Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC Lenovo IdeaCentre A720 - samovypínanie sa aj v režime spánku...

Kúpil som používaný PC Lenovo IdeaCentre A720. K nemu bol nový adaptér (ale nie originál - kompatibilný). Počítač sa samovoľne (natvrdo) vypína po rôznych časoch - od hodiny a viac. A to aj v režime spánku. Po takomto vypnutí sa dá potom zapnúť tlačítkom zapínania, normálne nabehne aj Windows (11).Podarilo sa mi kúpiť používaný originálny adaptér. S ním to robí takisto. Predpokladám teda, že v adaptéroch problém nebude. Keďže vypínanie je aj v režime spánku, tak by som tiež vylúčil problém s procesorom, keďže nie je nijako (resp. minimálne) v režime spánku zaťažovaný. Moje ďalšie úvahy sú, že to môže byť v koncovke PC, do ktorej sa vkladá konektor od zdroja? Alebo problém v matičnej doske - kondenzátory? Dajú sa takéto chybné kondenzátory vymeniť, alebo sa musí meniť celá matičná doska?
Poradí niekto?
Ďakujem!

Předmět Autor Datum
To nebude súvisieť s adaptérom. Treba pozrieť plán napájania. Lenovo má aj nejaké vlastné režimy spr…
pozorovateľ 04.12.2023 20:05
pozorovateľ
Ďakujem za radu. Vyskúšal som si Lenovo Vantage, urobil som si kontrolu PC, nič negatívne nenašlo. E…
dzumi157 04.12.2023 23:12
dzumi157
V tom Vantage pohľadaj "inteligentný pohotovostný režim", alebo možno "Lenovo Smart Standby". Je to…
pozorovateľ 05.12.2023 07:29
pozorovateľ
Prešiel som si ten soft, ale doviedol ma len k úprave nastavenia tým spôsobom, že ma preplo na Micro…
dzumi157 05.12.2023 23:31
dzumi157
No teraz neviem, z tých popisov mi nie je úplne jasné čo sa tam deje. Ten môj popis platí pre vypína…
pozorovateľ 06.12.2023 00:08
pozorovateľ
Odskúšavanie v zapnutom stave som ukončil s tým výsledkom, že nestalo sa, aby sa v režime prevádzky…
dzumi157 07.12.2023 20:35
dzumi157
Trikrát po sebe sa vypol presne po 3 hodinách. když víš kdy ten krám vypnul, pohledej v prohlížeči… poslední
lední brtník 07.12.2023 21:03
lední brtník
Kondenzátory se vyměnit dají, ale musí to dělat někdo, kdo to fakt umí, protože deska má více vrstev…
Lukas1982 04.12.2023 20:15
Lukas1982
Ďakujem za rady a informácie. Nerozumiem akú "zdířku" máš na mysli - predpokladám, že tú (koncovku,…
dzumi157 04.12.2023 23:24
dzumi157
koncovku, resp., zásuvku Ano, to jsem měl na mysli.
Lukas1982 05.12.2023 08:35
Lukas1982
nepíšeš přesný typ / hw konfiguraci. ale je to nějaký letitý all in one, zhruba notebuková deska níz…
lední brtník 05.12.2023 00:04
lední brtník
Názov a typ PC som dal do záhlavia témy, čiže: Lenovo IdeaCentre A720. Tento typ má HW uložený v zák…
dzumi157 05.12.2023 07:20
dzumi157
zkusil sis to tvé "Lenovo IdeaCentre A720" vygooglit, kolik se pod tím skrývá různě osazených = různ…
lední brtník 05.12.2023 20:35
lední brtník
Len na doplnenie: Win 11 zvláda PC v pohode. Problém nastáva v stave nečinnosti - režime spánku (sam…
dzumi157 05.12.2023 23:22
dzumi157
8gb ram a na tehdejší dobu slušný procesor z toho dělá použitelné kancelářské pc i dnes. zbytečnou p…
lední brtník 06.12.2023 00:23
lední brtník
Ďakujem za technickú podporu. K Tvojím poznatkom: - SSD ako uvidíš v prílohe je fajn vec, myslím si,…
dzumi157 06.12.2023 08:17
dzumi157
https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/desktops-and-all-in-ones/ideacentre-a-series-all-in-ones…
Lukas1982 06.12.2023 09:09
Lukas1982

To nebude súvisieť s adaptérom. Treba pozrieť plán napájania. Lenovo má aj nejaké vlastné režimy správania, tie sa dajú nájsť v nastaveniach napájania v Lenovo Vantage. A takisto aj windows má svoje nastavenia, toto by mohla byť doba prechodu do dlhodobého spánku.

Ďakujem za radu. Vyskúšal som si Lenovo Vantage, urobil som si kontrolu PC, nič negatívne nenašlo. Ešte som sa nepokúsil nastaviť tie režimy správania. Ono ten originálny adaptér mám iba od dnešného obeda. Po prvom pripojení vydržal PC v režime spánku cca. 2 hodiny. Potom sa vypol. Následne som ho spustil znovu (ešte predtým som z neho vybral koncovku adaptéra a znovu ju zastrčil, čiže de-facto som ho vypol a zapol) a nechal som ho v činnosti. Doteraz (už cca. 6 h.) beží bez (samo)vypnutia, takže uvidím čo bude do rána.

V tom Vantage pohľadaj "inteligentný pohotovostný režim", alebo možno "Lenovo Smart Standby". Je to režim, ktorý ti automaticky uspáva a prebúdza počítač na základe tvojho používania. Vo výsledku ide o to, aby bol počítač vždy pripravený na rýchle prebudenie. Dajú sa tam nastaviť aj pevné časy, prípadne to celé vypnúť.
Toto by mohla byť príčina toho nechceného vypínania. S adaptérom netreba nič robiť.

Prešiel som si ten soft, ale doviedol ma len k úprave nastavenia tým spôsobom, že ma preplo na Microsoft. A ten ma ale nikam nedoviedol - iba ma odporúča na nastavovanie v systéme W11 a tam sa tie detaily, ktoré uvádzaš nedajú nastavovať.. Priamo v programe to neviem nastaviť, resp. mi neponúkne nastavovanie režimu spánku. Zrejme to ale bude v tom ako to píšeš. Lebo akonáhle som PC po 10 hodinách v režime zapnutý dal do režimu spánku, tak sa cca. po 2-3 hodinách znovu natvrdo vypol. A keby to malo byť spôsobené HW, tak mne to odporuje logike, že v stave zapnutý to nespraví, ale v režime spánku, kedy nie je v podstate vyťažený to urobí.

No teraz neviem, z tých popisov mi nie je úplne jasné čo sa tam deje. Ten môj popis platí pre vypínanie v dobe nečinnosti alebo spánku. A v každom prípade ide o korektné vypnutie, režim dlhohobého spánku, žiadna havária, po zapnutí sa vrátiš do stavu pred vypnutím. Ak to vypne ako keď odpojíš prúd, tak to bude hw porucha.

Odskúšavanie v zapnutom stave som ukončil s tým výsledkom, že nestalo sa, aby sa v režime prevádzky sám vypol. Takže som začal skúšať režim spánku, aj s poznačením si presného času uvedenia do spánku a doby, kedy sa sám natvrdo vypol. Trikrát po sebe sa vypol presne po 3 hodinách. Takže je tu by som povedal až 100% istota, že je to nejako nastavené v systéme Lenov-a, ale ako to zrušiť s programom Lenovo Vantage som zatiaľ neprišiel. Priamo v systéme W11 mám nastavené prechody do režimu spánku u monitora a PC "Nikdy". Ale prechod z režimu spánku do Exit-u neviem nájsť a zrušiť.

Kondenzátory se vyměnit dají, ale musí to dělat někdo, kdo to fakt umí, protože deska má více vrstev, ale jde to. Mrkni na BIOS/UEFi, jestli tam nemáš nastavený nějaký úsporný režim.
Podle popisu to vypadá na problém s napájením, ale to je jen hádání. Když máš nabíjecí adaptér zapojený do toho notebooku, měla by svítit nějaká dioda. Svítí?
Může být "načatá" zdířka pro nabíjení.

Ďakujem za rady a informácie. Nerozumiem akú "zdířku" máš na mysli - predpokladám, že tú (koncovku, resp., zásuvku) čo je zabudovaná v PC na vstup koncovky (konektora) od adaptéra? O tej ja tiež uvažujem, že môže byť už nespoľahlivá a preto po nejakom (nepravidelnom) čase stratí PC prívod napätia a tým pádom sa sám vypne. Originálny adaptér som si zháňal aj preto, lebo ten neoriginálny, síce kompatibilný, mal trochu voľnejší (netesný) vstup konektora do tej zásuvky. Tento originálny adaptér má už koncovku, ktorá ide do zásuvky natesno, tak ako by to malo byť. Jedno samovypnutie už prebehlo pri prvom napojení po 2 hodinách, teraz PC beží už vyše 6 hodín, ale v režime činnosti, nie v režime spánku.

nepíšeš přesný typ / hw konfiguraci.
ale je to nějaký letitý all in one, zhruba notebuková deska nízkého výkonu, neustále ohřívaná zadní stranou monitoru.
těch součástek toho má za sebou možná více, nebo degenerují "studené spoje" - cvičně se nabízí zadní kryt oddělat.

neštěstí je, že to nemá hdmi vstup, panel je připojený přímo na vadnou základní desku. jinak by se za to postavil minipc 18x18cm a vyřešeno.

zkusil sis to tvé "Lenovo IdeaCentre A720" vygooglit, kolik se pod tím skrývá různě osazených = různě výkonných = různě topících konfigurací? na štítku bývá obvykle delší = přesnější typ.
konkrétní odkaz jsi nedal, výpis konkrétního hw taky ne.

ty aio pc mívají základní desku zezadu monitoru. tento model má pc skutečně v podstavci, což jsem předtím neviděl - ke znechucení mi stačily právě ty různé hw konfigurace "stejného typu" ve výsledcích google.
některé modely obsahují "grafiku" gt630m s tdp ~30w, což může mít dlouhodobý vliv na degradaci součástek desky.

vzhledem k stáří je ten krám osazen pomalým mechanickým diskem, to je další sprostý podezřelý: hibernace a ukládání obsahu celé ram na disk není nic, po čem by člověk dlouhodobě toužil. docela zajímavý by byl screen z crystaldiskinfo, případné chyby by leccos vysvětlovaly.

nakonec sám píšeš, že ten starý krám obsahuje win11, který se tam dostal nejspíš vlastním nadšením. mě už tyto samodomácí instalace nebaví komentovat, vím za co stojí. v typickém případě začínají a taky končí instalací ovladače grafiky. jen doufám, že od původního nastavení biosu přes pozdější autodetekci instalátorem win jede disk v ahci režimu, ne ve starém ide. špatná (žádná) instalace ovladačů chipsetu znamená i špatnou podporu šetřících a usínacích režimů desky.

Len na doplnenie: Win 11 zvláda PC v pohode.
Problém nastáva v stave nečinnosti - režime spánku (samovypínanie),čo som odsledoval za posledných cca. 36 hodín. Včera držal v režime zapnutý cca. 10 hodín (kým som ho dnes ráno neprepol do režimu spánku a to potom odišiel natvrdo behom 3 hodín cca.)
V PC je SSD, nie pôvodný HDD.
Prikladám požadovaný výrobný štítok.

8gb ram a na tehdejší dobu slušný procesor z toho dělá použitelné kancelářské pc i dnes.
zbytečnou přitápějící grafiku model 2564 neobsahuje, stačí že procesor může brát 45watt.
správce zařízení žádný nefunkční hw snad neobsahuje, aspoň tu chybí komentář.
možným chybám disku se předešlo výměnou starého pomalého hdd za příčetnější ssd, to chválím. (teddy pokud tam není nejlevnější šmejd od kingstonu)
ještě k hw: na monitorování teplot se dobře hodí třeba hwmonitor - jde o pozorování, odkud kam to skáče za provozu.

i když nějaké ovladače staršího hw instalačka w11 zná, dál se nemusíme rozepisovat, protože už od win10 nejsou od výrobce žádné k dispozici :
https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/desktops-and-all-in-ones/ideacentre-a-series-all-in-ones/ideacentre-a720/2564/downloads/driver-list
samozřejmě pokud by se u intelu podařilo vygooglit chipset diver pro "Ivy Bridge" do win11, určitě bych ho přeinstaloval.
intel omezuje podporu staršího hw a maže z webu starší ovladače, pokud existovaly. problém je to právě u chipsetů, kde je nutná podpora všech vlastností desky, hlavně při powermanagementu.
takže u základního ms ovladače pro starý chipset ve win11 bych si odpustil nápady jako usínání pc a raději ten krám vypínal.
a samozřejmě zakázat hibernaci:

powercfg -h off

taky bych po předcházejících pádech proskenoval souborový systém na chyby - ve vlastnostech c:

pak bych se zaměřil na zbytečné procesy a služby (hlavně divné aktualizátory, hlavně třetích stran mimo ms), které mohou rušit systém požadavky s přístupem na síť a zakázal úplně jejich start (ms autoruns)
a stejně tak zakázat automatickou aktualizaci ovladačů ve windows, i když své škody už nejspíš napáchala.
pokud vím, kdy docházelo k pádům pc, prošel bych záznamy v prohlížeči událostí: sekce systém.
neškodí taky zkusit: nirsoft bsod viewer

na závěr: doba windows xp už skončila. není třeba sem dávat čb obrázky ve formátu .bmp - při zachování kvality dobře poslouží .gif (pro nízký počet barev), nebo .png

Ďakujem za technickú podporu. K Tvojím poznatkom:
- SSD ako uvidíš v prílohe je fajn vec, myslím si, že menej zaťažuje PC
- zabudol som uviesť (resp. nebol od teba k tomu smerovaný dotaz), že pamäť bola doplnená na 16Gb
- stiahol som si soft HWMonitor a spustil som ho v danom PC - viď prílohu
- PC aktuálne bežne ešte nepoužívam vzhľadom k tomu, čo som popísal v téme na začiatku, takže skúšam ako dlho pobeží v stave činnosti a ako dlho v režime spánku. Zatiaľ sa mi v stave činnosti PC samovoľne nevypol, ale v režime
spánku sa vypne napr. po 2-3 hodinách.
- podľa všetkého bude naozaj ako píšeš rozumnejšie PC natvrdo vypínať a nedávať do režimu spánku
- skúšal som vyhľadať Tebou navrhovaný chipset diver pro "Ivy Bridge" do win11, ale zatiaľ som nenašiel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru