIT Biohazard (výstižný název) klávesnice fungovala dobře, leč multimediální klávesy zasekly klávesnici (bylo nutno jí vyndat z USB a zas tam dát). Neměl jsem čas problém vyřešit, ale věřím, že by se vhodné řešení našlo, protože ani pitomý Grub při stisku multimediálních kláves jí nezasekl, jen pak běžící systém. Ostatní osvětlené klávesnice ConnectIT fungují k plné spokojenosti.

Možné je všechno, pokud to neni vyloženě horká novinka, jistě o tom bude někdo psát, ale spíš bych tyhle těžkosti čekal ve windows, když ne hned, tak po nějaké aktualizaci.
Nesetkal jsem se, že by mi v linuxu nefungovala nějaká myš. Poradil si i s tabletem (zatímco windowsu se musely instalovat ovladače, bez nich to nedal). Obecně u univerzálního hw jsem v linuxu nezažil tolik problémů jako ve windowsech (namátkou síťovka, zvukovka, bluetooth sluchátka, to všechno ve windows bylo potřeba instalovat, linux se s tím zkamarádil, aniž bych něco dělal).

Samozřejmě úplnej nesmysl.

Ve Windows funguje to, na co udělá výrobce ovladač. V linuxu funguje to, na co udělá výrobce ovladač.

Ta výchozí možnost je stejná, rozdíl je v tom, že každý výrobce udělá ovladač na Windows, zatímco zdaleka ne každý ho udělá na linux, proto je to, co funguje na linuxu vždy podmnožinou toho, co funguje na Windows. Naštěstí to není tak malá podmnožina, jak by se mohlo zdát díky podpoře výrobců, protože na linuxu někteří uživatelé jsou schopni napsat ovladač pro cizí zařízení sami respektive "okopírovat" podle výrobce z Windows.

Samozřejmě, jak už je tu napsáno, klávesnice a myš by měly fungovat na linuxu i Windows vždy přes generické ovladače. Nebude fungovat třeba podsvícení, to v generických ovladačích není, ale psát na klávesnici by jít mělo. Ale "mělo" neznamená nic a jak již jsem psal, setkal jsem se s tím, že ConnectIT klávesnice nefungovala přes generický ovladač a tudíž v linuxu neběžela vůbec, takže na to upozorňuji. To samé se může stát u myši u nějakého noname bastlu, proto nezkazí tazatel nic tím, když koupí myš značkového výrobce, protože pravděpodobně bude fungovat standardně teda i přes generický ovladač.

Bude fungovat jakákoliv myš a to ihned po připojení, ne po půlminutové odezvě jak je tomu ve windows. Používám už léta mint, takže jsem zvyklý, že připojim a jedu. Onehdy jsem připojil myš k windowsu a nic se nedělo, tak jsem zkoušel další porty a furt nic. Pak jsem zjistil, že jsem prostě jen dostatečně dlouho nepočkal.

Jo kdybyste chtěla nějakou sofistikovanější (s programovatelnými tlačítky, rgb osvětlením a podobnými nesmysly), to by byl problém (nemám zkušenosti, ale četl jsem barvitá vyprávění) ale jakákoliv obyčejná myš půjde v linuxu bez problémů. Totéž platí o raspberry, což je taky linux. A až na tu prodlevu (zejm. při prvním vložení) by to mělo platit i pro jakýkoliv windows počínaje windows 2000 (s 95 a 98 je trochu problém, ty si s usb ještě tak netykaly, tam je lepší použít sériovou nebo PS/2 myš, ale to se dneska dost blbě shání). Proto uvádění kompatibility nebo nálepek typu "windows xxx ready" je jenom pro zmatení uživatelů. Obyčejná myš prostě musí jit všude.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru