Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Synology NAS - otázky na sdílení fotek s rodinou

Dobrý den, měl bych pár otázek ohledně NAS.

Důvod, proč uvažuji o NAS je samozřejmě zálohování fotek, ale také především sdílení s rodinou (každý už bydlíme jinde a sem tam se sejdem na nějaké akci, výletu atd. - a každý má samozřejmě vlastní fotky, které bych měl rád seskupené na jednom místě). Nejsme schopný z nich fotky vydundat způsobem "stáhni si je z mobilu do PCa pošli mi je přes úschovnu, prosím". Rád bych to tedy udělal co nejjednodušší pro všechny.

Momentálně mám veškeré fotky na klasickém externím disku. Mám je rozřazené podle sebe (zprvu podle roků a dále už dle různých akcí) - celkem mi to už dělá cca 350 složek.
V datasheetu pro produkt DS120j, ale i pro DS223j je tento údaj:

Možnost sdílení souborů
• Maximální počet sdílených složek: 256

Mé otázky tedy zní:
1) Pokud si NAS pořídím, pro každého člena rodiny tam založím nějaký účet a na NAS přetáhnu celý adresář z externího disku, dovolí mi systém nasdílet všem všechny složky/fotky? Vzhledem k tomu údaji, co je v datasheetu ... Nejsem si totiž jistý jestli tomu správně rozumím. Moc mi nedává smysl, proč bych měl být limitovaný počtem složek, které chci sdílet.
2) Bude to posílání fotek do NAS opravdu tak jednoduché, jak si to představuji? Tedy dejme tomu, že se každý z členů naší rodiny vrátí domů ze společné akce, já vytvořím na NAS složku, kterou každému z nich nasdílím a oni si vemou do ruky mobil, vlezou do klasické galerie, nakilkají fotky, zvolí sdílení (s tím že předpokládám, že budou mít v mobilu příslušnou appku) a fotky se prostě pošlou do NAS?

Předem děkuji za odpovědi.

Změna předmětu, původně: Sybology NAS - otázky (host)

Předmět Autor Datum
Tim je mysleno pocet ruznych sdileni. To ze nasdilite slozku "Fotky" nijak neomezuje pocet podslozek…
lucifer 24.10.2023 13:36
lucifer
1. Zdielane zlozky sa myslia korenove zlozky. Cize ak mas zlozku fotky a tam mas jednotlive adresare…
fleg 24.10.2023 13:39
fleg
Vystavit NAS na net je celkom nebezpecne, navyse klasicke zdielanie nefunguje napriec internetom, al…
jjj 24.10.2023 18:05
jjj
Spravujem desiatky NAS zariadenie aktivne, cize mam ich pod centralnou spravou a som zodpovedny za d…
fleg 24.10.2023 21:14
fleg
Super, děkuji za odpoveď ke sdílení složek. Napadlo mě, že to asi může být i tak. Tak jsem rád, že j…
Jóóhan 24.10.2023 16:00
Jóóhan
To "naházení" fotek máš na mysli doma, přes WiFi ??? To by mělo jít v rámci toho nasdílení ... když…
dsa 24.10.2023 16:07
dsa
Každý z nás bydlí jinde. Takže to asi ani jinak nejde. A to je pravda, že se mohou vyskytnout fotky…
Jóóhan 24.10.2023 16:24
Jóóhan
Idealne by bolo mat VPN tunel k NASku, klient sa pripoji, spusti si aplikaciu, ci zdielanie a nahra…
fleg 25.10.2023 12:18
fleg
Dobře, děkuji. Důležité pro mě momentálně tedy je, že to nějak lze. S tím že VPN mi zaručí primární… poslední
Jóóhan 25.10.2023 15:22
Jóóhan

Tim je mysleno pocet ruznych sdileni. To ze nasdilite slozku "Fotky" nijak neomezuje pocet podslozek a souboru v ni. Limitovalo by vas to, jen kdyby jste extra vytvareli sdileni pro kazdou jednotlivou slozku zvlast - coz je logicky nesmysl a delat to nebudete. Nebudete mit extra sdileni /fotky/2023/leden a /fotky/2023/unor, ale /fotky a vse co je v nich, vcetne /2023 a /leden i /unor i vse ostatni.

Doufam ze si rozumime.

1. Zdielane zlozky sa myslia korenove zlozky. Cize ak mas zlozku fotky a tam mas jednotlive adresare, roky, dovolenky, rodinne akcie a pod to sa uz nepocita, pretoze zdielas len zlozku fotky. Inymi slovami obmedzenei na 256 zdielanych zloziek ta zaujimat nemusi.
2. Nie nebude. Vystavit NAS na net je celkom nebezpecne, navyse klasicke zdielanie nefunguje napriec internetom, ale len na rovnakej (domacej) sieti.

Ale na vsetko je riesenie, napriklad Synology ma svojho Synology klienta, ktory sa moze starat o synchronizaciu obsahu pc a nejake zlozky na Synology.
Bezpecnost vies poriesit cez VPN tunel, alebo sa spolahnut na Synology cloud.

Vystavit NAS na net je celkom nebezpecne, navyse klasicke zdielanie nefunguje napriec internetom, ale len na rovnakej (domacej) sieti.

Nezmysel. Je to jeden z hlavnych ucelov NAS. Akurat je treba sa vyznat a riadne si nastavit firewall, pouzivat silne hesla a 2FA.
Mam NAS vystavene do netu niekolko rokov a v pohode funguje. Utoky z neznamych IP su blokovane okamzite, ziaduce IP su vo whiteliste.

Spravujem desiatky NAS zariadenie aktivne, cize mam ich pod centralnou spravou a som zodpovedny za data na nich.
Vies co je klasicke zdielanie? Co je CIFS(SMB)?
Ako mas nastavenu autentifikciu a aku verziu SMB pouzivas? Silne by zaujimal tvoj samba server s tou 2FA.
Rad sa naucim nieco nove.

Super, děkuji za odpoveď ke sdílení složek. Napadlo mě, že to asi může být i tak. Tak jsem rád, že jste mi to potvrdili.

Co se týče té druhé otázky - chápu že to, jak jsem si to představoval je asi utopie. Respektive - rozumím tomu tak, že je to reálné, ale nebezepečné?
Nebo jak si to mám představit v praxi?
Je prostě nějaká možnost, jak docílit v podstatě stejné funkce jako mají Google fotky, kde opravdu jen založím složku, nasdílím ji členům rodiny a oni už tam nahází své fotky? Ideálně přes nějakou Android/Apple aplikaci přímo z mobilu?

P.S.: Omlouvám se za nic neříkající původní předmět otázky. Děkuji za úpravu.

To "naházení" fotek máš na mysli doma, přes WiFi ??? To by mělo jít v rámci toho nasdílení ... když budou mít právo zápisu. Nějaké vystavení NAS do Internetu netřeba.

Jen si rozmysli, zda to házet "na 1 hromadu" nebo každý do své složky. V 1. případě je reálné riziko, že si ty soubory budou navzájem přepisovat (když budou mít jména stejnou strukturu, což je obvyklé).

Každý z nás bydlí jinde. Takže to asi ani jinak nejde.

A to je pravda, že se mohou vyskytnout fotky s stejným jménem. Už jsem na to párkrát narazil, když jsem seskupoval ode všech fotky. Na to by snad ale mohlo být v nastavení nějaké zatržítko "Nepřepisovat soubory se stejným názvem" ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru