Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC Lenovo IdeaCentre A720 - samovypínanie sa aj v režime spánku...

Kúpil som používaný PC Lenovo IdeaCentre A720. K nemu bol nový adaptér (ale nie originál - kompatibilný). Počítač sa samovoľne (natvrdo) vypína po rôznych časoch - od hodiny a viac. A to aj v režime spánku. Po takomto vypnutí sa dá potom zapnúť tlačítkom zapínania, normálne nabehne aj Windows (11).Podarilo sa mi kúpiť používaný originálny adaptér. S ním to robí takisto. Predpokladám teda, že v adaptéroch problém nebude. Keďže vypínanie je aj v režime spánku, tak by som tiež vylúčil problém s procesorom, keďže nie je nijako (resp. minimálne) v režime spánku zaťažovaný. Moje ďalšie úvahy sú, že to môže byť v koncovke PC, do ktorej sa vkladá konektor od zdroja? Alebo problém v matičnej doske - kondenzátory? Dajú sa takéto chybné kondenzátory vymeniť, alebo sa musí meniť celá matičná doska?
Poradí niekto?
Ďakujem!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To nebude súvisieť s adaptérom. Treba pozrieť plán napájania. Lenovo má aj nejaké vlastné režimy spr…
pozorovateľ 04.12.2023 20:05
pozorovateľ
Ďakujem za radu. Vyskúšal som si Lenovo Vantage, urobil som si kontrolu PC, nič negatívne nenašlo. E…
dzumi157 04.12.2023 23:12
dzumi157
V tom Vantage pohľadaj "inteligentný pohotovostný režim", alebo možno "Lenovo Smart Standby". Je to…
pozorovateľ 05.12.2023 07:29
pozorovateľ
Prešiel som si ten soft, ale doviedol ma len k úprave nastavenia tým spôsobom, že ma preplo na Micro…
dzumi157 05.12.2023 23:31
dzumi157
No teraz neviem, z tých popisov mi nie je úplne jasné čo sa tam deje. Ten môj popis platí pre vypína…
pozorovateľ 06.12.2023 00:08
pozorovateľ
Odskúšavanie v zapnutom stave som ukončil s tým výsledkom, že nestalo sa, aby sa v režime prevádzky…
dzumi157 07.12.2023 20:35
dzumi157
Trikrát po sebe sa vypol presne po 3 hodinách. když víš kdy ten krám vypnul, pohledej v prohlížeči… poslední
lední brtník 07.12.2023 21:03
lední brtník

To nebude súvisieť s adaptérom. Treba pozrieť plán napájania. Lenovo má aj nejaké vlastné režimy správania, tie sa dajú nájsť v nastaveniach napájania v Lenovo Vantage. A takisto aj windows má svoje nastavenia, toto by mohla byť doba prechodu do dlhodobého spánku.

Ďakujem za radu. Vyskúšal som si Lenovo Vantage, urobil som si kontrolu PC, nič negatívne nenašlo. Ešte som sa nepokúsil nastaviť tie režimy správania. Ono ten originálny adaptér mám iba od dnešného obeda. Po prvom pripojení vydržal PC v režime spánku cca. 2 hodiny. Potom sa vypol. Následne som ho spustil znovu (ešte predtým som z neho vybral koncovku adaptéra a znovu ju zastrčil, čiže de-facto som ho vypol a zapol) a nechal som ho v činnosti. Doteraz (už cca. 6 h.) beží bez (samo)vypnutia, takže uvidím čo bude do rána.

V tom Vantage pohľadaj "inteligentný pohotovostný režim", alebo možno "Lenovo Smart Standby". Je to režim, ktorý ti automaticky uspáva a prebúdza počítač na základe tvojho používania. Vo výsledku ide o to, aby bol počítač vždy pripravený na rýchle prebudenie. Dajú sa tam nastaviť aj pevné časy, prípadne to celé vypnúť.
Toto by mohla byť príčina toho nechceného vypínania. S adaptérom netreba nič robiť.

Prešiel som si ten soft, ale doviedol ma len k úprave nastavenia tým spôsobom, že ma preplo na Microsoft. A ten ma ale nikam nedoviedol - iba ma odporúča na nastavovanie v systéme W11 a tam sa tie detaily, ktoré uvádzaš nedajú nastavovať.. Priamo v programe to neviem nastaviť, resp. mi neponúkne nastavovanie režimu spánku. Zrejme to ale bude v tom ako to píšeš. Lebo akonáhle som PC po 10 hodinách v režime zapnutý dal do režimu spánku, tak sa cca. po 2-3 hodinách znovu natvrdo vypol. A keby to malo byť spôsobené HW, tak mne to odporuje logike, že v stave zapnutý to nespraví, ale v režime spánku, kedy nie je v podstate vyťažený to urobí.

No teraz neviem, z tých popisov mi nie je úplne jasné čo sa tam deje. Ten môj popis platí pre vypínanie v dobe nečinnosti alebo spánku. A v každom prípade ide o korektné vypnutie, režim dlhohobého spánku, žiadna havária, po zapnutí sa vrátiš do stavu pred vypnutím. Ak to vypne ako keď odpojíš prúd, tak to bude hw porucha.

Odskúšavanie v zapnutom stave som ukončil s tým výsledkom, že nestalo sa, aby sa v režime prevádzky sám vypol. Takže som začal skúšať režim spánku, aj s poznačením si presného času uvedenia do spánku a doby, kedy sa sám natvrdo vypol. Trikrát po sebe sa vypol presne po 3 hodinách. Takže je tu by som povedal až 100% istota, že je to nejako nastavené v systéme Lenov-a, ale ako to zrušiť s programom Lenovo Vantage som zatiaľ neprišiel. Priamo v systéme W11 mám nastavené prechody do režimu spánku u monitora a PC "Nikdy". Ale prechod z režimu spánku do Exit-u neviem nájsť a zrušiť.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru